Važnost knjiga za decu za razvoj deteta


Ostalo Ostalo


Kako bi se vase dete pravilno razvijalo potrebno da je oko deteta postoje aktivnosti koje će ga animirati i koje će mu razviti empatiju. Jedna od aktivnosti koja odlično utiče na razvoj deteta jeste i čitanje priča i bajki. Knjige za decu mogu savršeno držati pažnju deteta, mogu se zabavljati slušajući priču koja pritom ima edukativni karakter i pozitivno utiče na vaše dete. 


Dragoceno vreme sa vašim detetom

Dok čitete knjige za decu  dodatno provodite vreme sa decom koje je neprocenjivo. Jako brzo deca odrastu, dok trepnete odrasli su ljudi i jedino ostaju uspomene kada su bili mali i pamćenje njihovih dogodovština. Jedna od dragih uspomena može biti i veče kada sedite na dečijem krevetu ili ste dete prigrili u zagrljaj čitajući mu omiljenu priiču. Dete če upijati svaku reč, imati razna pitanja da postavi, i tražiće odgovore na svoja zanimljiva dečija pitanja. Dok im prezentujete bajku, deca sebe zamišljaju u toj situaciji, s likovima koje pominjete i maštaju da su u epicentru dešavanja sa svojim herojima.


Knjige za decu podstiču maštu

Deca slušajuči priče razvijaju svoju maštu, vi kao roditelj takodje razvijate svoju dok intepretirate odredjenu bajku. dok čitate priču možete dozvoliti da vam proradi mašta i da ubacujete u priču neke svoje likove , dogodovštine, situacije. Detetu će biti još zanimljivije da vas sluša i imače pregršt pitanja. Možete davati još lepih osobina glavnim likovima u kojima će se dete pronalaziti. Možete ubaciti neku realnu situaciju i uputitit dete da treba da bude oprezno. Recimo, napravite priču kako treba biti oprezan u saobraćaju, da ne treba pričati sa nepoznatim ljudima.i dalje će vas zainteresovano slušati ,a dobite mudre savete koje će usvojiti i koji će mu koristiti u toku odrastanja. Možete koristiti priče da ubacite kako su neke devojčice i dečaci bili hrabri u nekoj situaciji ili kako su bili snalažljivi . Možete pomenuti prijateljstvo kao bitnu kariku i igru dece koja se svakodnevno druže. 


Uz knjige za decu se razvija empatija

Heroji u pričama su heroji za ceo život. Deca se positovećuju i žele da budu kao svoji heroji kada porastu. U dečijim knjigama je puno raznih likova , svi imaju svoje osobine koje su mahom pozitivne ,a li i kada nisu one postoje u cilju edukaci9je dece i kao primer kako se ne treba ponašati. Takođe, knjige su odlične kako bi se razbila predsrasuda o različitosti po boji kože, imućnosti, neki su siromašni. U pitanju su različite sudbine koje deca slušaju i poistovećuju se. Postoje i vesele priče koje su samo zabavnog karaktera ali i te priče su edukativne, pozitivno deluju na decu negujući njihovu nevinost i nežnost. Knjige za decu su neophodno štivo od ranog uzrasta mališana, uči ga vrednostima i dobrim osobinama i podstiče se razvoj empatije. 





Srodni tekstovi:


Rolo tende za terase-zdrav način da se zaštite od štetnog sunčevog zračenja

Sem što su najbolja zaštita od sunca, vetra, kiše ali i neželjenih pogleda rolo...

Detaljnije

Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?

Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je v...

Detaljnije

Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije

Značaj ERP-a u zdravstvu i njegova primena – da sve bude bolje

Svima je poznato koliko je zdravstvo važno za funkcionisanje jednog društvenog sistema, a tom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS