Značaj ERP-a u zdravstvu i njegova primena – da sve bude bolje


Ostalo Ostalo

Svima je poznato koliko je zdravstvo važno za funkcionisanje jednog društvenog sistema, a tome smo imali priliku da svedočimo u poslednjih par godina. Ujedno, zdravstveni sisitemi su i u mnogim bogatim i naprednijim zemljama tačka sporenja i nešto što ne funkcioniše baš najbolje. Koliko ste samo puta čuli da ljudi odustaju od pregleda i odlaska lekarima zbog dugog čekanja ili uopšte nemogućnosti da zakažu pregled (govorimo, pre svega, o državnim zdravstvenim institucijama). Reklo bi se dan problema nema, jer danas ima toliko privatnih domova zdravlja i bolnica, da ne moramo da razmišljamo o čekanju u redovima. Za dobro funkcionisanje bilo kog sistema potrebna je dobra organizacija, a nje u velikim sistemima nema bez posebnih softvera za upravljanje resursima. Planiranje u poslovanju bilo kog sistema podrazumeva brigu o finansijama, zatim zaposlenima, lancu snabdevanja i držanju zaliha. 

S druge strane, u celom tom procesu ima onih poslova koji se ponavljaju na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou, a koji oduzimaju neko vreme. Zato je neke procedure potrebno automatizovati, pa da to bude put do veće efikasnosti i bavljenju stvarima koje će unaprediti svakodnevni posao. To se radi uvođenjem sistema ERP – koji služi za planiranje resursa koje zdravstvena ustanova ima. Šta je to što se njime postiže? 

Bolje upravljanje zalihama i nabavkama

U velikim sistemima kao što je zdravstveni sistem, gde postoji potreba za nabavkom zdravstvenog materijala, lekova i svega onog što je neophodno za ambulante, ali i kancelarije, neophodno je instalirati sistem koji će upravljati narudžbinama i nabavkom uopšte. Kada su zalihe u pitanju, koje su u zdravstvenom sistemu neophodne, primenjuje se softverska komponenta koja se odnosi na lance snabdevanja (tu se kontrolišu zalihe koje su na stanju, kako se one čuvaju i eventualno transportuju).

Bolje finansijsko upravljanje jer ERP sistemi olakšavaju praćenje finansijskih sredstava

Gde su nabavke, tu moraju biti i finansije, ali to nije i jedina veza. Računovodstvo je sektor koji se podrazumeva i u malim firmama, a kamoli onim većim. Finansijske procedure su svakodnevne, te se zato njima mora posvetiti posebna pažnja, naročito kada su optimizacija i automatizacija u pitanju. Kontrola finansijskih podataka kasnije omogućava i pisanje izveštaja i svega onog što je potrebno za zvanične procedure. Fakturisanje je takođe nešto što će upotrebom sistema ERP biti i lakše i sigurnije. Najviše se nekako bojimo grešaka prilikom baratanja finansijama – upotrebom ERP-a te greške se svode na minimum, a efikasnost se unapređuje.

Bolje upravljanje podacima o pacijentima 

Sistem podataka o pacijentima poseban je izazov kada je efikasnost zdravstvenih ustanova u pitanju. Vođenje evidencije pacijenata je olakšano s jedne strane, a s druge unapređuje se zaštita njihovih podataka. Uz to, neophodno je da pristup tim podacima imaju i zaposleni u toj ustanovi, ali i druge ustanove u koje bi se pacijent eventualno uputio. Kada su svi podaci o pacijentu u jednom sistemu, na jednom mestu, naravno je da će i službe biti efikasnije – a to je nešto na šta se korisnici zdravstvenih usluga najviše žale. Kako je mnogo faktora koji na nju utiču, ERP sisteme treba primeniti korišćenjem svih komponenata. 




Srodni tekstovi:


Jaka imunološka podrška: Ruske mešavine biljaka za jačanje imuniteta

Ojačate svoj imunitet na prirodan način, ruske mešavine biljaka su pravi izbor za to. Kako ča...

Detaljnije

Mnogima je omiljeni jutarnji napitak, ali kafu možete upotrebiti i na druge načine

Gotovo da smo sigurni da i vi spadate u ljude koji početak savršenog dana nikako ne mogu da z...

Detaljnije

Kako da znate da li je razvod dobra odluka

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. P...

Detaljnije

Ovo belo vino se sjajno kombinuje uz dezerte…

Kada kažemo „kvalitetno vino“, nekako nam na pamet najčešće padne jako crveno vin...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS