Nove supstance, nova zabrinutost - SARMs


Fitnes Fitnes

Selective Androgen Receptor Modulators (SARMs) | USADA

Poslednjih nekoliko godina, a pogotovo poslednjih nekoliko meseci, u svetu su mnogi sportisti upotrebljavali SARMs.

Šta su to SARMs?

SARMs su Selektivni modulatori androgenih receptora (eng. Selective Androgen Receptor Modulators - SARMs). To su eksperimentalni lekovi koji se ispituju kao potencijalna terapija za povećanje mišićne snage i jačine kostiju kod starijih ljudi ili kod onih kojima je iz medicinskog razloga to potrebno. U SARMs spadaju različite supstance, kao što su ligandrol, ostarin, testolon i dr. Još uvek nema završenih studija koje bi potvrdile efekat ove grupe lekova i iz tog razloga nisu dozvoljeni za humanu upotrebu. 

Ipak, širom sveta se koriste i zabeleženi su doping pozitivni slučajevi (u Americi, Australiji, Evropi). 

SARMs se uglavnom mogu kupiti preko interneta (i u našoj zemlji ima nekoliko sajtova koji nude ove supstance). Tamo se, između ostalog,  navodi da povećavaju rast i snagu mišića, ubrzavaju oporavak nakon povreda i sve to bez neželjenih efekata steroida.

Koliko je SARMS bezbedan?

Međutim, nijedno istraživanje još nije potvrdilo bezbednost SARMs. Postoje podaci koje je iznela FDA u Americi koji ukazuju da je upotreba SARMs povezana sa otkazivanjem jetre, srčanom slabošću i infarktom miokarda kod onih koji su koristili.

Dodatno zabrinjava i to što se često SARMs daju u kombinaciji (ili im budu dodaci koji nisu deklarisani) sa hormonskim i metaboličkim modulatorima, kao što je GW1516 (poznat još i kao Kardarin ili Endurobol). GW1516 nikad nije prošao pretklinička ispitivanja na pacovima, jer je često dovodio do kancera jetre, jezika, kože, jajnika i testisa.

S obzirom da SARMs nisu dozvoljeni za upotrebu, njihov promet i distribucija je potpuno neregulisana. Takođe, veoma je upitan sastav SARMs preparata koji se kupuju preko interneta. Prema analizi velikog broja produkata dostupnih na sajtovima u Evropi i Australiji, došlo se do podataka da:

- samo 52% ispitanih preparata uopšte i sadrže SARMs

- 39% sadrži i neki drugi neodobren (zabranjen) lek

- 25% proizvoda sadrži supstance koje nisu označene na deklaraciji proizvoda

- 9% nije u sebi sadržalo nijednu aktivnu supstancu

- 59% je sadržalo supstance u drugačijim količinama nego što je označeno na njihovoj deklaraciji

Ako govorimo o sportu, SARMs su kategorizovani kao anabolički agensi (poput steroida) i predstavljaju doping u sportu (zabranjeni su i na takmičenju i van takmičenja). Nalaze se na Listi zabranjenih supstanci i metoda u sportu, u odeljku S.1 Anabolički agensi. Ukoliko bi sportista bio doping pozitivan na SARMs bio bi kažnjen sa 2 do 4 godine zabrane učestvovanja u sportu.

A svakako najvažnije od svega - SARMs predstavljaju veliki zdravstveni rizik i nikako ih ne bi trebalo upotrebljavati na svoju ruku!

Postoje i drugi načini za povećanje mišićne mase. Nikada ne treba probati prečicom, jer se može ugroziti zdravlje. Adekvatan trening, pravilna ishrana i hidracija, pravilna suplementacija, odmor i san – najbolji način da se dođe do željenog sportskog rezultata i cilja.  


mr. sci pharm. Dušan Antić


Srodni tekstovi:


Kako održavati higijenu kod muških beba?

Čitava porodica obožava miris beba! Međutim, kad dođe vreme da se dete okupa i sredi, sa tim zadatko...

Detaljnije

Zašto je važno pratiti svoj menstrualni ciklus?

Kada redovno pratite menstrualni ciklus, ne samo da ćete lakše otkriti kada nastupaju plodni ...

Detaljnije

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje?

Prženje hrane u dubokom ulju je uobičajena metoda pripremanja hrane širom sveta. Zapravo, pre...

Detaljnije

Raskrinkavanje mitova o dijabetesu

Dijabetes je kompleksna bolest koja zahteva pažnju i razumevanje.U savremenom društvu, dijabe...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS