Kada je potrebno uraditi ultrazvuk abdomena?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Ultrazvuk predstavlja jednu od najkorisnijih i najkorišćenijih stvari u medicini, jer pomaže lekarima da brzo i lako otkriju brojne uzroke određenih bolesti, stanja, simptoma, što pre izuma ultrazvuka i uopšte korišćenja sonde sa zvučnim talasima nije bilo ni zamislivo. Ono šta ga čini neprevaziđenim jeste što u roku od nekoliko minuta daje jasnu sliku unutrašnjosti organizma, a reč je neinvanzivnom snimanju koje ne boli, niti remeti život pacijenta. Najkorišćeniji su, svakako, ultrazvuk abdomena i ultrazvuk srca.

Česte posete lekare su upravo povezane sa stomakom, bolovima u predelu stomaka, nekih nelagodnih osećaja i sličnih simptoma, a ultrazvuk abdomena daje uvid u trbušnu duplju i otkrivanje potencijalnih uzročnika takvog stanja.


Kada se ultrazvuk abdomena radi?

Prvi slučaj kada je ultrazvuk trbušne duplje potreban jeste trudnoća. Preporuke govore da je obavezno uraditi tri puta ultrazvuk tokom trudnoće, ali se taj broj uglavnom uvećava, a shodno samom stanju trudnice i ploda. Ultrazvuk abdomena u svakom periodu trudnoće prikazuje stanje materice, jajnika, ali i najvažnije, fetusa, njegovog položaja, opšteg stanja, čime se prati zdravstveno stanje ploda. Tokom trudnoće se uglavnom rade 2D i 3D ultrazvuk, a sve više je uključen i 4D zvuk koji daje dosta bolju sliku koja prikazuje plod, tj. fetus.

Van trudnoće, ultrazvuk abdomena je tu kako bi se videla celokupna trbušna duplja, organi smešteni u njoj i njihovo opšte stanje. Organi koji se na ultrazvuku mogu videti jesu jetra, žuč, slezena, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, kao i važni krvni sudovi, trbušna aorta sa svojim „ograncima“. Pregled želuca i creva zbog količine vazduha u njima nije moguć ultrazvukom, zbog čega se za njihovo snimanje koriste drugi metodi.

Ultrazvuk abdomena se radi kada određeni rezultati pokazuju da se nešto dešava sa organima koji se nalaze u trbušnoj duplji, ali i kod oticanja stomaka, čestih nadimanja, bolova u stomaku, grčeva, temperature za koju se sumnja da je izazvana nekom upalom trbušne duplje... veliki broj stanja i bolesti se može otkriti i dijagnoza postaviti već na osnovu samo jednog pregleda na ultrazvuku, zbog čega je njegov značaj ogroman kada su lečenje i kvalitet života pacijenata u pitanju. Kamen u bubregu, kamen u žuči, tumori na različitim organima, različite upale organa, ciste, ciroza jetre, aneurizma abdominalne aorte, samo su manji deo bolesti koje se mogu otkriti ovim jednostavnim i brzim snimanjem.


Kako se ultrazvuk abdomena radi i da li su potrebne pripreme?

Ultrazvuk abdomena je jako jednostavan, pregled traje najviše 30 minuta, ne boli, na predeo trbuha se nanosi ultrazvučni gel koji olakšava kretanje sonde po koži koja putem zvučnih talasa šalje sliku ka monitoru. Ono šta je važno pre samog pregleda jeste da se pripremite za njega.

Ultrazvuk abdomena se najčešće radi ujutru, ali to nije obavezno pravilo, ali bi trebalo 8 do 12 sati pre pregleda da izbegavate hranu koja nadima, kao što su mahunarke, pečeno meso, kupus, mleko i mlečni proizvodi, kao i gazirana pića, te da svoju ishranu tih nekoliko sati svedete na laganu i nemasnu hranu. Uz to, pred sam pregled je potrebno popiti više vode, što je uput koji ćete dobiti od lekara, jer se tako dobija bolji kvalitet slike određenih organa.




Srodni tekstovi:


Koliko je čistač vazduha koristan u vašem domu?

Ove uređaje sve više nalazimo u upotrebi, u kućnim uslovima. Čistači vazduha filtriraju kućnu...

Detaljnije

Šta možete očekivati u poslednjem tromesečju trudnoće?

Trudnoća je divno putovanje koje ženu vodi kroz različite faze, svaka sa svojim jedinstvenim izazovi...

Detaljnije

Da li je vaša beba spremna da jede samostalno?

Često roditelji razmišljaju o tome kada će beba da nauči da sedi, pa zatim da napravi prve ko...

Detaljnije

Da li je gastroskopija bolna?

Samim tim što se na internetu mogu naći komentari mnogih ljudi koji su bili upućeni na gastro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS