Uravnotežena ishrana- ključ za zdrav i pravilan život


Ishrana Ishrana

uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana je jedan o ključnih preduslova za zdrav i skladan život. Raznovrsni prehrambeni proizvodi treba da obezbede optimalan unos kalorija, vitamina i mikroelemenata na dnevnom nivou. Razume se, potrebe za količinom i određenim kvalitetom hrane razlikuju se od osobe do osobe i mnogih drugih faktora, ali imajući to na umu, svako od nas bi trebalo da obezbedi svom organizmu minimum zdravih namirnica za adekvatno funkcionisanje organizma tokom dana.  

Ugljeni hidrati i njihova uloga i značaj

Osnovne materije koje obezbeđuju energiju za odvijanje metaboličkih procesa organizma su ugljeni-hidrati, proteini i masti. Naravno, njihov međusobni odnos potrebno je adekvatno rasporediti u toku dana kroz nekoliko manjih ili obilnijih obroka. Ugljeni-hidrati trebalo bi da budu oko 55 do 75 posto zastupljeni u odnosu na druge materije tokom dana. Najviše šećera trebalo bi da bude obezbeđeno iz žitarica, pirinča, testa, crnog hleba. Oni sadrže monosaharide i disaharide, dok dijetna vlakna u njima nisu zastupljena. Značajno je napomenuti da slatkiši predstavljaju veliki  izvor ugljenih-hidrata, često se u suvišku skladište u vidu lipida u organizmu, tako da njihova upotreba u izbalansiranoj ishrani nije opravdana. Za razliku od slatkiša, pogodno je konzumirati voće i povrće, koji adrže prirodne šećere, lako svarljive.

Kako masti u tiču na rad našeg organizma

Lipidi u organizmu imaju gradivnu i energetsku ulogu. Za energetske potrebe organizma najznačajniji su oni koji se nalaze u obliku masnih depoa, triglicerida. Takođe, svaka od prethodno nabrojanih hranljivih materija u prekomernoj količini, može da bude konvertovana metaboličkim putevima u trigliceride. Upravo je to jedan od razloga za adekvatno izbalansiranu ishranu. U suprotnom, uvećanje masnih depoa vodi gojaznosti i povećanom aterogenom potencijalu. Masti su u ishrani zastupljene iz namirnica životinjskog porekla. Njih ne bi trebalo izbegavati u svakodnevnim obrocima, ali je potrebno ograničiti njihov unos. 

Zašto je potrebno unositi proteine?

Proteini su hranljive materije koje posle ugljenih-hidrata treba da budu najviše zastupljene u ishrani. Ali oprezno, kao što smo rekli, čak i ova materija u prekomernoj količini biće transformisana u lipide. Proteine u najvećoj meri konzumiramo u vidu mesa, ali su značajan izvor i mlečni proizvodi, kao i pojedine biljke. Na primer, količina proteina u pasulju izjednačava se sa količinom proteina u mesu. Proteini su sastavljeni od 20 različitih aminokiselina. Neke od njih naš organizam može da sintetiše, dok neke ne može, te su one dobile ime esencijalne aminokiseline. To je razlog zbog kojeg proteini moraju da budu sastavni deo svakodnevnih obroka. U njihovom nedostatku nastaće negativan bilans azotnih materija, pothranjenost, pa čak i ubrzano starenje. 

Da sumiramo: žitarice u ishrani trebalo bi da obezbede najveći udeo energije potrebne za svakodnevno funkcionisanje tela, od 30 do 50 posto. Zatim slede voće i povrće, svaki sa udelom od 15-20 posto. Meso, riba i mahunarke treba da obezbede 10 posto namirnica svakodnevne ishrane, dok su mleko, sir, jogurt zastupljeni u nešto manjem procentu. Uz ovakve obroke telu obezbeđujemo dovoljnu količinu i odnos ugljenih-hidrata, masti i proteina, kao i vitamina i mikroelemenata. Najmanje je potrebno konzumirati ulja, masti i slatkiše, sa dnevnim udelom od 1 do 2 posto.

Uz pravilno raspoređene materije imaćete stabilniji bioritam, bolju sposobnost organizma da se suprotstavi svakodnevnim stresnim situacijama, ali i adekvatnu telesnu masu. Pored pravilno raspoređenih odnosa hranljivih materija, treba napomenuti i da njihova količina treba da odgovara svakom pojedincu, odnosno, dnevne kalorijske potrebe razlikuju se kod svih nas.

 
Srodni tekstovi:


9 ženskih odevnih kombinacija za vrele letnje dane

Kod odabira dobre letnje garderobe nije potrebno samo obratiti pažnju na izgled, već je veoma značaj...

Detaljnije

Znac i simptomi da je potrebno potražiti stručnu pomoć kod hemoroida

Hemoroidi su zdravstveni problem koji može da zahvati svakoga, ali zbog neprijatnosti koju nosi ova&...

Detaljnije

Kako možete unaprediti navike u ishrani? - 3 saveta do zdravijeg obroka

Svako od nas ima svoju definiciju navika u ishrani, neke su dobre a neke manje dobre, i kao takve mn...

Detaljnije

Hrono ishrana - principi i plan ishrane

Ako ste jedna od onih osoba koje muče muku sa kilogramima, onda su vam sigurno dijete i razni načini...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS