Tokom trudnoće su redovni ginekološki pregledi vrlo važni


Prevencija i lečenje Roditeljstvo

Ne kaže se džabe da je u pitanju drugo stanje, prosto zato što trudnice imaju i drugačiji osećaj u tom periodu i generalno drugačije doživljavaju svet, ma koliko nekome to možda zvučalo čudno. 

Ipak, ono što je zajedničko svima njima jeste briga o ličnom i bebinom zdravlju. Upravo iz tog razloga i jeste naročito važno da trudnica bude upućena na ginekološki pregled sa vremena na vreme, kako bi na najbolji mogući način vodila brigu najpre o svom zdravlju, ali i o zdravlju svoje bebe. 

Da bi trudnica znala kada je potrebno da ide na preglede kod lekara specijaliste ginekologije, najbitnije je da odabere lekara koji će joj voditi trudnoću. Na osnovu rezultata sa prvog ginekološkog pregleda, a kojom prilikom će doktor da utvrdi postojanje trudnoće, on će moći da uputi svoju pacijentkinju u to kada je potrebno da naredni put dođe na ginekološki pregled, kao i koje sve analize treba da uradi pre narednog pregleda.

Prvipregled u trudnoći i utvrđivanje trudnoće 

Iako mnoge pripadnice nežnijeg pola vrlo često žure, kako bi bile potpuno sigurne da je pozitivan rezultat na testu za trudnoću zaista validan, treba voditi računa o tome da na vreme odu na prvi ginekološki pregled kada bi lekar specijalista ginekologija trebalo da utvrdi postojanje trudnoće. 

Mada nema uopšte sumnje da izostanak menstruacije predstavlja prvi znak da je do trudnoće došlo,odnosno već urađeni test, uvek je najsigurnije otići na ginekološki pregled,kako bi lekar specijalista ginekologije mogao da sa sigurnošću potvrdi da upitanju trudnoća. 

U većini slučajeva se preporučuje sedma nedelja kao idealno vreme za odlazak na prvi ginekološki pregled u trudnoći. Naravno da ukoliko pripadnica nežnijeg pola to želi, pregled može da zakaže i ranije, ali je ovo vreme idealno iz više razloga. 

Naime, može biti utvrđeno da li je u pitanju jedan ili više plodova,zatim lekar specijalista ginekologije tokom prvog ginekološkog pregleda kod trudnica može da proveri ujedno i u kakvom stanju se nalazi plod, odnosno ukakvom stanju su reproduktivni organi žene. Upravo zato se i preporučuje da sedma nedelja bude izabrana za prvi ginekološki pregled. 

Šta posleprvog ginekološkog pregleda u trudnoći?

Pod pretpostavkom da je sve u redu sa plodom i sa reproduktivnim organima žene, lekar specijalista ginekologije koji i vrši taj pregled će preporučiti kada bitrebalo trudnica da zakaže naredni ginekološki pregled. 

Treba imati u vidu i to da su ultrazvučni pregledi u toku trudnoće izuzetno značajni ne samo za praćenje zdravlja bebe, nego i zdravlja same majke. Upravo zato i jeste vrlo važno poštovati preporuke lekara specijaliste ginekologije koji će se pobrinuti da trudnoća protekne u najboljem redu i za majku i za bebu. 

U određenim situacijama se može desiti da tokom ginekološkog pregleda, odnosno na osnovu izvršenih analiza krvi, lekar specijalista ginekologije proceni da je potrebno reagovati, u smislu da treba prepisati terapiju medikamentima, što će on bez ikakve sumnje i učiniti. 

Ne bi trebalo da se pacijentkinja plaši ako i do toga dođe, jer upravo tome najpre i služi ginekološki pregled, uzevši u obzir da će lekar specijalista ginekologije tom prilikom moći da pokuša da spreči sve eventualno neprijatne situacije, koje mogu da ugroze život i bebe i majke. 

Redovni ginekološki pregledi u toku trudnoće igraju značajnu ulogu i trebalo bi svaka trudnica da shvati njihov značaj.



 




Srodni tekstovi:


Šta je kognitivna disonanca? - odgovara psiholog Nataša R.

Definicija kognitivne disonance - ko ju je postavio i kako glasi?Socijalni psiholog Leon Festinger b...

Detaljnije

Pravilna Upotreba i Tačnost Testova za Trudnoću: Šta Treba Znati

Testovi za trudnoću su nezamenljivi alati koji omogućavaju ženama da saznaju da li su trudne. Međuti...

Detaljnije

Spasite zdravlje i očistite nameštaj

Da li vam je u domu mirisno i čisto zavisi od celokupne čištoće enterijera. Šta to zna...

Detaljnije

Sve što treba da znate o privatnom zdravstvenom osiguranju

Redovni zdravstveni pregledi su izuzetno važni, a sve više ljudi želi dobrovoljno zdravstveno...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS