Kad internet postane lekar


Ostalo

Za zdravstvene tegobe, nekada davno u posetu su dolazili kućni lekari. Do ne tako davno, kad nas nešto zaboli, odlazili bismo do lekarske ordinacije. Danas je, čini se, ulogu lekara preuzeo kućni internet. Svakako najbrži i najjeftiniji način da u samo par klikova i nekoliko ključnih reči uspostavite sebi dijagnozu. Internet paketi deo su gotovo svakog doma, pa tako kod lekara na vebu nema mnogo čekanja. 


Šta se najčešće pretražuje

Procene su da više od sedamdeset posto ljudi najpre konsultuje kućni internet, tačnije Guglov pretraživač. Tek ukoliko ne pronađu zadovoljavajuće odgovore, obrate se lekaru. Simptomi, dijagnostika, ali i kako lečiti bolest - najčešče su reči koje se najčešće unose u pretraživač. Kada  govorimo o konkretnim bolestima, po posećenosti sajtova, reklo bi se da ljude najviše interesuju bolesti kardiovaskularnog sistema, polno prenosive bolesti, bolesti štitne žlezde, karcinomi dojke, prostate i debelog creva. Ništa manje nisu popularne ni stranice o tome koja dijeta je najbolja i kako najbrže smršati. Iako na prvi pogled deluje bezazleno, loši saveti u vezi mršavljenja ozbiljno mogu da ugroze zdravlje.

Prednosti internet doktora

Nesumnjivo da internet paketi obezbeđuju pristup i internet lekaru. Kućni inernet vam omogućava da iz fotelje saznate nešto više o onom što vas muči, a da pritom ne morate ni da se maknete iz vašeg doma. I to je dobra stvar, pod uslovom da vaša muka nije velika i da može da se reši uz nekoliko korisnih saveta. Npr. izvrnuli ste nogu, boli vas, ali ne preterano. Saveti koje će vam izlistati kućni internet jesu da stavljate hladne obloge, bandažirate zglob, mažete neku sportsku kremu. To može biti korisno. I rešiti problem, ukoliko nije došlo do ozbiljnijih povreda. Takođe, ukoliko se nakon pretraživanja ipak odlučite da posetite lekara, dobra stvar je što ćete već imati spreman spisak pitanja za njega, jer ste ipak čitanjem ušli u materiju. Čak i lekari priznaju da je ovo pozitivna strana interneta, koja omogućava da se pacijenti bolje informišu. 

Kad Gugl zakomplikuje život

Međutim, istraživanja pokazuju da se ne guglaju uvek tako jednostavne stvari. Naprotiv, gotovo uvek je reč o simptomima koji vas dovode u zabludu. Ako na primer ukucate bol u želucu, internet će vam ponuditi mnoštvo stranica na tu temu. A kako sve više i više čitate, gradacija će ići od toga da ste hranom pokvarili želudac, da imate čir, pa čak i do toga da je u pitanju rak želuca. Kada ovo pročitate sigurno vam neće biti svejedno, a radoznalost da oborite ili potvrdite tu tezu vodiće vas u dalje istraživanje i tako ćete se naći u začaranom krugu. Jedan kućni internet uveo vas je u šumu informacija koje zaista mogu da vas zabrinu i dodatno uznemire.

Šta gubimo kada se lečimo po internet receptu 

Kako je svaki čovek jedinstven, njegov organizam funkcioniše različito od drugih. Zbog toga se jedna terapija ne može primeniti na nekoliko ljudi. U redu je informisati se o bolesti i istražiti način dijagnostike, ali propisivanje terapije i lečenje trebalo bi, ipak, umesto internet lekara da obavi pravi doktor. U suprotnom, ukoliko se samolečimo na internetu, rizikujemo da ugrozimo sopstveno zdravlje.Srodni tekstovi:


Beta HCG - da li sam trudna?

Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća...

Detaljnije

Kako izgleda hranjenje i jelovnik nakon prvog rođendana?

Čini se da je za vama najteža faza u odrastanju deteta – rast zuba, ali i nakon 12 meseci beba...

Detaljnije

Na vreme planirajte sadnju sadnica

Ako pitate stručnjake, kad je pravo vreme da se zasade sadnice, reći će Vam da je to kasna jesen, uk...

Detaljnije

Zasto su vazni preventivni pregledi kod zena za ocuvanje vutalnosti organizma

Zamislite svoje telo kao raskošan vrt, prepun raznovrsnog cvetanja, voćaka, i mirisnih biljak...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS