Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?


Ishrana Ishrana


Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je samim tim i izbor potrošača znatno veći prilikom kupovine. 

Iako možete uživati u ukusu bilo kog proizvoda sa stranog tržišta, ipak smatramo da prednost treba dati tradicionalnim domaćim proizvodima. Ovde pre svega mislimo na proizvode koje konzumiramo tokom čitave godine, a koji su veoma važni za jačanje našeg imunog sistema poput meda, domaćih sokova poput soka od borovnice, soka od maline, voćnih džemova i sl. 

Treba znati da postoji velika razlika između kupovnih i domaćih na tradicionalan način pravljenih proizvoda. Domaći sok od maline, kao i domaći sok od borovnice napravljeni su na potpuno prirodan način, bez veštačkih boja i konzervanasa što se ne može reći za one koje nalazimo u malopradajnim objektima.

Zbog toga smo posetili jedno malo lokalno preduzeće “ Ukusi planine” sa Tare koje se bavi proizvodnjom domaćih proizvoda i evo na šta su nam oni skrenuli pažnju ukoliko koristimo u našoj ishrani domaći sok od borovnice ili domaći sok od maline i zbog čega bi bilo dobro redovno ih konzumirati.


Za bolju krvnu sliku redovno konzumirajte sok od borovnice


Ukoliko generalno imate problema sa krvnom slikom u smislu nedostatka gvožđa, poželjno bi bilo da što češće pijete sok od borovnice. Najbolje bi bilo ako biste se organizovali i sami napravili svoj eliksir zdravlja, ili, ako zbog previše obaveza ne možete da postignete savetujemo vas da se raspitate da li neko možda u vašem okruženju pravi prirodne sokove. Jedino ćete tako biti sigurni da je u pitanju 100% prirodan sok.

S obzirom da borovnica sama po sebi ne sadrži puno ugljenih hidrata, ova voćka je idealna za sve one koji imaju problema sa dijabetesom ili probleme sa srcem.

U bilo kom obliku da je koristite, da li svežu ili zamznutu, da li u obliku džemova ili soka, učinićete nešto veoma korisno za vaš organizam.


Sok od maline za jačanje imuniteta


Bliži nam se zima, a sa njom i prehlada, kijavica, kao i uporne respiratorne infekcije. Kako biste na vreme pripremili svoj imunitet savetujemo vas da se na vašoj dnevnoj trpezi nalazi što više voća. Malina je definitivno vrsta voća koja ne samo da pogoduje našem zdravlju već nas štiti od mnogih opasnih bolesti poput malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored soka od boravnice, sok od maline isto tako pozitivno utiče na našu krvnu sliku, dok je istovremeno odličan antioksidans. 

Za sve one koji vole sokove a žele da ostanu fit kada se radi o fizičkom izgledu, sok od maline je najbolji izbor. 


Kupovinom domaćih proizvoda bićete sigurniji u kvalitet samih namirnica


Užurban način života na neki način utiče na to da ne vodimo puno računa o tome šta kupujemo i kako se hranimo. Najčešće nemamo puno slobodnog vremena, pa namirnice nabavljamo na brzinu. Ipak, bilo bi dobro da nešto promenimo po tom pitanju, jer da bismo ostali zdravi moramo da vodimo računa i o samoj ishrani. 

Iako je sve stvar ukusa i navike, mnogi se prilikom kupovine prehrambrenih namirnica fokusiraju na isključivo domaće proizvode za koje znaju da su daleko prirodnije, a samim tim i zdravije od onih iz maloprodajnih objekata. 






Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

Neustrašivo protiv straha

Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih...

Detaljnije

Koje vam probleme može rešiti ORL ordinacija?

Svi znamo da ORL ordinacija pruža pomoć u rešavanju problema sa uhom, grlom i nosem, ali možd...

Detaljnije

Koje vitamine i minerale možete dobiti putem intravenoznih infuzija

Da li ste se ikada zapitali kako možete brzo i efikasno da nadoknadite nedostatak vitamina i mineral...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS