Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

bol u karlici

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, smim tim i bolesti koje žene više pogađaju nego muškarce. Iako bismo bol u karlici možda pre povezali sa pripadnicama lepšeg pola, ni muškarci nisu pošteđeni. Evo o čemu je reč i zašto se bol u karlici javlja.

Sindrom bolne karlice – kako se ustanovljava i kako se leči

Kada postoje bolovi u karlici koji traju duže od pola godine, to se može nazvati sindromom bolne karlice. Pacijenti se žale na bol koji je lociran u lumbalnom delu kičme, kao i u donjem delu stomaka. Zašto on nastaje i na koje potencijalne probleme može ukazivat? Kada žene zaboli donji deo stomaka, one često odmah pomisle da je u pitanju nešto što ima veze sa ginekološkim stanjem. Žene donji stomak boli pre, u toku i nakon menstruacije, isto tako i krsta, ali kada se ta bol ne može povezati s tim, može se razmišljati i u drugom pravcu. Pre svega, treba isključiti da je u pitanju ginekološko poreklo bolesti – tako što će se otići na detaljan ginekološki pregled, koji obavezno podrazumeva kolposkopiju, papa test i ultrazvuk. Ukoliko je tu sve u redu, proverava se stanje urinarnog trakta i isključivanje mogućnosti da je neka bakteriološka infekcija uzrok bola. Isto tako, bol u karlici može poticati od nekog nervnog oboljenja, ili biti reumatološke i ortopedske prirode. Tada se pacijent šalje specijalistima tih oblasti da se utvrdi da li u tom grmu leži zec. Kada je i tu sve u redu, ostaje zaključak da se ne radi o fiziološkom uzroku, već o uzroku za koji je zaslužna psiha.

Šta znači bol u karlici u muškoj populaciji

Slično kao i kod žena (naravno, bez ovog ginekološkog aspekta), bol u karlici kada se javi kod muškaraca, ona takođe označava to da postoji možda neki problem urinarne, pa čak i digestivne prirode. Može da se pretpostavi da taj bol ima veze sa urinarnim sistemom ako je propraćen još nekim simptomima kao što su bol u leđima, učestalo i bolno uriniranje i pritiskanje u delu karlice. S druge strane, bol može biti dovedena u vezu i sa prostatom, ukoliko se oštete neke nervne ćeilije ili postoji bakterija, i tada se može govoriti o upali prostate. Stoga, prva adresa na koju muškarac treba da se obrati ukoliko ima bol u karlici jeste urolog, koji će utvrditi da li je uzro urinarno oboljenje, ili čak neka polno prenosiva bolest. Kada su u pitanju polne bolesti, one su propraćene još nekim simtomima koji jasno ukazuju da je problem te prirode. Zapaljenska bolest creva, kao i postojanje kile, naročito u preponskom delu takođe su uzroci bolova u karlici.

Lečenje bolova u karlici

Kao i kod drugih bolesti, lečenje podrazumeva pre svega uspešno postavljanje dijagnoze, a zatim i pravilnu i adekvatnu metodu lečenja. To je osnova, i na njoj treba da se zasniva lečenje. U zavisnosti od toga, ponekad je dovoljan samo tretman lekovima za određenu bolest (antibiotici), a ponekad i operacija (kada je, recimo, kila u pitanju). Ukoliko je za bol krivo psihološko stanje pacijenta, ni tu ne bi trebalo zanemarivti tu činjenicu, već se obratiti stručnjaku za tu oblast, odnosno psihologu pre svega.




Srodni tekstovi:


Otvorite vrata savršenstvu! Transformišite svoju rutinu depilacije!

U potrazi za savršenom kožom, mnogi od nas se suočavaju sa izazovima depilacije. Bez obzira n...

Detaljnije

UTICAJ STRESA NA ASTMU

Astma je hronično respiratorno oboljenje i postoji nekoliko faktora koji je mogu dosta otežati. Emoc...

Detaljnije

Čokolada - namirnica koje se ne treba odricati

Čokolada - mnogima omiljena poslastica, a koja u nama izaziva osećaj krivice svaku put kada je pojed...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS