Zašto dolazi do povišenog holesterola i šta morate izabciti iz ishrane


Prevencija i lečenje

Povećani holesterol je jako čest zdravstveni problem. Obično se javlja kod starijih ljudi, ali nije strano i da se javi kod mlađih. Svakako da je vrlo važno, da kada otkrijete da imate povećan loš holesterol, da slušate apsolutno sve savete vašeg lekara. Lekari su se do sada susretali i te kako sa raznim slučajevima i jednostavno, na osnovu vaših simptoma znaće da vam daju pravu dijagnozu i odgovarajuću terapiju. Oni će najbolje moći da vam pomognu da što pre rešite ono što vas muči i ono što može da vam i te kako zakomplikuje život. 

Zašto dolazi do povećanja lošeg holesterola?

Postoje brojne medicinske studije koje tvrde da je problem sa holesterolom nasledan. Što naravno može biti slučaj, međutim, to nije sto posto potvrđeno. Dakle, postoje i mnogi drugi preduslovi za povećanje holesterola. Pre svega, loša ishrana i loš način života. Šta podrazumevamo po lošim načinom života? Nedovoljno ili premalo fizičke aktivnosti, sedenje po ceo dan, loša hrana, masna hrana, slatkiši, previše hrane, neredovna ishrana. Svakako da je najmasnija hrana najopasnija kada je holesterol u pitanju i zato ako ne želite da dođete u tu situaciju onda treba da vodite računa šta jedete. Takođe, previše začinjena hrana, kao i kupovna gotova hrana, grickalice u kombinaciji sa alkoholom i drugim gaziranim pićima može i te kako da utiče na pojavu holesterola. Postoji i jedna studija koja pokazuje da se holesterol može javiti i kao posledica stresa. To je donekle i očekivano, jer je okidač za mnoge bolesti upravo stres, koji nas razara nekada i koji nekada i nee primetimo, samo nas stigne u vidu neke bolesti. 

Punomasno mleko i sirevi, žumance i beli hleb zaboravite

Neke navike se moraju menjati iz korena kada shvatite da imate povećan holesterol. Da, teško je ukoliko ste navikli celog života na mleko i ostale punomasne mlečne proizvode, kao i na beli hleb da sada sve to izbacite. Međutim, rešenje postoji. Postoji zamene za sve ove namirnice i ukoliko ih dovoljno dugo budete jeli, čak i kada vam se popravi holesterol vi se nećete vraćati na staro. Dakle, obrano mleko umesto punomasnog, zatim kiselo mleko, kefir mogu da prođu. Takođe posni sirevi umesto običnih sireva se podrazumevaju. Na pavlaku, šlag, puter i kajmak morate da zaboravite neko vreme. Beli hleb takođe neće biti vaš saveznik u borbi protiv holesterola, te je potrebno zameniti ga nekim alternativnijim stvarima, poput integralnog hleba. Interesatno je i kako proja možda da vam bude korisna. Pored toga što je veoma značajna zamena za beli hleb, proja pomaže i ubrzava metabolizam, te možete izgubiti i koji kilogram, što je takođe važno kada imate holesterol. 

Slatkiši, alkohol i gazirana pića takođe preskočite

Treba da znate da slatkiši nisu dozvoljeni kada imate holesterol. Takođe ni alkohol, niti gazirana pića nisu dozvoljena u ovoj fazi fašeg života. Ako već ne možete bez slatkiša, onda napavite neke interesantne zdrave slatkiše. Postoji mnogo recepata na internetu, koji su jednostavni i sa jednostavnim i ne tako skupim namirnicma i namirnicama koje smete da jedete. Na taj način ćete prebroditi krizu zvanu "skidanje sa šećera", a nakon toga shvatićete da vam ovi slatkiši više prijaju od običnih. 






Srodni tekstovi:


Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Kako se pripremiti za dolazak bebe

Dolazak prinove je svakako najuzbudljiviji događaj u životu, koji je ujedno i pun lepih emocija i is...

Detaljnije

ICF i Ignite projekat za društveni napredak

Ignite inicijativa ICF fondacije se proširila širom sveta 2018. godine. U skladu sa mi...

Detaljnije

Šta znači SPF i u kojoj meri treba koristiti kreme sa faktorom?

Sunce je suštinski deo naših života, pružajući toplotu i svetlost koja održava sva ži...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS