Zašto je elektromioneurografija najbolji način za ispitivanje funkcije nerava i mišića?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Da li ste se ikada zapitali kako lekari utvrđuju šta se dešava sa vašim mišićima i nervima kada nešto ne štima? Tu na scenu stupa elektromioneurografija. To je kao detektivski alat za neurologe. Danas ćemo objasniti šta je elektromioneurografija, kako funkcioniše, šta možete da očekujete kada uradite test i zašto je najbolja metoda za utvrđivanje funkcije mišićnih nerava.

Šta je elektromioneurografija?

Elektromioneurografija je test koji meri električnu aktivnost mišića. Kada su mišići aktivni, proizvode električnu struju, koja je obično proporcionalna nivou aktivnosti mišića. EMNG je ključ za utvrđivanje poremećaja mišića i nerva. Pokazuje kako funkcionišu (ili ne funkcionišu) električni signali našeg tela.

Ova vrsta pregleda radi se kako osobe imaju sumnju da su im oštećeni neki nervi. EMNG pregled treba obavezno uraditi u sledećim situacijama:

  • Slabost i bol u mišiću
  • Atrofiranje mišića
  • Ako gubite osećaj dodira, a osećate utrnulost

EMNG je važan, pošto daje uvid i odgovore na razna pitanja, recimo, postoji nekakvo oštećenje u neuromišićnom sistemu, da li su oštećenja obuhvatila ceo mišić, da li je oštećene akutno ili hronično i slična pitanja. Sve u svemu, sve zajedno služi za utvrđivanje dijagnoze i daljeg adekvatnog lečenja.

Čemu služi elektromioneurografija i šta se utvrđuje?

EMNG je neverovatno svestran. Koristi se za dijagnostikovanje niza stanja kao što su sindrom karpalnog tunela, mišićna distrofija, poremećaji nerva i još mnogo toga. Na primer, može razlikovati stanja mišića u kojima problem počinje u mišiću i slabost mišića zbog poremećaja nerva. Sposobnost testa da precizno identifikuje ove probleme je ključni korak u daljim terapijama i lečenju.

Uobičajan pregled elektromioneurografije obuhvata: 

  • Autonomne testove - ispitivanja autonomnog nervnog sistema
  • Blink refleks - trigemino-facijalni i refleks treptanja
  • Mijastenični test - neuromišićna tranzicija i repetativna stimulacija
  • Standardni iglen EMNG - oštećenje nerava kičmenog korena

Elektromioneurografija nogu

Elektromioneurografija nogu često se koristi u dečijem uzrastu kada je u pitanju poremećaj tonusa mišića, nešto sporijeg razvoja motorike i nejasne slabosti nogu. Takođe povreda i anomalija.

Elektromioneurografija ruku

Kao i u prethodnom slučaju, utvrđuje razne povrede i poteškoće u razvoju dece. Naravno, kod odraslih se, takođe, upotrebljava kada postoje određene naznake da je neophodno uraditi elektromioneurografiju, a to su:

  • Neuropatija
  • Hronične bolesti
  • Povreda kičme i ekstremiteta
  • Miozitis
  • Nasledne bolesti
  • Postoperativna stanja
  • Kompresija nerava (diskus hernija)

Kako izgleda proces i šta obuhvata elektromioneurografija?

Test hvata električne signale koje prenose vaši mišići u podatke koji mogu biti interpretirani od strane neurologa. Postoje dve glavne vrste testova: igleni EMNG i površinski EMNG. Prvi koristi tanku iglu koja se ubacuje u mišić za snimanje aktivnosti, dok drugi koristi elektrode postavljene na koži.

Kako se pripremiti za elektromioneurografiju?

Priprema je relativno jednostavna. Možda ćete morati da prestanete da uzimate određene lekove i trebalo bi da izbegavate nanošenje bilo kakvih preparata za negu kože. Svakako će vam lekar će vam dati uputstva na osnovu vaših individualnih potreba. Možete normalno da jedete i pijete. 

Šta se dešava tokom proces?

Kada radite test, najverovatnije ćete sedeti ili ležati. Ako se radi o iglenom EMNG-u, doktor će ubaciti malu iglu u različite mišiće. Igla može izazvati nelagodnost ili grč, koja je podnošljiva. Mašina će zatim snimiti električnu aktivnost u vašim mišićima. Za površinski EMNG, procedura je još manje invazivna sa elektrodama postavljenim na kožu.

Da li elektromioneurografija boli?

Tolerancija na bol se razlikuje kod svakog čoveka. Elektromioneurografija je neprijatan pregled, ali zavisi od osobe. Imajte na umu da je to kratkotrajno, a osoblje će sigurno uraditi da se osećate što lagodnije. Ističemo da se pregled može prekinuti u bilo kom trenutku na vaš zahtev. 

Koliko traje elektromioneurografija?

Pregled traje od 30 do 90 minuta. To zavisi od samog pacijenta, slučaja i broja mišića koji se proveravaju. Nakon testa, uglavnom se odmah možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Rezultati elektromioneurografije pokazuju nivo oštećenja mišića i nerava, kao i njihovu rasprostranjenost. Lepeza dijagnoza veoma je velika, a na osnovu rezultata biće vam tačna uputstva lečenja, kao i instrukcije za dodatne analize, ako je neophodno. 

Kada treba pozvati doktora?

Nakon testa, lekar će razgovarati sa vama o rezultatima. Međutim, ako doživite neobične simptome kao što su prekomerno oticanje ili bol na mestima ubacivanja igle, treba da pozovete lekara. 

EMNG je fascinantan i neophodan alat u dijagnostikovanju poremećaja mišića i nerava. Iako pregled može biti neprijatan, izuzetno je važan kako biste utvrdili uzrok problema

Dakle, sada znate šta je neophodno da biste utvrdili, jesu li vaši mišić oštećeni i kako funkcionišu. Nemojte oklevati ako primetiti bilo kakve promene kod vaših mišića, ponekad brza reakcija i utvrđivanje problema može biti ključno za sam proces lečenja i oporavak. EMNG je fantastičan pregled koji nam pomaže da mišići i nervi budu zdravi, a istovremeno ukaže na rešenje za potencijalne probleme. 






Srodni tekstovi:


Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije

Theta healing - osnovne stvari koje treba da znate o ovoj tehnici

U poslednje vreme vrlo često se spominju različite tehnike koje nam mogu pomoći da prebrodimo stresn...

Detaljnije

Sve što bi trebalo da znate o prvom mesecu trudnoće

Jedini period trudnoće kada se ne osećaju nikakve promene u organizmu i kada se ništa ne de&s...

Detaljnije

Oporavak organizma kao bitan faktor normalnog funkcionisanja

Ne postoji osoba koja barem jednom nije doživela povredu izazvanu padom, tokom bavljenja sportom ili...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS