Analiza određivanje vrednosti D- dimera u krvi


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje



Analiza koja dobija na značajnoj popularnosti poslednjih godine je upravo određivanje D- dimera, proteinskog fragmena koji nastaje prilikom razgradnje tromba, krvnog ugrška. Ovaj proces nastaje pri svakom oštećenju krvog suda, ili bilo kog dela tkiva,  koji prouzrokuje krvarenje. Na mestu povrede nastaje tromb koji se kasnije razgrađuje radi bezbednog odstranjivanja.  Upravo u tom procesu razgranje nastaje ovaj specifični parametar, D-dimer. Budući da u zdravom organizmu nije moguće registrovati njegovo prisustvo, koristi se radi provere stanja organizma i potvrde sumnje na odeđena oboljenja.

Izbor laboratorije za analizu vrednosti dimera u krvi


Iako nije reč o rutinskoj analizi, budući da se nema značaj u otkrivanju oboljenja u ranim stadijumima, moguće je izvršiti je u skoro svim laboratorijama. Izbor laboratorije je potrebno prilagoditi u odnosu na lokaciju gde se nalazite i to u smislu da bude lako dostupna i da nije potrebno odvojiti više vremena za dolazak do nje, posebno u slučajevima težeg zdravstvenog stanja. Tako da je zgodno izabrati onu laboratoriju koja je nadomak mesta stanovanja ili u blizini ordinacije izabranog lekara. 

Značajna prednost je besplatna opcija slanja rezultata elektronski pa nije potrebno odlaziti ponovo po njih. Iako ovu uslugu pruža većina laboratorija, to nije slučaj u svim a neophodno je proveriti pre odlaska na analizu jer može biti značajna pri izboru ustanove. Naredni faktor pri izboru ustanove je i njen cenovnik, u ovom slučaju govorimo o ceni dimer analize. Često dešava da se cene značajno razlikuju između laboratorija ali i da pojedine kreiraju akciju sa značajno nižim cenama za pojedine analize. Upravo je zato važno proveriti jer se lako može desiti da cena d dimer analize u trenutku kada je potrebna u nekoj laboratoriji bude među akcijiskim cenama. U slučaju privatnog zdravstvenog osiguranja, neophodno je proveriti koje laboratorije prihvataju ovo osiguranje.

Šta utiče na cenu dimer analize?


Kao što smo spomenuli, cena određivanja vrednosti dimera se razlikuje od ustanove do ustanove. Određuje se na osnovu potrebnih reagenasa i vremena potrebnoh za određivanje rezultat. Neretko na cenu utiče i lokacija i brend laboratorije. Očekivana cena dimera je oko 1800 RSD za samo analizu ali se ona uvećava za cenu samog čina vađenja krvi koji se u većini laboratorija naplaćuje zasebno. Cena vađenja krvi se kreće od 50 do 150 rsd. Neretko je potrebno uz ovu analizu uradi dodatne analize koje preporuči lekar radi kompletnije slike stanja organizma, što svakako uvećava ukupan iznos računa. Uz analizu dimera se često radi i kompletna krvna slika i CRP, koji se naplaćuju odvojeno.

Šta sa dobijenim rezltatima?


Pri dobijenim rezulatatima možemo odmah videti da li je vrednost D- dimera uvećana, odnosno veća od navedene referentne vrednosti na izveštaju. Međutim, neophodno je da rezultate analizirati sa lekarom budući da uvećane vrednosti često nisu dijagnostički značajne. Ovo se javlja u slučajevima prisustva sportskih povreda, trudnoći, tokom menstrualnog ciklusa, prisustva nekih hroničnih oboljenja, itd. Zanimljivo je i da se vrednosti prirodno povećavaju sa starenjem nakon pedesete godine života. Tako da se kod osoba koje su stare 60 godina očekuje vrednost 0,6 g/l dok kod osamdesetgošnjaka očekivana vrednost bi bila 0,8 g/l. Pri samostalnom tumačenju ove vrednosti bi ukazivale na značajno uvećanje u odnosu na referente ali su zapravo sasvim normalne.






Srodni tekstovi:


Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu

Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stano...

Detaljnije

Kada se javlja alergija kod beba i kako se leči?

Deca i bebe nemaju dovoljno razvijen imunitet pa su osetljivije na infekcije i bolesti, ali ne mogu ...

Detaljnije

Do zdravije komunikacije i uspeha uz NLP centre u Beogradu

 Pre svega želimo da vas uputimo šta znači skraćenica NLP.  Skraćenica se odnosi na...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS