Sve što bi trebalo da znate o prvom mesecu trudnoće


Roditeljstvo Roditeljstvo

Jedini period trudnoće kada se ne osećaju nikakve promene u organizmu i kada se ništa ne dešava, a da predstavlja simptom koji ukazuje na drugo stanje, jeste prvi mesec trudnoće. Jednim delom je to što prva polovina tog prvog meseca nije obeležena trudnoćom, jer u stvari tada i niste u drugom  stanju, već se to događa u drugoj polovini prvog meseca.

Prvi mesec trudnoće traje četiri nedelje, tačnije, tri nedelje plus sedam dana, kako će vam većina lekara to reći. Ali je sigurno da se vaše i računanje nedelja ginekologa neće poklopiti. Dok vi budete računali od poslednjeg seksualnog odnosa kada verujete da je do začeća došlo, lekari sa računanjem počinju od prvog dana poslednje menstruacije, što je ujedno razlog pomenutoj činjenici da prve dve nedelje vi u stvari i niste trudni. Ali, šta se događa tokom te prve dve nedelje trudnoće?


Prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće obuhvata period pre ovulacije, kada se u jajniku formiraju folikuli od kojih na kraju samo jedan ima zrelu jajnu ćeliju. Eto i razloga zašto prvi mesec trudnoće obuhvata period kada do trudnoće nije došlo, a koji se nastavlja i na drugu nedelju. Međutim, u organizmu se sve priprema za trudnoću, zbog čega se ovaj period računa kao njen deo.


Druga nedelja trudnoće

U drugoj nedelji trudnoće dolazi do ovulacije i ona obuhvata period plodnih dana. Zrela jajna ćelija biva oslobođena iz jajnika i odlazi u jajovod, čime započinje svoje kretanje ka materici. Ukoliko ne dođe do oplodnje, redovni ciklus se normalno nastavlja i završava se krvarenjem (izbacivanjem neoplođene jajne ćelije), ali kada govorimo o drugoj nedelji trudnoće to znači da su se jajna ćelija i spermatozoid susreli i spojili, tj. spojili su svoja jezgra. Na taj način trudnoća i zvanično počinje, a prvi mesec trudnoće nastavlja svoje prirodne procese koji obuhvataju put zigota ka materici.

Već u ovom momentu, spajanjem jajne ćelije i spermatozoida, poznata je celokupna genetska struktura koja će činiti jednu novu osobu, tj. bebu.


Treća nedelja trudnoće

U trećoj nedelji trudnoće može se reći da je ona već zvanična i stvarna, jer je formiran zigot koji je došao do materice i započinje svoje učvršćivanje u okviru nje. Pet do šest dana od ovulacije blastocista se implementira u materici, što može izazvati pojavu braonkastog sekreta, nekoliko kapi krvi koje se pojave. Naravno, sve ovo je potrebno reći lekaru, ali nije ništa opasno, već uredan proces koji prati tu implementaciju, pa se ujedno zove implementacijsko krvarenje. Jedino u slučaju ozbiljnijeg krvarenja treba odmah posetiti lekara. Treća nedelja donosi sa sobom brojne hormonske promene koje utiču na izostanak menstrualnog krvarenja, pojavu određenih simptoma, koji se još uvek positovećuju sa menstrualnim bolovima i simptomima, pa se usled toga za trudnoću sazna uglavnom na početku drugog meseca.


Četvrta nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće završava se kada i četvrta nedelja trudnoće. U ovom trenutku se formira embionalni disk, tj. embrion koji još uvek ne liči na fetus, nema nikakav izgled bebe, ali će se sve to promeniti već u narednoj, petoj nedelji, kada počinje drugi mesec trudnoće.




Srodni tekstovi:


Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao ...

Detaljnije

Važnost zdrave ishrane za efektivan organizam

Mnogi će se složiti da pridržavanje zdravih navika ipak nije težak niti iscrpljujući posao. Neophodn...

Detaljnije

Šta je alergija na kravlje mleko i koji su njeni simptomi

Alergija na proteine kravljeg mleka sve je češća pojava kako kod dece, tako i kod odraslih. O...

Detaljnije

Hemoroidi u trudnoći, simptomi i lečenje

Hemoroidi su česta pojava kod mnogih ljudi i izazivaju neprijatnost, nelagodnost i često intenzivan ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS