Kako pametni satovi mogu pomoći da budemo zdraviji


Ostalo Ostalo

Zdravlje je uvek u trendu. Zbog toga će na tržištu uvek postojati brendovi koji će se, bez obzira na svoju inicijalnu delatnost potruditi da izrade proizvode koji će biti u službi zdravlja. Jedan od takvih proizvoda su i pametni satovi. Ako ste se pitali koje sve funkcije oni mogu imati i na koji način vam mogu pomoći da budete zdraviji, nastavite da čitate. 

Brojanje koraka

Jedan od najlakših načina da poboljšate svoje zdravlje, kao i da povećate nivo fizičke aktivnosti na dnevnom nivou jeste da dnevno napravite 10.000 koraka. 

Zahvaljujući ugrađenim pedometrima koje imaju pametni satovi, možete uvek imai uvid u pređeni broj koraka. Iako njihov stepen tačnosti nije stopostotan, on vam pruža okvir u kome se krećete, kao i informaciju koliko ste blizu ili daleko od zacrtanog cilja - a 10 000 koraka zaista nije mnogo kada se imaju u vidu svi benefiti koji se postižu za organizam. 

Podsetnik za vežbanje

Najteži deo u postizanju i odfržanju zdravih životnih navika jeste uspostavljanje rutine. 15tak minuta vežbanja na dnevnom nivou zaista ne zvuči puno, ali za osobe koje ovo ne praktikuju jako je teško da se naviknu da u svoju svakodnevnicu uvrste i vežbanje. 

Podsetnik za vežbanje koji se može podesiti na pametnom satu služi upravo ovoj svrsi, a funkcioniše tako što će će vibrirati na vašem zglobu, podsećajući vas da je vreme za aktivnost. 

A kako bi samo vežbanje postalo zabavnije, mnogi pametni satovi imaju opciju i puštanja muzike koja može da posluži kao odlična pozadina i/ili motivacija za vežbanje. 


Pročitaj i: Ideje za zdrav doručak

Praćenje sna

Dovoljno odmora, a naročito sna je jako važan faktor za održavanje solidnog mentalnog i fizičkog zdravlja. Dugoročni nedostatak sna može da ostavi trajne posledice na celokupno zdravlje. Iako je pitanje koliko sna nam je potrebno individualno od osobe do osobe, postoje ipak neki okviri kojih je važno da se pridržava. Zbog toga pametni satovi imaju i ovu važnu karakteristiku koja se tiče praćenja sna i može vam dati okviran uvid koliko vremena ste proveli u snu i koliko je od toga bez prekida. Neki satovi ovo određuju na osnovu detektovanja pokreta mišića, neki prate puls, pritisak i telesnu temperaturu koji se prirodno smanjuju prilikom zaranjanja u san, dok neki funkcionišu tako što prate disanje, hrkanje i zvuke koje proizvodi osoba koja spava. 

Analiza podataka

Kao što smo već pomenuli, pametni satovi imaju funkcije koje prate vaš pritisak, rad srca i telesnu temperaturu tokom dana. Ono što može biti dodatni benefit jeste uvezivanje sa različitim aplikacijama koje će analizirati ove podatke i ukazati vam na eventualne probleme na koje bi trebalo da obratite pažnju. 

Praćenje ciljeva

Većina modela pametnih satova ima mogućnost postavljanja ciljeva koje želite da ostvarite. 

Neki od tih ciljeva mogu da budu pomentih 10000 koraka ili manje, a koej ćete postepeno uvećavati ukoliko ste potpuno van kondicije ili spavanje određen broj sati. 

Navedeni ciljevi zvuče kao da nisu teški za postizanje, ali činjenica je da u ovom užurbanom vremenu često zaboravljamo na osnovne stvari, a sat koji će nas podsetiti da nekoliko dana nismo dovoljno spavali ili hodali ili koji će nas podsetiti da vežbamo ili nam reći bravo onda kada posižemo ciljeve može umnogome da nam pomogne da ostanemo na dobrom putu za očuvanje zdravlja. 


Ukoliko ste rešili da i sami postanete vlasnik jednog ovakvog sata predlažemo vam da pogledate aktuelnu ponudu na ovom sajtu. Osim pametnih satova, možete pronaći i brojne druge casual i moderne modele ručnih satova poznatih brendova. 




Srodni tekstovi:


5 razloga zbog kojih ćete poželeti da posetite stomatologa

Da li ste znali da 47,2% odraslih starijih od 30 godina ima neki oblik parodontalne bolesti? To bi j...

Detaljnije

Lečenje (tretmani) pijavicama - alternativna biorevitalizacija organizma

Lečenje pijavicama nije nikakva novina. Još su stari Egipćani znali za ovu metodu. Kleopatra ...

Detaljnije

Astma i sport

Astma - najčešći simptomiAstma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva u plućima. &Sca...

Detaljnije

Da li je gastroskopija bolna?

Samim tim što se na internetu mogu naći komentari mnogih ljudi koji su bili upućeni na gastro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS