4 Namernice za bolju krvnu sliku


Ishrana Ishrana

Analiza krvne slike

Kada dođe do toga da dobijete uput za laboratoriju već znate da nešto nije u redu sa vašom krvnom slikom. Analizom krvne slike u biohemijskim laboratorijama možete doći do važnih informacija o vašem zdravlju. Laboratorijske analize su osnova utvrđivanja odstupanja standardnih vrednosti na osnovu kojih doktori prepisuju terapije pacijentima. Kako bi delovali preventivno uradite potrebnu analizu u nekoj od biohemijskih laboratorija a zatim ako neke vrednosti analize odstupaju od prosečnijh počnite da koristite ove namirnice. Uradite analizu ponovo nakon tri nedelje i ostavite komentar, želimo da vidimo rezultat jer ove namirnice su najbolji prijatelji krvne slike a posteće i vaši.

Višestruka dejstva nekoliko semenki susama

Iako deluje nestvarno na prvi pogled, uticaj koji jedna kašičica susama može imati na organizam je od izuzetne važnosti za vitalne životne funkcije. Prvenstvena upotreba u zemljama Azije i Afrike, munjevitom brzinom se prenela i na druge kontinente, pa tako i do naše zemlje. Pored vitamina A, B i E, sadrži gvožđe, magnezijum, cink i kalcijum, sa različitim nutritivnim svojstvima. Njihovim unosom smanjuje se mogućnost pojave srčanih poteškoća, poremećaja u nivou krvnog pritiska i zastoja u krvotoku. Nivo potrebnog unošenja minerala za regularan rad srca i funkcionisanje metabolizma, zavisi i od krvne grupe. Laboratorije su nadležne za određivanje grupe krvi i samim tim i bitnih životnih karakteristika i funkcija, a dalje se preporučuje određena ishrana i stil života. Tako, osobama koje imaju A krvnu grupu, zbog sporijeg razlaganja gvožđa, posebno se preporučuje upotreba susama, radi ubrzanja efekta minerala.

Vitaminska bomba zvana cvekla - najbolji prijatelj za krvne slike

Niska kalorijska vrednost, regulacija temperature, pritiska i sećera, podmlađivanje organizma, obogaćivanje i pročišćavanje krvi, i mnogo drugih pozitivnih efekata opravdava orden cvekle kao „vitaminske bombe“. Bilo da se koristi kao dodatak jelu, salata, sok ili u kombinaciji sa drugim povrćem ili voćem, efekti na organizam su nemerljivo veliki. Ukoliko se prilikom laboratorijskog ispitivanja krvi ustanovi povišen nivo holesterola, prvo što doktori preporučuju je upotreba cvekle. Redovna konzumacija se posebno preporučuje tokom sprovođenja dijeta i kod osoba koje imaju problema sa malokrvnošću.  Savetuje se i u ishrani dece, jer održava krvotok zdravim i čistim.

Mesni specijaliteti za užitak i zdravlje

Pojedine namirnice konzumiraju se samo kada se javi određeni problemi u organizmu, zanemarujući značaj redovne zdrave ishrane. Obično, to ne važi za upotrebu mesa kao glavnog jela, jer danas je gotovo neizostavno u pripremi obroka, osim naravno u vegetarijanskoj ishrani. Kada je u pitanju upotreba mesa, greške se javljaju prilikom pripreme obroka, jer se ne posvećuje dovoljno pažnje na obim i intenzitet dodatnih namirnica koje se koriste. Crveno meso posebno je značajno za redukovanje krvne slike. Laboratorije potvrđuju da junetina sadrži sve potrebne elemente za održavanje zdravog krvotoka, srca i mozga. Takođe, teletina sadrži minerale koji podstiču protok krvi i čuvaju krvna zrnca. Adekvatna priprema mesa podrazumeva kuvanje ili pripremu na roštilju bez ulja, uz obavezno kontrolisanje unete količine mesa u organizam.

Za idealnu krvnu sliku idealno je blagotvorno dejstvo aronije 

Obogaćena jodom, gvožđem, fosforom, kalcijumom i velikim brojem drugih elemenata, minerala, vitamina i antioksidanasa, aronija je pravi čuvar krvi, tela i fizičkog izgleda, čija upotreba datira od početka 19. veka. Sveža aronija, sušena, njen sok, sirup, čaj ili džem upotrebom utiču na pravilan rad srca, pročišćavaju zapušenja krvnih sudova, sprečavaju nastanak bakterija, obnavljaju krv i štite krvna zrnca. Unošenjem 50 grama aronije dnevno, potkrepljuje se gotovo 50 procenata potrebnog unosa gvožđa. Danas je veoma rasprostranjena proizvodnja organskih proizvoda od aronije i sličnog voća, koje ima blagotvorno dejstvo na organizam, jača imunitet, moždane funkcije, obogaćuje metabolizam, podmlađuje i štiti nervni sistem.

Pored navedenih namirnica, upotreba drugih zdravih žitarica, voća i povrća takođe može imati velikog uticaja na poboljšanje krvne slike, ali smo izdvojili pet raznovrsnih, a značajnih za zdravlje ljudi. Laboratorije širom sveta dokazale su navedena delotvorna svojstva na poboljšanje zdravlja celokupnog organizma coveka. Kako je „u zdravom telu zdrav duh“, uz prilagođavanje ishrane i fizičku aktivnost, odlična krvna slika je zagarantovana.




Srodni tekstovi:


Trčanjem do izlečenja depresije i drugih tegoba

„U zdravom telu – zdrav duh.“, predpostavljam da ste često čuli ovu rečenicu i da ...

Detaljnije

Pripremite se na pravi način za studiranje u inostranstvu

Čini se da se danas sve manje mladih odlučuje da studira. U vreme rijaliti zvezda i estradnih umenik...

Detaljnije

Значај витамина д за бебе и децу

Иако је витамин д нешто што би требало природно да се уноси кроз свакодневне активности напољу које ...

Detaljnije

Žalfija kao moćan saveznik zdravlja

Žalfija ili kadulja se kao lekovita biljka vekovima koristi u narodnoj medicini, a nekada je imala v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS