Da li je moguće osloboditi se bola u lumbalnom delu kičme


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

bol u donjem delu ledja

Bol u kičmi sigurno je poznat kao jedan od najiritantnijih. Nemogućnost da se napravi neki pokret, nemogućnost da se nađe poza i položaj u kojoj se ne oseća bol, nemogućnost da se obavljaju najobičnije dnevne aktivnosti – teraju da se pronađe rešenje i olakšanje. Kako je to jedna vrsta bola koji se toliko često javlja, može se pomisliti da je nemoguće rešiti ga se. Ipak, nije tako. Pre svega treba utvrditi uzrok bola.

Šta sve može biti uzrok bola u kičmi

Uzroci bola u kičmi mogu biti raznoliki, s tim da dominiraju oni koji se javljaju kao posledica povreda, odnosno istegnuća, nepravilnog podizanja tereta, zatim ukleštenje nerava, i istrošenost diskova uzmeđu pršljenova. Takođe, bol u kičmi često je i posledica nepravilnog držanja, kifoze i skolioze, gde je potrebno napraviti specifičan pristup u terapiji. Bolovi u leđima se takođe javlja kada trbušni mišići oslabe, što je naročito poznata situacija ženama nakon porođaja. Kada se oslabljenim mišićima pridoda podizanje i spuštanje deteta, kao i razni položaji u kojima se krivi kičma, bol je takoreći zagarantovan.

Kako ukloniti bol u donjem delu leđa

Prva nedoumica koja se javlja jeste da li više pomaže mirovanje ili kretanje. Zatim, da li su delotvornije tople ili hladne obloge. Naravno, sve u zavisnosti od toga koji je uzrok bola, primenjuje se i adekvatna terapija. Pacijenti se najčešće žale onda kada dođe do ukočenosti. Tada je procedura jasna – lekovi protiv bolova, ili serija injekcija koje će opustiti mišiće i nerve. Tek kada se akutna situacija primiri, pristupa se osmišljavanju terapije, čemu prethodi postavljanje precizne dijagnoze. Tada na scenu stupaju – fizikalna terapija, vežbanje i u krajnjoj liniji hirurški zahvat. No svi se pitaju kako ukloniti bol u donjem delu leđa na duže, odnosno da se taj osećan bola ne ponovi više.

Šta još utiče na to da se javi bol u kičmi

Kada nekog u starijoj životnoj dobi boli kičma, obično se kaže da je to posledica nekih navika tokom života, ili istrošene kičme zbog nekih jednoličnih položaja ili preopterećenja kičme. Međutim, isto to se javlja i kod mlađih generacija, za koje se može reći kako savremeni način života uzima svoj danak pa im je zdravlje kičme ugroženo zbog uglavnom sedećeg načina života. Bol u leđima se prevenira time što se održava redovna fizička aktivnost, zatim vodi se računa da se telesna težina drži u optimalnoj granici (poznato je kako višak kilograma utiče na kičmeni stub). 

Prevencija je pola zdravlja

Svakodnevno možemo uraditi brojne stvari da predupredimo propadanje i oboljenja kičme, ili da ih ublažimo ako već postoje. Da rešimo nedoumicu s početka teksta – za zdravu kičmi je potrebna i vežba ali i odmor. Od aktivnosti koje se preporučuju svakako na prvom mestu jeste plivanje i šetnja. Neaktivnost slabi mišiće, tako da od ležanja nema mnogo dobrobiti. Ali kada kažemo odmor, mislim pre svega da se praktikuju pokreti koji stavljaju kičmu u neutralan položaj ali i da se pazi prilikom ustajanja, sedanja i podizanja tereta, kao i da se sedenje prekida nakon određenog vremena šetnjom.   




Srodni tekstovi:


Kada se prepustiti fizikalnoj terapiju

Poznato je da se na fizikalnu terpaiju oslanjamo nakon povreda, preloma, bolova u leđima, vratu i gl...

Detaljnije

Planirate da studirate medicinu na nekom prestižnom fakultetu u Engleskoj – Evo šta vam je sve potrebno

Imate i više nego dobre ocene u srednjoj školi, a vaše znanje stranog jezika je...

Detaljnije

Alchajmerova i Parkinsonova bolest uzrok i simptomi - Kada je vreme za posetu lekaru?

Alchajmerova i Parkinsonova bolest spadaju u najteža neurološka oboljenja koja su, na žalost,...

Detaljnije

Strahovi koji nas opterećuju i kako ih pobediti

Strah je normalna ljudska emocija na stvarnu ili zamišljenu opasnost. Utiče na naše te...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS