Značaj ERP-a u zdravstvu i njegova primena – da sve bude bolje


Ostalo Ostalo

Svima je poznato koliko je zdravstvo važno za funkcionisanje jednog društvenog sistema, a tome smo imali priliku da svedočimo u poslednjih par godina. Ujedno, zdravstveni sisitemi su i u mnogim bogatim i naprednijim zemljama tačka sporenja i nešto što ne funkcioniše baš najbolje. Koliko ste samo puta čuli da ljudi odustaju od pregleda i odlaska lekarima zbog dugog čekanja ili uopšte nemogućnosti da zakažu pregled (govorimo, pre svega, o državnim zdravstvenim institucijama). Reklo bi se dan problema nema, jer danas ima toliko privatnih domova zdravlja i bolnica, da ne moramo da razmišljamo o čekanju u redovima. Za dobro funkcionisanje bilo kog sistema potrebna je dobra organizacija, a nje u velikim sistemima nema bez posebnih softvera za upravljanje resursima. Planiranje u poslovanju bilo kog sistema podrazumeva brigu o finansijama, zatim zaposlenima, lancu snabdevanja i držanju zaliha. 

S druge strane, u celom tom procesu ima onih poslova koji se ponavljaju na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou, a koji oduzimaju neko vreme. Zato je neke procedure potrebno automatizovati, pa da to bude put do veće efikasnosti i bavljenju stvarima koje će unaprediti svakodnevni posao. To se radi uvođenjem sistema ERP – koji služi za planiranje resursa koje zdravstvena ustanova ima. Šta je to što se njime postiže? 

Bolje upravljanje zalihama i nabavkama

U velikim sistemima kao što je zdravstveni sistem, gde postoji potreba za nabavkom zdravstvenog materijala, lekova i svega onog što je neophodno za ambulante, ali i kancelarije, neophodno je instalirati sistem koji će upravljati narudžbinama i nabavkom uopšte. Kada su zalihe u pitanju, koje su u zdravstvenom sistemu neophodne, primenjuje se softverska komponenta koja se odnosi na lance snabdevanja (tu se kontrolišu zalihe koje su na stanju, kako se one čuvaju i eventualno transportuju).

Bolje finansijsko upravljanje jer ERP sistemi olakšavaju praćenje finansijskih sredstava

Gde su nabavke, tu moraju biti i finansije, ali to nije i jedina veza. Računovodstvo je sektor koji se podrazumeva i u malim firmama, a kamoli onim većim. Finansijske procedure su svakodnevne, te se zato njima mora posvetiti posebna pažnja, naročito kada su optimizacija i automatizacija u pitanju. Kontrola finansijskih podataka kasnije omogućava i pisanje izveštaja i svega onog što je potrebno za zvanične procedure. Fakturisanje je takođe nešto što će upotrebom sistema ERP biti i lakše i sigurnije. Najviše se nekako bojimo grešaka prilikom baratanja finansijama – upotrebom ERP-a te greške se svode na minimum, a efikasnost se unapređuje.

Bolje upravljanje podacima o pacijentima 

Sistem podataka o pacijentima poseban je izazov kada je efikasnost zdravstvenih ustanova u pitanju. Vođenje evidencije pacijenata je olakšano s jedne strane, a s druge unapređuje se zaštita njihovih podataka. Uz to, neophodno je da pristup tim podacima imaju i zaposleni u toj ustanovi, ali i druge ustanove u koje bi se pacijent eventualno uputio. Kada su svi podaci o pacijentu u jednom sistemu, na jednom mestu, naravno je da će i službe biti efikasnije – a to je nešto na šta se korisnici zdravstvenih usluga najviše žale. Kako je mnogo faktora koji na nju utiču, ERP sisteme treba primeniti korišćenjem svih komponenata. 
Srodni tekstovi:


Koji virusi se najčešće javljaju kod dece?

Među virusima koji vladaju u zimskim sezonama, najčešći su svakako virusi gripa i prehlade.&n...

Detaljnije

Kako do zdrave i zategnute kože?

Starenje je prirodan proces, a prvi znaci obično se pojavljuju već oko dvadesetpete godine života. G...

Detaljnije

Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današ...

Detaljnije

Značaj vitamina E

U pitanju je hranljiva materija koja je važna za vid, reprodukciju i zdravlje krvi, mozga i kože. Po...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS