Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani


Fitnes Fitnes

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današnjem modernom načinu života.

Teretane su moderna vežbališta koja nam omogućavaju da na najefikasniji mogući način pružimo svom telu oslobađanje od stresa, razvijemo fizičku muskulaturu i obezbedimo zdraviji način života.

Kako bi vežbanje u teretani zaista poslužilo svrsi na pozitivan način, vežbačima se savetuje da se prethodno upoznaju sa time koje sve sprave postoje i kako ih na pravilan način koristiti.

U suprotnom može doći do povreda koje ostavlaju dugoročne posledice!

Sa ciljem da početnike detaljnije uputimo u razlikovanje sprava prema fizičkom izgledu i objasnimo kako se pravilno izvode vežbe, u nastavku teksta smo predstavili nekoliko osnovnih mašina za vežbanje.


Gladijator - multifunkcionalna sprava pogodna i za kućnu upotrebu

Gladijator predstavlja multifunkiconalnu mašinu koja može zameniti nekoliko sprava namenjenih za vežbanje različitih grupa mišića.

Specifično kod ove sprave je što ona dolazi u nekoliko različitih varijanti prema izgledu i funckionalnosti. Najosnovniji izgled omogućava vežbačima da izvode propadanja i zgibove.

Kada su u pitanju zgibovi, potrebno je čvrsto se uhvatiti za gornju šipku i podizati sve dok vrh brade ne dođe do nje, pri čemu najviše rade mišići leđa. 

Sa strane se nalaze ručke za koje je potrebno uhvatiti se i spuštati na dole sve dok vam laktovi ne budu pod uglom od 90 stepeni. Tada žargonski rečeno pogađate mišiće grudnog pojasa.

Gladijator sprava je pravi izbor za svaku teretanu zbog svoje multifunkcionalnosti, dok se ujedno može sasvim efikasno koristiti u kućnim uslovima, ako se radi o osnovnom modelu i to zbog prostora.

Kod složenijih modela imaćete i opciju da sednete i sa strane se uhvatite za ručke, te jednostavnim potezima ruke naped-nazad takođe vežbate mišiće grudi.


Benč klupa - bez ove sprave se ne može zamisliti nijedna teretana

Jedna od prvih asocijacija kada većina iskusnih vežbača pomisli na pripreme za teretanu jeste benč klupa, pa je neophodno da i početnicima u rekreativnom sportu objasnimo njenu ulogu i opišemo igled.

Neminovno je da ćete se sa njom susretati često i da će postati neizostavan deo treninga za grudi.

Prema svom izgledu ona zaista jeste klupa, sa tim što postoje varijante gde je klupa pod kosinom, za vežbanje gornjih mišića grudi. Pored klupe, sa gornje strane se nalaze metalni držači na koje naleže šipka.

Na nju se zatim postavlja određena kilaža tegovima koji će biti opterećenje za vežbača. Lezite na benč klupu i neka vam šipka bude u visini ramena, te je zatim uhvatite i podignite sa držača.

Pažljivo spuštajte šipku ka grudima i nešto bržim pokretima je podižite. Ovo je najbolja vežba za mišiće grudi, ali savetujemo da u početku budete prilično oprezni sa kilažama i da uvek neko bude pored vas ukoliko ne budete mogli da izgurate opterećenje.


Lat mašina (lat pull down) - pogodite gornji deo leđa iz svakog ugla

Lat mašina svojim izgledom samo na prvi pogled podseća na gladijatora, ali ima nešto drugačiju namenu, tačnije pogodna je samo za vežbanje leđnih mišića.

Ova sprava poseduje udobno sedište sa fiksatorom za noge koji možete podešavati skladno potrebama i vašoj kilaži. Na gornjem delu se nalazi kuka za koju možete zakačiti držače različitih oblika, koje vas samim tim primoravaju da ih uhvatite na drugačiji način. 

Svaki od njih ima za cilj da uvežba jedan deo gornjih leđa prilikom izvođenja pokreta. On se izvodi tako što držač privlačite ka grudima ili leđima u zavisnosti od položaja bržim pokretima, dok ga vraćate dosta umerenije ka gore. 

Ova sprava vam takođe omogućava da podešavate različite kilaže kao opterećenje, što je veoma jednostavan proces. Još jedna od multifunkcionalnih sprava idealnih za vašu ličnu teretanu, koja čini još jedan od razloga da krenete sa vežbanjem i svoje treninge snage učinite mnogo kompletnijim.


Leg press - mašina za vežbanje mišića nogu

Leg press takođe pripada grupi sprava koje su neizostavni deo asortimana svake teretane. Poseduje sedište naspram koga se nalazi platforma na koju je potrebno nasloniti noge i jednostavnim potezima napred-nazad odgurivati postolje pod opterećenjem. 

Iza sedišta se nalazi naslon, dok se sa strane nalaze rukohvati koji vam omogućavaju da se uhvatite za njih i tako kompletan fokus usmerite na rad nogu. Mašina je bezbedna ukoliko se pokreti izvode na pravi način.

Iskusni vežbači bi vam sigurno posavetovali da noge u pokretu ka nazad nikada ne ispravljate u potpunosti.


Trake za trčanje - obavezne za kardio treninge

Najveći broj teretana poseduje odvojen deo za kardio treninge, gde se između ostalog nalaze i trake za trčanje.

Sa njima apsolutno ne možete pogrešiti, s obzirom da upravo i izgledaju kao pokretne trake. Mašina se pali na dugme nakon što se sa obe noge pozicionirate u položaj za hodanje ili trčanje.

Nakon toga traka počinje da se kreće suprotno od pravca u kome je okrenuto vaše telo. U zavisnosti od toga koju brzinu okretanja trake podesite, biće vam potrebni lagani hod, lagani trk ili sprint ukoliko želite da na traci i ostanete, bez da vas odgura sa sebe.

Nisu prevelikih dimenzija, pa ih kupuju i mnogi vežbači koji preferiraju treninge u kućnim uslovima.

Nadamo se da vam je naš kratak i ubrzan kurs dao motivaciju da se koliko sutra bacite na trening i upoznate sa čarima teretane. Ukoliko imate dovoljno prostora kod kuće, napravite vaš lični prostor za treniranje i nabavite potrebne sprave koje će učiniti da lepo izgledate i odlično se osećate!


 




Srodni tekstovi:


Prednosti kuvanja kod kuće i planiranje zdravih obroka

U današnjem ubrzanom svetu, gde je sve dostupno na dlanu, često zaboravljamo osnovne stvari koje čin...

Detaljnije

Šta znači SPF i u kojoj meri treba koristiti kreme sa faktorom?

Sunce je suštinski deo naših života, pružajući toplotu i svetlost koja održava sva ži...

Detaljnije

Mirisi kao lek! Istraživanje terapeutskog uticaja parfema!

Mirisi imaju neverovatnu moć da utiču na naša čula, emocije i čak fizičko zdravlje. Kroz veko...

Detaljnije

Afte u ustima kod odraslih i dece - sve što niste znali...

Afta u ustima, poznata i kao stomatitis aftozus ili aftozni stomatitis, je bolna upala na sluzokoži ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS