Sifilis – polno prenosiva infekcija


Prevencija i lečenje


Ima bolesti, kojima se svako može zaraziti u slučaju vaginalnog, analnog ili oralnog odnosa sa bolesnom osobom. Iako ih savremena medicina sprečava, one se i dalje pojavljuju. 

Takva bolest je sifilis, prenosiva polnim putem i izazvana bakterijom Treponema pallidum. Zaraza se prenosi u prvim fazama nastanka bolesti. Najveća zaraza je putem kontakta sa šankrom, prvom promenom na telu u slučaju infekcije. 

Šankr ima izgled poput bubuljica ili osipa na koži. Obično se pojavljuje na koži oko usta ili genitalija. Nekada ne mora biti vidljiv, kada se nalazi oko anusa, unutar vagine, rektuma ili usta.

Od sifilisa se možete zaštititi kao i od drugih polno prenosivih bolesti. Glavna prevencija su prezervativi i stomatološke brane. Međutim, ni oni nisu potpuno siguran način da se zaštitite, pogotovo u slučajevima kada je šankr izvan genitalnog područja.

Simptomi sifilisa

Ova polno prenosiva bolest ima slične simptome kao druge infekcije, poput slabijih oblika gripa i virusa. Zbog toga, često ostaju neprimećene, sve dok ne dođe do progresije bolesti. Simptomi su isti i kod muškaraca i kod žena. Jedina razlika je mesto gde se šankr pojavljuje, s obzirom na različitu anatomiju.

Ova bolest ima 4 faze.

 

U prvoj fazi se na telu pojavljuje šankr, u zavisnosti od toga gde i kako je osoba bila izložena infekciji. Šankr je ranica koja ne boli i može se pojaviti oko usta, anusa, rektuma, penisa ili vagine. Ranice prolaze same, bez upotrebe lekova, što ne znači da je bolest izlečena. 

Šankr se tek razvija u proseku od 3 nedelje, nakon odnosa sa zaraženom osobom. Ako se na vreme ne počne sa lečenjem, bolest prelazi u drugu fazu. Tada se može, ali i ne mora uvek pojaviti osip crvenkasto-braon boje na ekstremitetima, posebno na dlanovima i tabanima. Bolest oponaša simptome gripa – groznicu, bolove u mišićima i zglobovima, umor, otečene limfne čvorove, a može doći i do opadanja kose.

I ovi simptomi prolaze, bez znaka o izlečenju bolesti. Tada bolest prelazi u treću fazu, koja ima latentan oblik – simptomi bolesti nisu očigledni. Bolest prigušeno deluje i oštećuje cirkulatorni, nervni i skeletni sistem. Može doći i do oštećenja plodnosti.

Treća faza može trajati godinama i, ako se bolest ne leči ni tada, dolazi do poslednje, kasne faze. Tada se javljaju kardiovaskularni problemi, loša kontrola mišića, utrnulost, demencija, loš vid i, nažalost, smrt.

Ako posumnjate na infekciju nekom polno prenosivom bolešću, odmah se javite lekaru. Jednostavnom krvnom analizom, može se utvrditi postojanje bolesti. Kod nelečenog sifilisa, u trećoj ili četvrtoj fazi, kada su zahvaćeni unutrašnji organi, za dijagnozu može biti potreban uzorak kičmene moždine.

Bitno je da se bolest leči u ranim fazama, jer je tad najlakše izlečiva upotrebom antibiotika. Ako je bolest napredovala, potrebno je raditi periodične testove, da bi lekar mogao prepisati adekvatnu terapiju. U latentnom stadijumu, sifilis se može izlečiti, ali ako je došlo do nekog unutrašnjeg oštećenja, ono će ostati trajno. I ako se sifilis jednom potpuno izleči, moguća je ponovna pojava ove bolesti

Vodite računa o svom zdravlju i budite sigurni i u zdravlje svog partnera. Ako želite da se obezbedite, najbolje je da oboje uradite test na polno prenosive bolesti. Pored toga, koristite zaštitu prilikom seksualnih odnosa. Ukoliko pak osetite neke promene na koži ili simptome bolesti, obavezno se obratite lekaru.






Srodni tekstovi:


Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Počinje sezona alergija – šta treba znati?

Sa dolaskom proleća obično počinje i uživanje u lepom vremenu, dužim, sunčanim danima, boravcima na ...

Detaljnije

Veza kao opsesija

Svi smo bar jednom iskusili osećaj kada nam se čini da je u vezi sve na svom mestu, svaki dan je nov...

Detaljnije

Laringitis - Simptomi, Lečenje i Prevencija kod Dece, Odraslih

U modernom svetu, gde je svakodnevna komunikacija neizbežna, laringitis može postati izazov sa kojim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS