Hipotireoza: 9 najboljih prirodnih načina za normalizaciju rada štitne žlezde


Prevencija i lečenje

Kada telu zapreti ozbiljna bolest, uzdamo se u signale koji će nas alarmirati da nešto nije u redu. Međutim, u slučajevima kao što je usporeni rad štitne žlezde (tiroide), takvi znaci često prolaze nezapaženo.

Razlog je taj što se gubitak funkcije tiroide dešava postepeno. Zato simptomi u početku mogu biti blagi ili neprimetni. Pritom, usporavanje rada tiroide izbacuje iz ravnoteže ceo organizam, jer su hormoni koje ova žlezda luči odgovorni za brojne telesne procese.

Kako nastaje hipotireoza?


Tiroida je žlezda sa unutrašnjim lučenjem i nalazi se u vratnom delu. Odgovorna je za proizvodnju hormona T3 (tironin) i T4 (tiroksin), a njihovo oslobađanje se reguliše u hipofizi pomoću hormona TSH (tireo stimulišući hormon).

Ovi hormoni utiču na sve ćelije u organizmu koje regulišu metabolizam, pravilan rad srca i mišića, kao i seksualne i psihičke funkcije.

Smanjena aktivnost štitne žlezde – hipotireoza, znači da se hormoni T3 i T4 ne luče dovoljno. Tada se usporava rad svih telesniih funckija, zbog čega disfunkcija tiroide pogađa svaki organ u telu.

Uzrok je najčešće poremećaj rada same štitne žlezde. Do njega može doći usled upala koje ugrožavaju tkivo tiroide, što smanjuje i proizvodnju tiroidnih hormona. Najčešći oblik hipotireoze je Hašimoto sindrom (Hashimoto tireoiditis), autoimuna bolest koja nastaje usled hroničnog zapaljenskog procesa.


Signali koji otkrivaju smanjenu aktivnost tiroide


Oslabljena aktivnost tiroide utiče na usporavanje rada ćelijskih sistema odgovornih za funkcije metabolizma. Ove ćelije su važne za stvaranje energije u telu, pa se većina simptoma manifestuje kao posledica pada i gubitka energije.

Karakteristični znaci su hronični umor i iscrpljenost. Sa usporavanjem metabolizma javljaju se i problemi sa varenjem (zatvor), a uobičajeno je i naglo dobijanje na težini.

Nedovoljno lučenje hormona tiroide utiče i na slabljenje cirkulacije, pa dolazi do smanjene tolerancije na hladnoću i isušivanja kože. Hipotireoza vremenom dovodi i do simptoma kao što su krtost noktiju, opadanje kose i natečenost oko očiju.

Kod žena ovaj poremećaj utiče na reproduktivni sistem, pa mnoge od njih mogu patiti od neredovnih menstrualnih ciklusa. Postepeno slabljenje tiroide odražava se i na druge telesne sisteme – pre svega, nervni, kardiovaskularni i respiratorni.

Oslabljena koordinacija, spori refleksi, depresija, otežano kretanje i govor: ovo su znaci da je ugrožen rad nervnog sistema. Simptomi koji pogađaju kardiovaskularni sistem su usporen rad srca, povećani nivo holesterola u krvi i anemija. U težim slučajevima može doći do disajnih problema koje izazivaju teže infekcije respiratornog trakta.


Ne igrnorišite simptome: evo zašto je važno započeti lečenje na vreme


Hipotireozu prati veliki broj simptoma koje nipošto ne bi trebalo ignorisati. Smanjena proizvodnja hormona može dovesti do teških i ozbiljnih komplikacija, i kada se postavi dijagnoza, važno je da se sa lečenjem započne što pre. Pored sprečavanja težih posledica po zdravlje, pravovremena terapija pomaže u ublažavanju tegoba i poboljšanju kvaliteta života.

Terapija koju prepiše lekar ima za cilj da vrati u normalu lučenje tiroidnih hormona. Međutim, značajnu ulogu u tome imaju i navike u ishrani, budući da je pravilan dijetetski režim ključan za regulisanje hormona prirodnim putem.

Naime, nezdrave navike u ishrani dodatno remete rad štitne žlezde, a njena funkcija je u ovom slučaju već oslabljena. Zato je važno pridržavati se saveta lekara i u ishranu uvrstiti namirnice koje podstiču aktivnost tiroide i pospešuju lučenje njenih hormona. Provereni način da se to postigne jeste odabir režima ishrane koji na prirodan način vraća u ravnotežu proizvodnju tiroidnih hormona.


Prirodne metode za bolji rad štitne žlezde


U slučaju hipotireoze, prirodni lekovi su pokazali odličan uticaj na regulisanje hormona prirodnim putem. Međutim, pre toga je potrebno isključiti sastojke koji imaju škodljivi efekat na organizam. Kada je o ishrani reč, evo proverenih načina kako to učiniti na prirodan način:

1. Izbegavajte unos zasićenih masti. Ove masnoće povećavaju nivo holesterola u krvi, narušavaju funkciju tiroide i uvećavaju rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Najviše zasićenih masti sadrže namirnice životinjskog porekla (crveno meso, svinjska mast). Poželjno je da one budu organskog porekla, jer sadrže manje veštačkih hormona i aditiva koji remete balans hormona.

2. Izbegavajte namirnice bogate natrijumom i trans-mastima. U ovu hranu spadaju margarin, konzervirane supe i sosevi, mesne prerađevine i grickalice.

3. Izbegavajte gluten. Gluten je sastojak koji se nalazi u svim proizvodima od žitarica i belog brašna (hleb i peciva), a osobe koje pate od Hašimoto sindroma mogu ublažiti simptome prelaskom na bezglutensku ishranu.

4. Izbegavajte soju. Pokazalo se da sojini proizvodi smanjuju funkciju štitne žlezde, a kod zdravih osoba mogu izazvati i uvećanje tiroide.

5. Pripazite na namirnice koje sadrže goitrogene. Goitrogeni su jedinjenja koja ometaju funkciju štitnjače tako što otežavaju proizvodnju hormona neophodnih za normalan rad metabolizma. Sadrži ih voće i povrće kao što su jagode, breskve, kruške, kajsije, kupus, spanać i karfiol.

6. Povećajte unos tečnosti. Redovna hidratacija ubrzava oporavak od hipotireoze, a da bi se organizam oslobodio toksina, neophodno je svakodnevno unositi dovoljno vode. Napitke koji sadrže kofein (čaj, kafa) poželjno je ograničiti na manje količine.

7. Kontrolišite nivo estrogena. Povišene vrednosti estrogena mogu usporiti rad tiroide, pa se preporučuje oprez prilikom konzumiranja namirnica koje sadrže fitoestrogene (jabuke, kajsije, trešnje, mahunarke, pasulj, šargarepa, krompir).

8. Iskoristite prednosti lekovitog bilja. Sastojci prirodnog porekla su nezamenljivi za regulisanje hormona prirodnim putem i podsticanje rada tiroide. Zato se preporučuje i konzumiranje sledećih namirnica:

  • Laneno seme – sadrži magnezijum, vitamin B12 i alfalinoleinsku kiselinu (spada u vrstu omega-3 masnih kiselina), a oni podstiču lučenje hormona štitne žlezde i ublažavaju simptime hipotireoze.
  • Orasi – bogati su jodom, bez koga štitna žlezda ne bi mogla ni da proizvodi tiroidne hormone.
  • Jabukovo sirće – pomaže u čišćenju krvotoka i balansira lučenje hormona tiroide. Svakodnevna konzumacija nekoliko kašika razblaženih u mlakoj vodi pozitivno uutiče na metabolizam i gubljenje viška kilograma.
  • Koren đumbira – izuzetno je bogat polifenolima, kalijumom i magnezijumom, zbog čega ublažava tegobe izazvane hipotireozom i sprečava upale u organizmu.
  • Kurkuma – ovo je još jedna supernamirnica koja pomaže u lečenju hipotireoze. Sadrži antioksidanse koji prirodno regulišu nivoe hormona i sprečavaju nastanak raka štitnjače. Kurkuma pomaže i u smanjenju nivoa holesterola, pa se njena upotreba preporučuje za regulisanje telesne težine.

9. Prirodni suplementi. Osobe koje boluju od hipotireoze trebalo bi da povećaju unos minerala koji su ključni za pravilan rad tiroide. To su:

  • Selen – neophodan je da bi štitna žlezda mogla da proizvede hormon T3. Osobama sa hipotireozom se preporučuje dnevna količina od 200 mikrograma selena.
  • Jod – bez dovoljne količine joda, proizvodnja hormona tiroide nije ni moguća. Jod se unosi isključivo putem ishrane (namirnice bogate jodom su morske alge) ili prirodnih suplemenata, budući da ljudski organizam ne može da ga proizvodi. Preporučena dnevna doza u slučaju hipotireoze je 150-300 mikrograma dnevno, međutim dodatne količine se ne preporučuju osobama sa Hashimoto sindromom: kod njih može doći do kontraefekta, odnosno povećane aktivnosti tiroide.
  • Riblje ulje – sadrži esencijalne masne kiseline koje ubrzavaju rad tiroide i regulišu nivo holesterola u krvi. Time se kod osoba sa hipotireozom smanjuje rizik za kardiovaskularna oboljenja, a dnevno se preporučuje količina od 1000 mikrograma.



Srodni tekstovi:


Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Prednosti privatnih poliklinika

Nažalost, situacija u zemlji je takva da je za samo jedan ultrazvuk potrebno čekati i po nekoliko me...

Detaljnije

Kompletan vodič kroz proces ugradnje zubnih implantata

Bez obzira da li ste izgubili zub usled bolesti, povrede, ili drugih faktora, zubni implanti su tu d...

Detaljnije

Ne zanemarujte bol u vratu

Koliko puta ste ignorisali bol u vratu? A koliko vas se saživelo sa tim osećajem i pripisuju ga razn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS