Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

bol u karlici

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, smim tim i bolesti koje žene više pogađaju nego muškarce. Iako bismo bol u karlici možda pre povezali sa pripadnicama lepšeg pola, ni muškarci nisu pošteđeni. Evo o čemu je reč i zašto se bol u karlici javlja.

Sindrom bolne karlice – kako se ustanovljava i kako se leči

Kada postoje bolovi u karlici koji traju duže od pola godine, to se može nazvati sindromom bolne karlice. Pacijenti se žale na bol koji je lociran u lumbalnom delu kičme, kao i u donjem delu stomaka. Zašto on nastaje i na koje potencijalne probleme može ukazivat? Kada žene zaboli donji deo stomaka, one često odmah pomisle da je u pitanju nešto što ima veze sa ginekološkim stanjem. Žene donji stomak boli pre, u toku i nakon menstruacije, isto tako i krsta, ali kada se ta bol ne može povezati s tim, može se razmišljati i u drugom pravcu. Pre svega, treba isključiti da je u pitanju ginekološko poreklo bolesti – tako što će se otići na detaljan ginekološki pregled, koji obavezno podrazumeva kolposkopiju, papa test i ultrazvuk. Ukoliko je tu sve u redu, proverava se stanje urinarnog trakta i isključivanje mogućnosti da je neka bakteriološka infekcija uzrok bola. Isto tako, bol u karlici može poticati od nekog nervnog oboljenja, ili biti reumatološke i ortopedske prirode. Tada se pacijent šalje specijalistima tih oblasti da se utvrdi da li u tom grmu leži zec. Kada je i tu sve u redu, ostaje zaključak da se ne radi o fiziološkom uzroku, već o uzroku za koji je zaslužna psiha.

Šta znači bol u karlici u muškoj populaciji

Slično kao i kod žena (naravno, bez ovog ginekološkog aspekta), bol u karlici kada se javi kod muškaraca, ona takođe označava to da postoji možda neki problem urinarne, pa čak i digestivne prirode. Može da se pretpostavi da taj bol ima veze sa urinarnim sistemom ako je propraćen još nekim simptomima kao što su bol u leđima, učestalo i bolno uriniranje i pritiskanje u delu karlice. S druge strane, bol može biti dovedena u vezu i sa prostatom, ukoliko se oštete neke nervne ćeilije ili postoji bakterija, i tada se može govoriti o upali prostate. Stoga, prva adresa na koju muškarac treba da se obrati ukoliko ima bol u karlici jeste urolog, koji će utvrditi da li je uzro urinarno oboljenje, ili čak neka polno prenosiva bolest. Kada su u pitanju polne bolesti, one su propraćene još nekim simtomima koji jasno ukazuju da je problem te prirode. Zapaljenska bolest creva, kao i postojanje kile, naročito u preponskom delu takođe su uzroci bolova u karlici.

Lečenje bolova u karlici

Kao i kod drugih bolesti, lečenje podrazumeva pre svega uspešno postavljanje dijagnoze, a zatim i pravilnu i adekvatnu metodu lečenja. To je osnova, i na njoj treba da se zasniva lečenje. U zavisnosti od toga, ponekad je dovoljan samo tretman lekovima za određenu bolest (antibiotici), a ponekad i operacija (kada je, recimo, kila u pitanju). Ukoliko je za bol krivo psihološko stanje pacijenta, ni tu ne bi trebalo zanemarivti tu činjenicu, već se obratiti stručnjaku za tu oblast, odnosno psihologu pre svega.




Srodni tekstovi:


Zašto je FSWT metoda apsolutan hit u lečenju impotencije?

Bilo da pripadate grupi muškaraca starije starosne dobi ili spadate u mlađu populaciju, problem koji...

Detaljnije

Do zdravije komunikacije i uspeha uz NLP centre u Beogradu

 Pre svega želimo da vas uputimo šta znači skraćenica NLP.  Skraćenica se odnosi na...

Detaljnije

Zašto je važno pratiti svoj menstrualni ciklus?

Kada redovno pratite menstrualni ciklus, ne samo da ćete lakše otkriti kada nastupaju plodni ...

Detaljnije

Zašto su probiotici za decu važni za razvoj

Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, uko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS