Simptomi koji ukazuju da je vreme za kardiološki pregledTemeljna procena srca putem kardiološkog pregleda pruža vredne informacije o funkciji kardiovaskularnog sistema pacijenta. Srce je mišić koji radi konstatno i koji je prvenstveno najbitniji organ za život svakog od nas. 

Kardiološkim pregledom mogu se identifikovati  normalne i abnormalne pojave u radu srca i na taj način pacijent će na vreme otkriti moguće probleme u radu njegovog srca. Nakon identifikovanja problema kroz adekvatnu terapiju preventivno i korektivno  se deluje na  moguće nove probleme u radu srca ili kardiovaskularnog sistema. Važno je voditi računa o ovom ključnom organu. 

Postoji nekoliko poteškoća koje ukoliko vas zadese možda ukazuju na disfunkcije u radu srca i na to da je vreme da zakažete kardiološki pregled. Neke od njih biće istaknute u daljem tekstu. 

Osećate bol u grudima

Bol u grudima je jedan od znakova srčanih problema. Iako postoje i drugi uzroci bola u grudima koji nisu povezani sa srcem, pritisak u grudima koji se javlja ili se pogoršava tokom aktivnosti je posebno zabrinjavajući, jer može biti znak da srce možda ne dobija dovoljno krvi. 

Bol u grudima takođe može biti znak srčanog udara, što je hitno stanje opasno po život. Kardiolog tokom kardiološkog pregleda može pomoći u utvrđivanju uzroka i odgovarajućem planu lečenja.

Imate visok krvni pritisak 

Krvni pritisak je sila krvi koja pritiska zidove arterija. Hronično povišen krvni pritisak dovodi do toga da srce radi jače radi cirkulacije krvi i povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Imate kratak dah ili palpitacije 

Putem kardiološkog pregleda kardiolog može utvrditi da li je uzrok srčano stanje. Ovi simptomi mogu biti znak abnormalnog srčanog ritma ili koronarne arterijske bolesti.

Imate visok holesterol

Holesterol je masna supstanca koja se nalazi u brojnim namirnicama, a proizvodi je i jetra. Visok holesterol može doprineti plaku u arterijama. 

Vaš lekar može da vam prepiše lekove za lečenje holesterola koji takođe pomažu u smanjenju rizika od srčanog udara. Ipak, trebalo bi u vaše redovne preglede da ubacite i kardiološki pregled jer  ćete tako smanjiti  šansu za moguća srčana oboljenja.

Imate hroničnu bolest bubrega

Ako vaši bubrezi ne funkcionišu kako treba, povećava se rizik od srčanih oboljenja. Bolest bubrega je povezana sa visokim krvnim pritiskom i bolestima arterija. 

Kardiolog može razgovarati o tome kako vaše stanje utiče na vaše srce i pomoći vam da smanjite rizik od srčanih oboljenja.

Imate bolest perifernih arterija

Arterije su krvni sudovi koji isporučuju krv bogatu kiseonikom iz vašeg srca u ostatak vašeg tela. Ako imate bolest arterija nogu ili krvnih sudova u mozgu (karotidne arterije), veća je verovatnoća da ćete takođe imati koronarnu bolest. Kardiolog nakon kardiološkog pregleda može da vas uputi dalje na dodatne analize i da vam da savete o prevenciji određene disfunkcije u radu srca.

Neaktivni ste i planirate da započnete rutinu vežbanja.

Vežbanje ima brojne zdravstvene prednosti i igra ključnu ulogu u prevenciji i lečenju srčanih bolesti. 

Međutim, ako razmišljate o novom režimu vežbanja nakon što ste bili neaktivni, ili imate niz faktora rizika za srčana oboljenja prvo treba da se konsultujete sa kardiologom u kojoj meri i kakva aktivnost dolazi u obzir s obzirom na stanje vašeg srca.

.


Srodni tekstovi:


Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije

Na vreme planirajte sadnju sadnica

Ako pitate stručnjake, kad je pravo vreme da se zasade sadnice, reći će Vam da je to kasna jesen, uk...

Detaljnije

Kako da reagujemo na bol u grudima?

Bol u grudima jedan je od najneprijatnijih bolova koje možemo da osetimo. Čak i kada nije jak, takav...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS