Igranje kapaka – pojava koja se svima događa


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

oftalmoloska klinika

 Sigurno vam se dešavalo da, bez ikakvog razloga, jedan ili oba kapka krenu nekontrolisano da pulsiraju. Ovakvo grčenje mišića očnih kapaka traje veoma kratko i obično se zaustavi samo od sebe, kao što je i počelo. Ova pojava je uglavnom bezazlena i nema posledica po zdravlje oka. Međutim, ostaje nepoznanica šta vam vaš organizam time poručuje. Da li je potrebno malo da usporite sa svojim tempom rada i nađete vremena da odmorite ili možda nešto promenite u svojoj ishrani?

Koji faktori prouzrokuju treperenje očnih kapaka?


Iako se igranje kapaka ne smatra ozbiljnim zdavstvenim stanjem, nije bolno i uglavnom ne zahteva odlazak u oftalmološku kliniku i konzumaciju bilo kakvih medikamenata, ono može biti poprilično iritirajuće i trajati čak i do nekoliko dana. Da bi se ova pojava sprečila, navešćemo njene najčešće uzročnike:

  • Naprezanje očiju usled dugotrajnog sedenja za monitorom – ukoliko vaš posao zahteva rad sa kompjuterima, bolovi u očima, kao i pulsiranje kapaka su uobičajena pojava. Nošenje naočara može umanjiti naprezanje i opterećenje očiju, a na svakih pola sata trebalo mi skrenuti pogled od ekrana i barem minut gledati u neku udaljenu tačku, kako bi se oči odmorile. 

  • Umor i nesanica – ukoliko patite od nesanice i ne spavate kvalitetno, znate koliko problema to može izazvati ne samo vašim očima, već i celom organizmu. Nedostatak sna negativno utiče na kvalitet života, budite se umorni i iscrpljeni, a to može izazvati i treperenje očnih kapaka, kao jednu od mnoštvo posledica nedovoljnog odmora.

  • Stresne situacije – stres je okidač različitih bolesti. Nijedan čovek nije imun na probleme koji ga okružuju, ali trebalo bi znati kako stres da kanališemo i kako da se izdignemo iznad takvih problematičnih situacija. Stres prouzrokuje mnoge psihičke i fizičke posledice, a jedno od njih je i igranje očnih kapaka.

  • Preterana upotreba kofeina i alkohola – kofein je sadržan u kafi, energetskim napicima i čaju, pa njihova prekomerna upotreba može izazvati grčenje mišića i treptanje kapaka. Konzumacija alkohola, između mnogobrojinih zdravstvenih problema, dovodi i do smanjenja vitamina B, što uslovljava igranje očnih kapaka. 

  • Alergije – osetljivost na prašinu, grinje, polen i ostale alergene uslovljava različite probleme sa očima – svrab, peckanje, prekomerno suzne oči, pa i treperenje kapaka. 

  • Nezdrava ishrana – preskakanje obroka i unos jednoličnih grupa namirnica, dovešće do smanjenja magnezijuma i vitamina D u vašem organizmu, a to dovodi do pojave grčeva mišića očnih kapaka.

U kojim slučajevima treba posetiti oftalmološku kliniku?


Ukoliko promena životnih navika zaustavi igranje očnih kapaka i ono se ne ponavlja, odlazak oftalmologu nije neophodan. Međutim, ako ni promene ne pomognu i treperenje kapaka se nastavi duže vreme i postane neprijatno, preporučuje se odlazak u oftalmološku kliniku, gde će lekar izvršiti sve potrebne preglede i utvrditi uzroke navedenog stanja. U nekim slučajevima, igranje kapaka može biti povezano i sa bolestima i iritacijama oka, kao što je suvoća oka, zapaljenje očnih kapaka, upala opne očne jabučice ili uveitis, kao i površinsko oštećenje usled prisustva stranog tela u oku, što zahteva profesionalni pristup i detaljne preglede oftalmologa, koji će vam pomoći da rešite zdravstveni problem i zaustavite nelagodne prateće simptome. 
Srodni tekstovi:


Održavanje bezmetalnih keramčkih krunica i mostova

Mnogi pacijenti posle ugradnje keramičkih bezmetalnih krunica i mostova, uzimajući u obzir njihov kv...

Detaljnije

Prednosti koje imaju moderno opremljeni starački domovi za boravak lica sa zadovoljstvom

Boravak starijih osoba kod kuće obično podrazumeva aktivnu negu koju moraju pružati profesionalna i ...

Detaljnije

Kada je napetost normalno stanje

 Sigurno je da danas možemo reći da ne postoji osoba koja povremeno ne oseti  tesobu, stre...

Detaljnije

Da li znate šta su zubni implanti?

Kada dođe trenutak da zubi kod nekoga počnu više da se kvare i da ispadaju, pravi je momenat ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS