Blistav i svilenkast ten: Kako ukloniti nesavršenosti na koži


Lepota Lepota


Iako je u osnovi period puberteta obeležen kao naročito izazovan kada je održavanje kože u pitanju, činjenica je da nas borba sa nesavršenostima na koži očekuje i tokom zrelijeg doba. Izloženost različitim faktorima, počev od vremenskih prilika pa do hormonalnih promena, zahteva posvećivanje posebne pažnje negovanju kože lica. Ukoliko se suočavate sa kožnim problemima ili želite da ih predupredite, pročitajte tekst koji sledi i pronađite adekvatno rešenje.

Suva koža: Zategnutost, perutanje i iritacije

Suva koža je stanje koje je izazvano nedostatkom prirodnih faktora hidratacije ili nedostatkom epidermalnih lipida, potrebnih za održavanje barijerne funkcije kože. Simptopi koje za ovo stanje vezujemo su zategnutost, odnosno niska elastičnost, zatim sklonost perutanju i čak ispucalosti i svrabu, te samim time i iritacijama. Suva koža lica neretko dovodi do prevremenog starenja i burnije reaguje na vremenske prilike i kozmetičke preparate, no što je to slučaj sa drugim tipovima kože. Ukoliko isključimo eventualnu povezanost sa oboljenjima kao što su atopijski dermatitis i psorijaza, koja zahtevaju i medicinski nadzor, osnovni savet je da iz svoje rutine nege kože isključite agresivne sapune i preparate. Naročita opreznost se preporučuje prilikom izlaganja ekstremnijim vremenskim uslovima, kao i UV-zračenju.

Masna (i kombinovana) koža: Proširene pore, sjaj i akne

Ukoliko se pronalazite među onima koji se bore sa izazovima masne kože, verovatno ste suočeni sa različitim oblicima akni i vidljivim porama. Masnu kožu je moguće držati pod kontrolom adekvatnim kozmetičkim preparatima, u zavisnosti od toga čime je ovo stanje izazvano. Faktori koji mogu uzrokovati masnu kožu su brojni, počev od genetike, preko hormonalnog disbalansa, pa do neadekvatne kozmetike. Ova činjenica upućuje na to da će na izgled Vaše kože značajno uticati promena životnog stila. Ograničen unos masne hrane i prostih šećera, fizička aktivnost i dobro probrana šminka, uz kozmetička sredstva koja regulišu pojačano lučenje sebuma, jeste najbolji način borbe protiv nesavršenosti masne ili kombinovane kože lica.

Promene na koži: Bradavice i lipomi

Neretko se dešava da estetiku kože lica naruše izrasline kao što su bradavice i lipomi. Ovo su benigne izrasline, koje mogu značajno uticati na izgled, te samim time i samopouzdanje. Bradavice predstavljaju virusno oboljenje, uglavnom izazvano stresom i padom imuniteta. Uz razloge estetske prirode, naročitu pažnju zahtevaju jer mogu da se prenose sa jednog dela tela na drugi, kao i na druge ljude. Na sreću, na raspolaganju nam je veoma brzo i efikasno uklanjanje bradavica metodom radiotalasa, koje je na prvom mestu bezbedno i bezbolno. Lipomi, sa druge strane, predstavljaju masno tkivo. Ukoliko ne govorimo o velikim lipomima, koji mogu dovesti do komplikacija, ova pojava je po pravilu bezopasna i takođe je tretiramo kao prvenstveno estetski problem. Metoda koja se preporučuje za odstranjivanje manjih lipoma je radiotalasni nož.

Starenje kože: Fleke, crvenilo, kapilari i bore

Ušavši u zrelije životno doba, počinjemo ozbiljnije da se bavimo kožom lica, odnosno naša koža postaje zahtevnija kada je nega u pitanju. Brojni činioci, među kojima su različite životne okolnosti i genetika, utiču na ponašanje naše kože kada uđemo u zrelu fazu života. Uočavamo fleke, crvenilo i bore, a pore i ožiljci od akni postaju vidljiviji. Naša koža gubi na elastičnosti i čini se da ovakva situacija na planu estetike lica može značajno da ometa naše uživanje u benefitima ovog životnog perioda. Efikasan način uklanjanja i prevencije znakova starenja kože su tretmani za podmlađivanje i adekvatna svakodnevna nega kože kozmetičkim preparatima. Na usporavanje procesa starenja kože takođe značajno utiče i životni stil, koji bi trebalo da podrazumeva zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Povrede kože: Posekotine, ogrebotine i opekotine

Svaka povreda, odnosno rana zahteva posebnu pažnju i uglavnom drugačiji pristup saniranju. Ono što u ovakvim slučajevima fizičkih oštećenja kože moramo podrazumevati jeste pružanje adekvatne medicinske pomoći, a tek nakon toga svođenje problema na nivo estetike. Zarastanje ožiljaka je veoma složen proces obnavljanja oštećenog tkiva, sa težnjom da oštećeno područje konačno bude što sličnije svome stanju pre same povrede. Ovaj proces bi trebalo da bude što prirodniji, bez previše dodatnih uticaja, ali je ipak preporučljivo da se raspitate u vezi sa preparatima koji mogu da ga učine uspešnijim. Uz pomenute preparate, veoma je važno održavati higijenu oštećenog područja. Nakon što rana zaraste, bitno je ne izlagati je UV-zracima, odnosno ograničiti izlaganje, uz primenu adekvatnih preparata za zaštitu od zračenja. Postoje i brojni preparati za smanjivanje oštećenog područja i ujednačavanje oštećene kože, u vezi sa kojima možete zamoliti za savet Vašeg lekara ili farmaceuta.


Kako bi nega kože bila efektna, veoma je važno uzeti u obzir sve faktore koji utiču na njen kvalitet i poznavati sebe i svoje telo. Pravilna i pravovremena briga o koži je značajna za sveukupno zdravlje, a zatim i izgled, koji igra veliku ulogu kada je u pitanju samopouzdanje i kvalitet života. Prema tome, odvajajte svakodnevno vreme za sebe i posvetite se svome zdravlju. Uz odgovarajuću negu, tretmane i zdrav stil života, zasigurno ćete biti zadovoljniji sobom i kroz život ćete ići s osmehom.




Srodni tekstovi:


Kako da izvučete maksimum tokom kućnog treninga?

Sobni bicikl je već decenijama osnovna sprava zavežbanje i to sa dobrim razlogom. Vežbanje na bicik...

Detaljnije

Moderno doba sve više stvara potrebu za odlaskom u psihološko savetovalište

Šta utiče na našu potrebu za odlaskom kod psihologa?U današnjem modernom dobu, ...

Detaljnije

Veza kao opsesija

Svi smo bar jednom iskusili osećaj kada nam se čini da je u vezi sve na svom mestu, svaki dan je nov...

Detaljnije

Vrste naočara za vid koje su u trendu

Naočare za vid su danas vrlo različite u pogledu proizvođača i brendova, dostupnih modela, oblika, v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS