Ovo belo vino se sjajno kombinuje uz dezerte…


Ishrana Ishrana

Kada kažemo „kvalitetno vino“, nekako nam na pamet najčešće padne jako crveno vine bogate i teške arome. Međutim, za ljude koji tek počinju da uče o vinima i načinima na koje se može uživati u čitavim spektrima njegovih ukusa, crveno vino može biti previše ambiciozan prvi korak. 

Sa druge strane, bela vina u većini slučajeva imaju blaži ukus i osvežavajuće arome, pa su odličan izbor za ljude koji ovo piće ne konzumiraju često. Takođe, flaša kvalitetnog belog vina može biti savršen poklon koji ostavlja utisak. 

Kada su u pitanju bela vina sa kojima se ne može pogrešiti, Proseco je prvi izbor. Ovo penušavo, lagano dezertno vino može varirati u smislu aroma, ali ga njegovi ljubitelji cene zbog jedinstvenog iskustva konzumacije i činjenice da se lako može uklopiti u svaku priliku i uz više vrsta kvalitetne hrane. 

Od Italije s ljubavlju

Proseco je penušavo vino poteklo sa severoistoka Italije, iz male vinske regije sa dugom tradicijom - Veneto. Iako je prvenstveno posmatran kao jeftina zamena za skupocena vina koju lako mogu priuštiti ljudi nižeg staleža i platežne moći, Proseco je vremenom zaokupio pažnju vinskih stručnjaka, zahvaljujući specifičnoj sorti grožđa od koje se proizvodi. Naime, ovo grožđe je izuzetno aromatično, pa ga je samim tim nepotrebno kombinovati sa drugim plodovima. Sorta koju kolokvijalno poznajemo kao proseco grožđe jeste vrsta autohtona za oblasti Veneto i Friulija, a koje se od trenutka kada je naziv „Proseco“ postao zaštićen kao vrsta vina, zapravo zove glera. 

Glera je specifična po tome što ima aromu breskve, kruške, dinje i belog cveća, što vino napravljeno od nje čini izuzetno slasnim i pitkim. Ipak, ovo penušavo vino spada u jača alkoholna pića, jer je standart procenta alkohola za Proseco od 8,5% i 12,5%. Iako je zabluda česta, Proseco nije šapanjac. Razlika između ove dve vrste vina, osim u ukusu, jeste u tehnologiji proizvodnje. Dok šampanjac svoju karakterističnu penušavost dobija tako što se dva puta fermentiše u više različitih sudova, Proseco svoje arome i teksturu dobija u istom sudu. 

Idealan partner hedonističkim zalogajima

Penušava vina iz porodice Proseca odlična su dezertna vina. Njihova specifična tekstura može da „razbije“ bogate slatkiše i napravi savršeni spoj ukusa. Uz to, ovako lagani ukusi mogu se poslužiti uz morske plodove ili specijalitete od piletine, jer neće dominirati nad hranom. Upravo zbog ovako širokog spektra mogućnosti kombinovanja koju pruža, Proseco već godinama nadmašuje šampanjac po potražnji na tržištu. 

Jedna od najpoznatijih vrsti ove vrste vina, Proseco Covallini, klasičan je predstavnik penušavca koji to nije. Blagog je ukusa, umereno sladak i izražene arome breskve, kajsije i žute jabuke. Osim nezaboravnog ukusa i visokog kvaliteta, Proseco Covallini popularan je i zbog svoje pristupačne cene. Kao takav, odličan je izbor za specijalne prilike i kao poklon koji će impresionirati čak i ljubitelje vina najinstančanijeg ukusa. 

Njemu sličan je Moet, koji je takođe vrlo pitak, blag, penušav, a što se tiče cenovnog ranga nešto je skuplji od Proseka. Odlično se kombinuje uz mesa i dezerta, tako da je sjajna prilika za razne proslave, poput Novve godine koja nam se bliži.

Kako se ne može videti često na policama komercijalnih marketa, Proseco Covallini se može nabaviti preko onlajn vinarija koje se bave uvozom, distribucijom i prodajom vina najpoznatijih svetskih brendova. Na ovaj način su specifična i retka vina lako dostupna širem tržištu uz samo nekoliko klikova. 






Srodni tekstovi:


Hrono ishrana - principi i plan ishrane

Ako ste jedna od onih osoba koje muče muku sa kilogramima, onda su vam sigurno dijete i razni načini...

Detaljnije

Koji materijali su najzdraviji izbor za kožu?

U današnje vreme, svi smo svesni važnosti brige o koži i kako je pravilna nega kože ključna z...

Detaljnije

Kako pametni satovi mogu pomoći da budemo zdraviji

Zdravlje je uvek u trendu. Zbog toga će na tržištu uvek postojati brendovi koji će se, bez ob...

Detaljnije

Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama

Nekada smo blistavo bele i sjajne zube mogli videti samo u osmesima holivudskih glumaca, ali čini se...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS