Igranje kapaka – pojava koja se svima događa


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

oftalmoloska klinika

 Sigurno vam se dešavalo da, bez ikakvog razloga, jedan ili oba kapka krenu nekontrolisano da pulsiraju. Ovakvo grčenje mišića očnih kapaka traje veoma kratko i obično se zaustavi samo od sebe, kao što je i počelo. Ova pojava je uglavnom bezazlena i nema posledica po zdravlje oka. Međutim, ostaje nepoznanica šta vam vaš organizam time poručuje. Da li je potrebno malo da usporite sa svojim tempom rada i nađete vremena da odmorite ili možda nešto promenite u svojoj ishrani?

Koji faktori prouzrokuju treperenje očnih kapaka?


Iako se igranje kapaka ne smatra ozbiljnim zdavstvenim stanjem, nije bolno i uglavnom ne zahteva odlazak u oftalmološku kliniku i konzumaciju bilo kakvih medikamenata, ono može biti poprilično iritirajuće i trajati čak i do nekoliko dana. Da bi se ova pojava sprečila, navešćemo njene najčešće uzročnike:

  • Naprezanje očiju usled dugotrajnog sedenja za monitorom – ukoliko vaš posao zahteva rad sa kompjuterima, bolovi u očima, kao i pulsiranje kapaka su uobičajena pojava. Nošenje naočara može umanjiti naprezanje i opterećenje očiju, a na svakih pola sata trebalo mi skrenuti pogled od ekrana i barem minut gledati u neku udaljenu tačku, kako bi se oči odmorile. 

  • Umor i nesanica – ukoliko patite od nesanice i ne spavate kvalitetno, znate koliko problema to može izazvati ne samo vašim očima, već i celom organizmu. Nedostatak sna negativno utiče na kvalitet života, budite se umorni i iscrpljeni, a to može izazvati i treperenje očnih kapaka, kao jednu od mnoštvo posledica nedovoljnog odmora.

  • Stresne situacije – stres je okidač različitih bolesti. Nijedan čovek nije imun na probleme koji ga okružuju, ali trebalo bi znati kako stres da kanališemo i kako da se izdignemo iznad takvih problematičnih situacija. Stres prouzrokuje mnoge psihičke i fizičke posledice, a jedno od njih je i igranje očnih kapaka.

  • Preterana upotreba kofeina i alkohola – kofein je sadržan u kafi, energetskim napicima i čaju, pa njihova prekomerna upotreba može izazvati grčenje mišića i treptanje kapaka. Konzumacija alkohola, između mnogobrojinih zdravstvenih problema, dovodi i do smanjenja vitamina B, što uslovljava igranje očnih kapaka. 

  • Alergije – osetljivost na prašinu, grinje, polen i ostale alergene uslovljava različite probleme sa očima – svrab, peckanje, prekomerno suzne oči, pa i treperenje kapaka. 

  • Nezdrava ishrana – preskakanje obroka i unos jednoličnih grupa namirnica, dovešće do smanjenja magnezijuma i vitamina D u vašem organizmu, a to dovodi do pojave grčeva mišića očnih kapaka.

U kojim slučajevima treba posetiti oftalmološku kliniku?


Ukoliko promena životnih navika zaustavi igranje očnih kapaka i ono se ne ponavlja, odlazak oftalmologu nije neophodan. Međutim, ako ni promene ne pomognu i treperenje kapaka se nastavi duže vreme i postane neprijatno, preporučuje se odlazak u oftalmološku kliniku, gde će lekar izvršiti sve potrebne preglede i utvrditi uzroke navedenog stanja. U nekim slučajevima, igranje kapaka može biti povezano i sa bolestima i iritacijama oka, kao što je suvoća oka, zapaljenje očnih kapaka, upala opne očne jabučice ili uveitis, kao i površinsko oštećenje usled prisustva stranog tela u oku, što zahteva profesionalni pristup i detaljne preglede oftalmologa, koji će vam pomoći da rešite zdravstveni problem i zaustavite nelagodne prateće simptome. 




Srodni tekstovi:


Sve što treba da znate o privatnom zdravstvenom osiguranju

Redovni zdravstveni pregledi su izuzetno važni, a sve više ljudi želi dobrovoljno zdravstveno...

Detaljnije

Afte kod dece - borba sa malim, ali bolnim neprijateljima

Afte kod dece predstavljaju čest i često bolan problem koji može značajno uticati na kvalitet života...

Detaljnije

Treći mesec trudnoće - kako se oseća trudnica i kako se razvija beba

Treći mesec trudnoće obuhvata period od 9-13. nedelje i predstavlja kraj prvog trimestra trudnoće. K...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS