Autofagija: benefiti i pravila


Ishrana Ostalo Ostalo Ishrana

U poslednje vreme sve češće pominjana dijeta, a šta je ona zapravo? Šta podrazumeva, kako utiče na zdravlje, koliko se rigorozno mora poštovati i daje li brze rezultate?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronaći ćete u ovom tekstu.

Šta je autofagija?

Autofagija (od grčkih reči auto=sam i phagein=jesti) je jedna od najpopularnijih dijeta današnjice. To je proces u kome Vaše telo ponovno koristi stare i oštećene delove ćelije. Ona omogućava ćeliji da rastavi svoje otpadne delove i prenameni delove koji se mogu spasiti u nove, upotrebljive delove ćelije.  

Već godinama autofagija se koristi kao dijeta koja daje rezultate i to ne samo što se fizičkog izgleda tiče, već i zdravstveno.

Koje dijete za posledicu imaju autofagiju?

Trenutno aktuelna dijeta zasnovana na principima autofagije je intermittent fasting (povremeno gladovanje). Cilj ove dijete jeste brz i efikasan gubitak kilograma.

Leangain model, koji podrazumeva 16 sati gladovanja i 8 sati u kojima je dozvoljen unos hrane se pokazao kao veoma delotvoran, a takođe pomaže kod regulacije krvnog pritiska, snižavanja holesterola u krvi i smanjenja upala u telu.

Ketogena ili keto dijeta je naučno dokazana kao potpuno zdrava i efikasna. Bazira se na malom unosu ugljenih hidrata i velikom unosu masti. Ovo je medicinska dijeta koja se koristi i kao tretman za smanjenje broja napada kod dece sa epilepsijom. Ovakva vrsta dijete može povećati autofagiju jer telo prelazi sa sagorevanja ugljenih hidrata na sagorevanje masti da bi imalo dovoljno energije.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da autofagija ima uticaj na mnoge hormone koji kontrolišu glad, kao što su grelin, insulin i glukagon, te ovo može biti jedan od razloga zašto je gubitak kilograma uz pomoć autofagije tako efikasan.

Kako brzo smršati uz pomoć autofagije-plan ishrane

Za pokretanje procesa autofagije neophodno je da svoje telo očistite od toksina u čemu pomaže post kao najefikasniji način. 

Prvog dana dijete bi trebalo da imate obilniji doručak, teži i masniji ručak i večeru sa dosta ugljenih hidrata. Nakon večere (na primer u 20h) sledi period posta, tj. vreme kada hranu ne unosite uopšte, a od pića samo vodu ili 1-2 šoljice čaja ili kafe bez dodavanja zaslađivača i mleka. Sledeći obrok trebalo bi da bude sutradan oko 12h.

Ukoliko Vam se post od 16h u početku čini naporno, možete početi prvo sa 12h i postepeno povećavati satnicu.

Najbolji efekti autofagije vidljivi su kada post traje 24-48h, ali mnogima je ovo izuzetno teško i izazovno, te će lako odustati. Prilagodite autofagiju sopstvenim potrebama i mogućnostima.

Ukoliko Vam je primarni razlog primene autofagije mršavljenje, treba obratiti pažnju na to šta jedete u toku dana. Izbacite brzu hranu, alkohol, slatkiše i sokove. Dozvoljeni su takozvani zdravi slatkiši kao što je voće, ali ni sa njima ne treba preterivati.

Još jedna bitna stavka koja može igrati ulogu u izazivanju autofagije jeste vežbanje. Prema jednom istraživanju, fizička aktivnost vežbanjem može izazvati autofagiju u organima koji su deo metaboličkih procesa regulacije autofagije. To su: mišići, jetra, pankreas i masno tkivo.

Koji su benefiti autofagije po zdravlje?

Glavne prednosti autofagije su u borbi protiv starenja (anti-aging). Autofagija je najpoznatiji način na koji telo vraća sat unazad i stvara mlade nove ćelije. 

Istraživanja navode da autofagija dovodi do poboljšanja kontrole holesterola i šećera u krvi, što je izrazito važno za prevenciju dijabetesa tipa 2, koji čini najveći broj slučajeva dijabetesa.

Autofagija takođe značajno poboljšava imunski odgovor na virusne, bakterijske i gljivične infekcije. 

Pokazalo se da autofagija pomaže pri stvaranju novih nervnih ćelija i razvijanju istih i štiti ćelije od gubitka vitalnosti izazvanog stresom.

Ona ima ulogu i kod različitih karcinomskih oboljenja. Autofagija deluje antimetastatički putem ograničavanja nekroze raka i kao odgovor na zapaljenja u ranim stadijumima metastaza raka. U ranim metastazama, autofagija takođe smanjuje invaziju i migraciju ćelija raka sa mesta porekla.

Koje namirnice mogu da izazovu autofagiju?

Nedavne studije pokazale su da određena jedinjenja koja se nalaze u biljkama mogu igrati ulogu u izazivanju autofagije. Namirnice koje podstiču autofagiju su:


  • Kafa
  • Zeleni čaj 
  • Đumbir
  • Nar
  • Cimet
  • Crni luk
  • Orašasti plodovi
  • Jabuke
  • Kurkuma
  • Bobičasto voće
  • Soja

Sa druge strane, neke namirnice imaju suprotan efekat. Autofagiju generalno isključuje unos hrane. Glukoza, insulin ili smanjenje glukagona, ali i proteini isključuju ovaj proces samočišćenja.

Kome se ne preporučuje autofagija?

Autofagija kao dijeta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci u razvoju, dijabetičarima ili osobama koje boluju od hroničnih bolesti. Ukoliko pripadate nekoj od navedenih grupa, najbolje je da se oko dijete koja će Vama najviše ležati posavetujete sa svojim lekarom. 

Možemo zaključiti da je autofagija kao režim ishrane sasvim prirodna i bazira se na osnovnim biološkim procesima u našem organizmu. Nisu potrebni nikakvi dodatni suplementi niti prenaporni treninzi. Sve što Vam treba jeste snaga volje i istrajnost!




Srodni tekstovi:


Tri biljke koje svaki mušarac treba da zna

Kada govorimo o zdravlju, na prvu odmah pomislimo na zdravlje žene, jer su one koje puno više...

Detaljnije

KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM

U celini, vaš imuni sistem radi izvanredan posao u odbrani od mikroorganizama koji izazivaju ...

Detaljnije

Šta svaki pacijent treba da zna pre nego se podvrgne liposukciji?

Liposukcija kao jedan od najpoznatijih i najpopularnijih zahvata u estetskoj medicini predstavlja tr...

Detaljnije

Zona komfora: zašto da izađete iz nje i kako

Zona komfora predstavlja prostor u kome se osoba oseća sigurno, prijatno i bez stresa. To je mesto n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS