Šta možete očekivati u poslednjem tromesečju trudnoće?


Ostalo Roditeljstvo Ostalo Roditeljstvo

promene u 34 nedelji trudnoce

Trudnoća je divno putovanje koje ženu vodi kroz različite faze, svaka sa svojim jedinstvenim izazovima i radostima. Poslednje tromesečje, konkretno, je razdoblje koje nosi sa sobom uzbuđenje i iščekivanje, ali može biti i period pun intenzivnih promena i priprema. Kako se trudnoća bliži kraju, i majka i beba doživljavaju značajne transformacije. Beba se priprema za prve dane svog života izvan majčine utrobe, dok se telo majke priprema za porođaj. U ovom ključnom periodu, sve se više pažnje posvećuje pripremi za dolazak bebe, a često se postavljaju i brojna pitanja. 

Svaka trudnoća je jedinstvena, kao što je jedinstvena svaka žena koja proživljava to iskustvo. Međutim, neki opšti obrasci i fizičke promene karakteristični su za ovo posebno razdoblje. Poslednje tromesečje je vreme kada se trudnica suočava sa novim emocionalnim i fizičkim izazovima, a ujedno se priprema za jedan od najvažnijih događaja u svom životu - rođenje svog deteta. Upravo zbog toga je važno da buduće majke budu dobro informisane o tome šta mogu očekivati u ovom periodu svog života. To će im pomoći da se osećaju sigurnije i spremnije za dolazak svoje bebe.


34. nedelja trudnoće: Koje sve promene možete očekivati?

Dok ulazite u 34. nedelju trudnoće, ulazite i u poslednje, intenzivne nedelje koje prethode rođenju vašeg deteta. Ova faza je puna promena, kako za vas, tako i za vašu bebu. Prva stvar koju možete primetiti jeste da se vaš stomak i dalje širi kako se vaša beba priprema za rođenje. Beba je sada skoro dostigla svoju punu težinu i dužinu, a njeno telo se sve više razvija i zauzima više prostora. Njena pluća su sve bliže punoj zrelosti, dok su ostali organi skoro potpuno formirani. Možda ćete primetiti da se ritam kretanja vaše bebe menja, jer je prostor za njeno kretanje sve manji. 

34. nedelja trudnoće je period kada se i vaše telo potpuno menja i priprema za porođaj. Možete osetiti pojačano zatezanje materice, poznato kao “Brakston-Hiksove” kontrakcije, koje su u suštini "vežba" za prave trudove. Ove kontrakcije su obično nepravilne i nestaju nakon odmora ili promene položaja. Drugi simptomi koji se često javljaju u 34. nedelji trudnoće uključuju oticanje nogu, ruku i lica, težinu u donjem delu stomaka i česte potrebe za mokrenjem. Sve ovo su normalni simptomi koji proizlaze iz činjenice da je vaše telo na vrhuncu trudnoće. 

Nesanica je takođe čest problem, jer vam može biti teško da pronađete udoban položaj za spavanje. Neka vam bude prioritet da se odmarate kad god možete - vašem telu je potrebno što više snage za predstojeće doba porođaja. Sve ovo je sasvim normalno, ali ako osećate preveliku zabrinutost, razgovarajte o tome sa svojim lekarom.

34. nedelja trudnoće je vreme pripreme, promena, ali i iščekivanja. Svaka promena koju osetite je važan deo ovog predivnog putovanja. Upamtite, vaše telo zna šta radi. Ovo je samo još jedan korak bliže susretu sa vašom bebom.


35. nedelja trudnoće: Kako beba raste?

Dok ulazite u 35. nedelju trudnoće, vaša beba doživljava poslednje faze intrauterinog razvoja. Iako se većina njenih organa već razvila, postoje neke ključne promene koje će se dogoditi tokom ovog perioda. Beba je sada oko 46 centimetara i teška je oko 2.5 kilograma. Iako se ovi brojevi razlikuju od bebe do bebe, opšte je pravilo da bebe u ovom periodu intenzivno dobijaju na težini. Beba dobija oko pola kilograma svake nedelje, što većinom dolazi od nagomilanih masti i mišića. Ove zalihe masti pomažu joj da održi telesnu temperaturu nakon rođenja. U 35. nedelji trudnoće pluća vaše bebe su blizu potpune zrelosti. Tokom ovog perioda, ona nastavlja da vežba disanje tako što udiše i izdiše plodovu vodu. Beba sada počinje da se spušta niže u karlici, što se zove "povlačenje". Ovo je priprema za porođaj i može vam doneti olakšanje od gorušice i kratkog daha, iako može dovesti do pojačanog pritiska na bešiku.

Još jedan zanimljiv razvoj tokom ove nedelje je razvoj sna bebe. Vaša beba sada ima ciklus sna i budnosti, koji se može razlikovati od vašeg. Možda ćete primetiti da je beba najaktivnija kada ste vi spremni za odmor. 

Kada je u pitanju 35. nedelja trudnoće, većina beba je sada u cefaličnom položaju, što znači da su okrenute glavom na dole i spremne su za porođaj. Ako vaša beba još uvek nije u ovom položaju, nema razloga za paniku. Nekim bebama je potrebno više vremena da se okrenu.

Kao i uvek, važno je pratiti kretanje bebe. Iako je prostor za kretanje sada ograničen, i dalje bi trebalo da osetite redovno kretanje. Ako primetite bilo kakve promene u obrascu kretanja vaše bebe, obratite se svom lekaru.

Iako možda osećate nelagodu zbog sve većeg stomaka i nestrpljenje zbog dolaska bebe, ove poslednje nedelje su ključne za njen razvoj. Svaki dan je važan, jer vaša beba koristi ovo vreme da se što više pripremi za život izvan utrobe.

ishrana u 35 nedelji trudnoce

Kako održavati energiju i hraniti svoje telo u poslednjem tromesečju?

Poslednje tromesečje je vreme kada vaše telo, više nego ikada, treba dodatne hranljive materije da bi podržalo rast i razvoj bebe. To je takođe vreme kada možete osećati umorno, pa je važno znati kako se pravilno hraniti kako biste održali svoju energiju. Ishrana bogata proteinima, složenim ugljenim hidratima, zdravim mastima i puno voća i povrća je od suštinskog značaja. Proteini su ključni za rast i razvoj bebe, dok složeni ugljeni hidrati pružaju dugotrajnu energiju. Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orasima i ribi, podstiču razvoj bebinog mozga. Jedite male, učestale obroke tokom dana umesto tri velika obroka. To će pomoći u održavanju energije i sprečavanju gorušice, koja može biti česta u ovom periodu trudnoće. 

Hidratacija je takođe od suštinskog značaja. Pokušajte da pijete dovoljno vode tokom dana, a izbegavajte previše kofeina i šećera koji mogu izazvati oscilacije u energiji. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u ishrani. Oni mogu pružiti individualne preporuke u skladu sa vašim potrebama.


Priprema za porođaj: Tehnike disanja i relaksacije koje vam mogu pomoći

Kako se približava dan porođaja, može biti korisno usvojiti neke tehnike disanja i relaksacije koje će vam pomoći tokom procesa porođaja. Disanje je ključno tokom porođaja. Pravilno disanje može pomoći u upravljanju bolom, smanjivanju stresa i održavanju snage tokom porođaja. Postoje razne tehnike disanja koje možete vežbati, uključujući duboko disanje, usporeno disanje, i disanje sa usmerenom pažnjom. 

Pored disanja, i relaksacija je ključna. Vežbe kao što su vođena meditacija, joga za trudnice ili slušanje opuštajuće muzike vam mogu pomoći da ostanete smireni i usredsređeni. Važno je da ove tehnike počnete da vežbate kad uđete u poslednje tromesečje. Kao i svaka veština, potrebno je vreme da se usvoje i postanu druga priroda. Uz to, ove tehnike mogu biti od pomoći i tokom poslednjih nedelja trudnoće, kada možda osećate povećanu anksioznost ili nelagodnost.

relaksacija u trudnoci

Emocionalna priprema za dolazak bebe: Saveti za suočavanje sa strahom i stresom

Dolazak bebe je uzbuđujuće, ali može biti i prilično zastrašujuće iskustvo, naročito ako je ovo vaše prvo dete. Priprema se ne odnosi samo na kupovinu bebine opreme i uređivanje dečije sobe, već i na emocionalne pripreme. Prvo, važno je priznati i prihvatiti svoja osećanja. Strah, anksioznost, uzbuđenje i sreća, to su sve normalna osećanja za ovaj period života. Svaka mama prolazi kroz slična iskustva, pa se nemojte stideti svojih emocija. Razgovarajte o njima sa partnerom, prijateljima, porodicom ili stručnjacima.

Pokušajte da se informišete što više možete o porođaju, negovanju bebe, dojenju i svemu što vas očekuje. Znanje može biti moćno sredstvo za smanjenje straha od nepoznatog. Postoji mnogo knjiga, časopisa, online članaka i kurseva koji mogu pružiti korisne informacije.

Nemojte se ustručavati da potražite stručnu pomoć ako se osećate preplavljeno emocijama i osećanjima. Psiholozi, terapeuti i savetnici za mentalno zdravlje - svi oni mogu pružiti važnu podršku i alate za upravljanje osećanjima.

I najvažnije, pokušajte da se setite da je u redu ne znati sve. Biti roditelj je putovanje koje uči kako se ide. Svaki novi dan donosi nove izazove, ali i nova učenja. Verujte u sebe i svoju sposobnost da budete sjajna mama. Svaka emocija koju osećate je važan deo ovog predivnog putovanja.





Srodni tekstovi:


Električne četkice za zube - revolucionarna nega zuba uz praktičnost i efikasnost

U današnjem svetu koji se brzo razvija, udobnost i efikasnost postali su najvažniji u svakom ...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

Kako da znate da li je razvod dobra odluka

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. P...

Detaljnije

Kolagen, gde ga ima i zašto je tako bitan

Raznovrsna i organizovana ishrana daje našem telu potrebne materije, koje mu služe za održava...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS