Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

režanj operacija


Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upali desni koja u poslednjem stadijumu ugrožava stabilnost korena, vodi do povlačenja desni i na kraju do ispadanja zuba.

Kada je potrebna režanj operacija? Kako se izvodi, da li postoji neka nelagodnost?

Iako je reč o operaciji, ovo je minimalno invazivna intervencija od koje ne treba odustajati jer je poslednji izbor u pokušaju da se ne izgubi sopstveni zub.


Kakvi su simptomi parodontopatije?

Parodontopatija je stanje koje nastaje kao posledica upale desni koja nije lečena. Bakterije su prirodni stanovnici usne duplje, ali zbog nepravilne higijene one se talože u vidu plaka i kamenca na zubima. Ako se stomatolog ne posećuje na vreme i ne sklone naslage sa zuba, bakterije polako prodiru u gornje slojeve desni.

Prvi simptomi su crvenilo, bol pri žvakanju i kontaktno krvarenje pri jelu i žvakanju. U prvom stadijumu parodontopatije izlečenje je moguće uz antibiotike, pravilnu higijenu i češće posete zubaru.

Onda kada se stvore parodontalni džepovi tj. bakterije nagrizu tkivo i ostave prazan prostor u desnima započeta je parodontopatija koja se ne može trajno izlečiti već se može jedino usporiti progresija bolesti. Parodontopatija ima iste simptome kao i početna upala desni, ali se javlja i neprijatan zadah, promena ukusa hrane, a kao poslednji stadijum i gubitak stabilnosti zuba.

Ako se drugim metodama ne može usporiti razvoj bakterija pristupa se režanj operaciji koja bi trebalo da otkloni bakterijsku infekciju koja je zahvatila dublje slojeve tkiva.


Režanj operacija 

Mnoge pacijente brine hirurški način lečenja, ali ne treba da brinu zbog režanj operacije

Režanj operacija je brza i rutinska procedura uz pomoć koje se hirurški otklanja zaraženi deo tkiva i na taj način zaustavlja dalje propadanje parodoncijuma.

Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji za potpuno odsustvo bola i ne traje najduže sat vremena ako je u pitanju operacija cele vilice. Konci stoje oko 7 dana, mada kod manjih intervencija rana zarasta i bez ušivanja.

Otok će biti prisutan nekoliko dana, a bol nakon operacije je blag i prolazi sa najblažim lekovima analegticima. Već nakon 24h od režanj operacije pacijent se vraća normalnim aktivnostima, ali je oprez potreban. Važno je da se poštuju saveti lekara i da se higijena održava pravilno da bi desni zarasle bez komplikacije.

Za najteže paradontopatije postoji postupak ugradnje veštačke kosti tokom režanj operacije. Najsavremeniji metod je aplikovanje granula veštačke kosti koje su na mestu fiksirane membranom pa popunjavanju otklonjeni deo u vilici i vraćaju stabilnost zubu.

Ipak, režan operacija nije svemoguća i može se izvesti ako je zaraženo tkivo do 4mm veličine, a sve preko toga vodi ka definitivnom gubitku zuba bez obzira na lečenje.

Pravilnom negom zuba i desni se može sprečiti razvoj mnogih ozbiljnih stanja poput parodontopatije. Ako se ovo oboljenje ipak javi režanj operacija je odličan način da se brzo, lako i bezbolno uklone zaraženi delovi i zaustavi ispadanje zuba.

Važno je obratiti se stručnoj stomatološkoj ordinaciji koja ima višedecenijsko iskustvo u tretiranju najtežih dentalnih stanja jer vam to obezbeđuje stručno lečenje i bolji konačan ishod. Jedna od takvih je stomatološka ordinacija Vuković iz Beograda, koja već duži niz godina uspešno rešava i najteža dentalna oboljenja.
Srodni tekstovi:


Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti?

Šta su aditivi?Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se p...

Detaljnije

Prepoznajte zašto je beba uznemirena

Šta vam je nalepši deo kada je reč o odrastanju vaše bebe? Mnogi roditelji će r...

Detaljnije

Otkrijte tajne ćevapa! Između gastronomije i zdravlja!

Ćevapi, srce balkanske kuhinje, su više od običnog jela – oni su simbol tradicije, zaje...

Detaljnije

Pripremite se na pravi način za studiranje u inostranstvu

Čini se da se danas sve manje mladih odlučuje da studira. U vreme rijaliti zvezda i estradnih umenik...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS