Zašto je važno pratiti svoj menstrualni ciklus?


Prevencija i lečenje Roditeljstvo Prevencija i lečenje Roditeljstvo

plodni dani

Kada redovno pratite menstrualni ciklus, ne samo da ćete lakše otkriti kada nastupaju plodni dani (što je veoma važno ukoliko planirate bebu ili želite da se zaštitite od trudnoće), već vam te beleške mogu pomoći u planiranju životnih aktivnosti, ali i kao značajna informacija za ginekologa, koji će brže steći uvid u pravilan rad vaših reproduktivnih organa.

Tako, praćenje menstrualnog ciklusa može biti značajno:

- Za određivanje plodnih dana radi planirane trudnoće

- Za izbegavanje trudnoće

- Kao uvid u zdravlje reproduktivnog sistema

- Za praćenje opšteg zdravlja

- Za planiranje raznih aktivnosti

Naravno, svaka žena može pratiti svoj ciklus iz različitih razloga, ali preporuka je da to bude rutinska navika dok god je žena u reproduktivnom dobu, što znači - od dobijanja prve menstruacije, pa sve do menopauze.


Za određivanje plodnih dana radi planirane trudnoće

Ako želite bebu, praćenje menstrualnog ciklusa vam može pomoći da odredite svoje plodne dane, tj. dane kada je najveća verovatnoća da dođe do začeća. Ako znate kada nastupaju plodni dani, moći ćete da tempirate seksualne odnose prema ovom plodnom periodu.


Plodni dani obično nastupaju oko sredine ciklusa. Ipak, oni mogu varirati u zavisnosti od dužine ciklusa i ne padaju uvek u isto vreme kod svih žena, pa čak ni kod jedne žene. To može učiniti određivanje plodnih dana zahtevnijim zadatkom, koji podrazumeva više meseci kontinuiranog praćenja ciklusa i tipičnih simptoma koji se javljaju u danima oko ovulacije. Da stvari budu komplikovanije, ovi simptomi se takođe mogu razlikovati od žene do žene. 

Uopšteno, plodni dani uključuju nekoliko dana pre ovulacije (oslobađanja jajne ćelije iz jajnika), sam dan ovulacije i jedan dan nakon ovulacije. Najplodniji dan je obično dan ovulacije, kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika i putuje kroz jajovod prema materici. 


Ovulacija obično nastupa oko 14 dana pre naredne menstruacije. Praćena je simptomima kao što su promene u cervikalnoj sluzi, povišena bazalna telesna temperatura i drugim subjektivnim simptomima. Danas postoji puno aplikacija za praćenje ciklusa, u kojima možete beležiti sve podatke vezane za ciklus, kao i simptome, što će vam vremenom dati jasnu sliku o dinamici vašeg ciklusa i periodu plodnih dana kod vas. 


Za izbegavanje trudnoće

Parovi koji žele da izbegnu trudnoću, mogu se osloniti na praćenje menstrualnog ciklusa iz suprotnog razloga - kako bi odredili u kom periodu je najveći rizik od začeća. Ovo se smatra jednom od “prirodnih metoda kontracepcije”.

Ipak, prirodne metode kontracepcije su verovatno manje pouzdane od nekih drugih sredstava zaštite. Pouzdanost ovih metoda zavisi od njihove pravilne primene, životnog stila i individualnih karakteristika ciklusa svake žene.

U prirodne metode kontracepcije spadaju:

  • Metoda praćenja bazalne temperature tela (BTT), u okviru koje se svakodnevno meri temperatura ujutru, pre ustajanja iz kreveta. BTT se uvek podiže nakon ovulacije što, kroz nekoliko meseci praćenja, može dati prilično dobar uvid u vreme nastupanja plodnih dana. 

  • Metoda praćenja cervikalne sluzi, koja podrazumeva praćenje promena u vaginalnoj sekreciji tokom ciklusa. Tokom plodnih dana, cervikalna sluz nalikuje belancu od jajeta, providna je i rastegljiva. 

  • Kalendarska metoda, koja podrazumeva praćenje dužine ciklusa tokom nekoliko meseci kako bi se predvideli plodni dani i dan ovulacije. Ovulacija obično nastupa oko 14 dana pre menstruacije. Kalendarska metoda je najpouzdanija kod regularnih ciklusa. 

  • Simptotermalna metoda: Ova metoda kombinuje sve navedene metode, kao i praćenje ostalih simptoma poput promene položaja cerviksa i subjektivnih simptoma (blagih grčeva tokom ovlulacije, bolnih grudi, itd). 

Sve navedene metode imaju pouzdanost od oko 76-88% u zaštiti od trudnoće.


Kao potvrda zdravlja reproduktivnih organa

Redovno praćenje menstrualnog ciklusa može pomoći ženama da prepoznaju promene u svom telu koje mogu ukazivati na probleme ili nepravilnosti u reproduktivnom zdravlju, kao što su endometrioza, policistični jajnici, fibroidi u materici, infekcije, adenomioza,… 

Ako primetite iznenadne promene u trajanju, količini ili drugim karakteristikama menstruacije, važno je da se konsultujete sa doktorom kako bi se utvrdilo da li postoje neki od tih stanja i blagovremeno prepisala odgovarajuća terapija.


Za praćenje opšteg zdravlja

Menstrualni ciklus može biti pokazatelj opšteg zdravlja žene. Hormonalni status žene povezan je sa različitim aspektima zdravlja, uključujući hormonsku ravnotežu, endokrini sistem, imunološki sistem i opšte zdravlje.

Problemi sa menstrualnim ciklusom mogu ukazivati na probleme u drugim delovima tela. Neki od njih su: poremećaji štitaste žlezde, poremećaji nadbubrežne žlezde, poremećaji hipotalamusa ili hipofize, metabolički sindrom, dijabetes, prekomerna gojaznost ili nedovoljna težina, autoimune bolesti, i dr. 

Važno je napomenuti da promene u ciklusu ne moraju uvek značiti neki specifičan zdravstveni problem, ali ako primetite bilo kakve nepravilnosti u svom ciklusu, preporuka je da odete na pregled radi provere.

menstrualni ciklus i plodni dani

Za planiranje životnih aktivnosti

U svakodnevnom životu, praćenje ciklusa vam može pomoći i u planiranju životnih aktivnosti, poput putovanja, planiranja događaja, učešća u sportskim takmičenjima i drugim aktivnostima, kako bi se najbolje uskladili s promenama u ciklusu.


Kako najbolje pratiti menstrualni ciklus?

Postoji nekoliko načina na koje možete pratiti svoj menstrualni ciklus. Važno je da odaberete metodu koja vam najviše odgovara i da budete dosledni u praćenju, jer ćete tako dobiti najpouzdanije rezultate. 


Evo nekoliko metoda koje možete koristiti:

  • Kalendarska metoda: Označite prvi dan svake menstruacije na kalendaru tokom nekoliko ciklusa kako biste utvrdili njegovu prosečnu dužinu. Ako želite da odredite plodne dane, oduzmite 18 dana od najkraćeg ciklusa i 11 dana od najdužeg ciklusa i dobićete vremenski okvir perioda u kome može doći do začeća.

  • Bazalna telesna temperatura (BTT): Temperatura se meri ako želite da bliže odredite vreme nastupanja ovulacije. Potrebno je da svakodnevno merite svoju bazalnu telesnu temperaturu u isto vreme, pre ustajanja iz kreveta. Na ovaj način ćete moći da utvrdite dan kada je nastupila ovulacija. Ovulaciju ćete prepoznati po porastu temperature od oko 0,5-1ºC, koja će ostati povišena do kraja ciklusa.

  • Praćenje cervikalne sluzi: Pažljivo pratite promene u teksturi cervikalne sluzi tokom ciklusa. U vreme plodnih dana, sluz treba da bude prozirnija, vodenastija i rastegljivija. 


  • Aplikacije za praćenje ciklusa: Postoje brojne mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći u praćenju ciklusa. Unosite podatke o pravilnosti ciklusa, simptomima, bazalnoj telesnoj temperaturi i drugim pokazateljima, a aplikacija će putem ovih podataka i algoritama moći prilično precizno da predviđa plodne dane u vašem ciklusu.

  • Simptotermalna metoda: Ova metoda kombinuje praćenje BTT, cervikalne sluzi i drugih simptoma poput bolova ili promena cerviksa koji se tipično menjaju kroz ciklus, i imaju tipične pojavne oblike tokom plodnih dana. 


  • Ovulacijski testovi: Komercijalni testovi ovulacije, dostupni u apotekama, mere prisutnost luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu. Povećan nivo LH može ukazati na skoru ovulaciju.

Ukoliko želite da povećate šanse za začeće, važno je da budete dosledni i da praćenje obavljate svakog dana. Imajte u vidu da se ciklusi mogu međusobno razlikovati, pa će se preciznost određivanja plodnih dana vremenom poboljšavati. 

Bez ozbira da li radite na bebi ili ne, važno je da beležite u kalendar sve promene koje primetite, kao što su pojačano krvarenje, jači bolovi, duže ili kraće trajanje menstruacije, i sl.

Ovakvim praćenjem ćete najbolje upoznati svoje telo, steći uvid u prirodne promene koje se odvijaju tokom godina, efikasno planirati razne životne aktivnosti i blagovremeno reagovati kod bilo kakvih neuobičajenih odstupanja.


Kakve promene u menstrualnom ciklusu mogu ukazati na neke probleme?

Menstrualni ciklus može biti dobar indikator opšteg zdravlja reproduktivnog sistema i uravnoteženog rada hormona. Promene u ciklusu mogu ukazati na različite probleme ili nepravilnosti, a to su najčešće:

  • Neredovna menstruacija: Ako vaša menstruacija postane neredovna ili ako izostane nekoliko meseci, to može ukazati na hormonske promene, anovulaciju (izostanak ovulacije), policistične jajnike ili druge poremećaje.

  • Obilna ili produžena menstruacija: Ako primetite da je vaša menstruacija obilnija ili da traje duže nego obično, to može ukazivati na fibroide u materici, endometriozu ili hormonske disbalanse.

  • Bolna menstruacija (dismenoreja): Jak bol tokom menstruacije može ukazivati na endometriozu, fibroide u materici ili infekcije.

  • Promene u trajanju i količini: Drastične promjene u trajanju i količini menstruacije, kao i nagli prelazi između obilnog i slabašnog krvarenja, mogu ukazivati na hormonske poremećaje, polipe, ili druge probleme.

  • Promene u cervikalnoj sluzi: Ako primetite značajne promene u teksturi i konzistenciji cervikalne sluzi tokom ciklusa, to može ukazivati na hormonske fluktuacije ili infekcije.

  • Bolovi izvan menstruacije: Ako osećate bol ili nelagodu van perioda menstruacije, to može ukazivati na druge probleme kao što su infekcije, ciste ili druge bolesti.

  • Rani ili kasni ovulacijski simptomi: Promene u simptomima ovulacije ili njihovo rano ili kasno pojavljivanje mogu ukazivati na hormonske disbalanse ili druge probleme.

Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, važno je da se konsultujete sa doktorom. Pregledom i dijagnostikom može se utvrditi uzrok promena, a po potrebi dati odgovarajuća terapija ili uput specijalisti.


Da li promene u ciklusu uvek ukazuju na neki zdravstveni problem?

Ne, promene u menstrualnom ciklusu ne znače uvek prisutnost zdravstvenih problema. Menstrualni ciklus može varirati kod različitih žena, ali i kod iste žene tokom vremena. Blage fluktuacije u trajanju, količini ili bolu menstruacije povremeno su normalne i ne moraju nužno ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem.

Međutim, ako uočite značajne i ponavljajuće promene u svom menstrualnom ciklusu, preporuka je da se posavetujete sa doktorom. Takođe, preporuka je da se posavetujete sa doktorom ukoliko primetite sledeće simptome: 

  • Neredovne menstruacije

  • Obilna ili produžena krvarenja

  • Jak bol tokom menstruacije

  • Abnormalni simptomi, kao što su povišena temperatura, malaksalost, bol tokom odnosa, neobjašnjiv gubitak težine i sl.

  • Promene u vaginalnom sekretu (u mirisu, boji i teksturi)

  • Krvarenje van menstruacije

  • Promene u popratnim simptomima, kao što su nagla pojava akni, promene raspoloženja, promene u težini, i sl. 

Dakle, praćenje menstrualnog ciklusa je višestruko važno i treba da bude rutina svake žene. Osim za planiranje (ili izbegavanje) trudnoće, praćenje ciklusa podrazumeva vođenje računa o zdravlju. Rano prepoznavanje odstupanja u ciklusu i potencijalnih problema omogućava bržu dijagnozu i lečenje.


Verujemo da vam je ovaj članak dao dovoljno razloga da, ukoliko niste do sada, usvojite rutinu praćenja ciklusa i osluškujete poruke koje vam telo šalje.  




Srodni tekstovi:


Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Ultrazvuk srca kao važan element proveravanja i kontrole zdravlja ljudi

Ispitivanje zdravlja često počinje proverom pravilnosti rada srca, kao vitalnog organa zahvaljujući ...

Detaljnije

Otkrivena tajna: Kako prljavi tepisi i nečist nameštaj mogu ugroziti vaše zdravlje!

Kada uđemo u svoj dom nakon napornog dana, često se osećamo sigurno i zaštićeno.Međutim, ono ...

Detaljnije

Održavanje bezmetalnih keramčkih krunica i mostova

Mnogi pacijenti posle ugradnje keramičkih bezmetalnih krunica i mostova, uzimajući u obzir njihov kv...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS