Uticaj pušenja na zdravlje


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Pušenje je široko rasprostranjena navika koja ima brojne štetne posledice po zdravlje. Konzumacija duvanskih proizvoda, prvenstveno u obliku cigareta, dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih stanja i značajno povećava rizik od prerane smrti. 

Uticaj pušenja na respitarorni trakt

Jedna od najpoznatijih posledica pušenja je razvoj respiratornih bolesti. Pušenje oštećuje disajne puteve i plućno tkivo, što dovodi do hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). HOBP obuhvata stanja kao što su hronični bronhitis i emfizem, koje karakteriše uporni kašalj, piskanje i kratak dah. Štetne supstance prisutne u dimu cigareta, uključujući nikotin i katran, iritiraju disajne puteve i izazivaju upalu, što dovodi do progresivnog pogoršanja funkcije pluća.

Štaviše, pušenje je glavni faktor rizika za karcinom pluća, vodeći uzrok smrti od karcinoma širom sveta. Karcinogeni prisutni u duvanskom dimu mogu da pokrenu genetske mutacije u ćelijama pluća, promovišući nekontrolisani rast abnormalnih ćelija i stvaranje tumora. Karcinom pluća se često dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi, što čini lečenje izazovnim i smanjuje šanse za preživljavanje.

Uticaj pušenja na srce i druge organe


Osim zdravlja disajnih puteva, pušenje ima razorne efekte na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hemikalije u duvanskom dimu oštećuju sluznicu krvnih sudova, što dovodi do razvoja ateroskleroze, stanja koje karakteriše nakupljanje plaka unutar arterija. Ovaj plak sužava arterije i ograničava protok krvi, povećavajući rizik od infarkta miokarda, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova. Pušenje takođe podiže krvni pritisak i broj otkucaja srca, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem.

Pored respiratornih i kardiovaskularnih posledica, pušenje negativno utiče na skoro svaki organ u telu. Povećava rizik od različitih vrsta karcinoma, uključujući one koji pogađaju usta, grlo, jednjak, pankreas, bešiku, bubrege i grlić materice. Pušenje je takođe povezano sa povećanim rizikom od gastrointestinalnih poremećaja kao što su peptički ulkusi i Kronova bolest. Štaviše, oštećuje imuni sistem, čineći pojedince podložnijim infekcijama i odlažući zarastanje rana.

Rizik od pušenja za pasivne pušače

Uticaj pušenja se proteže izvan samih pušača. Pasivno pušenje, takođe poznato kao duvanski dim iz životne sredine, je kombinacija dima koji izdahne pušač i dima koji se emituje iz zapaljenog kraja cigarete. Izloženost pasivnom pušenju povećava rizik od respiratornih infekcija, egzacerbacija astme i sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS) kod dece. Takođe može da ima štetne efekte na zdravlje kardiovaskularnog sistema kod odraslih nepušača.

Prevencija ka zdravom načinu života

Prestanak pušenja je jedini najefikasniji način za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih sa pušenjem. Prednosti prestanka pušenja počinje praktično odmah. U roku od nekoliko sati nakon prestanka konzumiranja cigarea, krvni pritisak i otkucaji srca počinju da se smanjuju. Za nekoliko dana, funkcija pluća počinje da se poboljšava, a rizik od srčanih bolesti i moždanog udara počinje da opada. Vremenom, rizik od razvoja karcinoma povezanih sa pušenjem i drugih bolesti nastavlja da se smanjuje.

Načelno, pušenje ima duboko negativan uticaj na zdravlje. Odgovoran je za širok spektar zdravstvenih stanja, uključujući respiratorne bolesti, kardiovaskularne poremećaje i različite vrste tumora. Štaviše, izloženost pasivnom pušenju predstavlja rizik za nepušače. Prestanak pušenja je ključan za poboljšanje zdravstvenih ishoda i smanjenje rizika od prerane smrti. Efikasne intervencije za odvikavanje od pušenja, sistemi podrške i kampanje za javno zdravlje su od suštinskog značaja za podsticanje pušača da prestanu da puše i prevenciju započinjanja ove štetne navike.




Srodni tekstovi:


Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!

Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upal...

Detaljnije

Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, sm...

Detaljnije

Diskus hernija kod sportista

Održanje zdravstvene kondicije organizma ne može da se zamisli bez bavljenja fizičkom aktivnošću, a ...

Detaljnije

Kako da izaberete mleko za bebe?

Svima nam je poznato koliko su bebe i mala deca aktivna. Oni stalno pomeraju rukice i nogice, okreću...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS