Kardio ili trening snage - šta je bolje za vaše telo?


Fitnes Fitnes

Ukoliko ste početnik u vežbanju, a još uz to planirate da vežbate kod kuće jer se još uvek ne osećate komforno da idete u teretanu, što jer nemate iskustva, što jer ne biste da se izlažete potencijalnoj zarazi korona virusom, logično je da vam na samom početku na pamet padne krucijalna fitnes dilema - kardio ili trening snage? Nesumnjivo, svaki od njih ima svoje prednosti i svaki od njih će učiniti “nešto” sa vašim telom, ali ono što je važnije jeste da odgovorite na pitanje koji je vaš fitnes cilj - mršavljenje ili oblikovanje tela? S tim u vezi, u nastavku saznajte koji trening će vam najviše odgovarati i kako da iz svakog izvučete najviše za svoj fizički izgled.

Šta “radi” kardio trening?

Kardio trening se obično smatra treningom za mršavljenje jer, kako su brojna istraživanja pokazala, troši mnogo više kalorija i utiče na razgradnju masnih naslaga. Ovo znači da će, ukoliko želite da smršate, kardio trening morati da bude obavezan u vašoj fitnes rutini. 

sobni bicikl

S obzirom na to da planirate da vežbate kod kuće, za kvalitetno odrađen trening će vam biti potrebna dodatna oprema, a sobni bicikli ili trake za trčanje su možda najbolji i najsigurniji izbor za sam početak. Ukoliko volite da trčite, pronađite trake za trčanje koje će odgovarati vašim potrebama kao početnika, a ukoliko ste pak fan drugačijih kardio aktirvnosti, onda će vam od pomoći sigurno biti sobni bicikli - ako ništa drugo, zauzimaju manje mesta i mnogima je zabavnije da “pedaliraju” nego da trče. Sobni bicikl cena nije visoka, kao  ni za trake za trčanje. Pronađite spravu za vežbanje koja vam najviše odgovara i u kojoj ćete uživati.

Šta “radi” trening snage?

Trening snage pre svega služi za oblikovanje tela, jačanje mišića i izgradnje mišićne mase. Sa treningom snage ćete oblikovati svoje telo, ali verovatno nećete smršati - čak, može se desiti da budete teži ali samo zato što ste izgradili jaku mišićnu masu. Iako vam vežbe sa tegovima neće pomoći da smršate, pomoći će vam da se oblikujete i ojačate što je jednako važno, a naročito će vam koristiti nakon mršavljenja kada ste izgubili višak i kada je potrebno da poradite na finalnom rezultatu.

Trening snage takođe možete odraditi i kod kuće, a tu će vam biti potrebna prostirka za vežbanje i nekoliko tegova namenjenih treningu kod kuće čiju težinu postepeno možete da povećavate kako budete jačali ili menjali svoje fitnes ciljeve. 

Koji trening je bolji?

Zaključak je lako doneti - ne postoji bolji ili gori trening, postoji samo onaj koji više odgovara vašem trenutnom cilju. Ipak, bez obzira na to da li želite da smršate ili da se samo oblikujete, najbolje je da kombinujete ova dva treninga. Fitnes stručnjaci savetuju da prvo odradite trening snage, a onda i kardio trening, ali da, u slučaju da vam je važnije da smršate, a nemate dovoljno vremena za oba, prednost ipak date kardio treningu.

Ne zaboravite da je pored samog treninga za željene rezultate važna i ishrana ponekad u tolikoj meri da samo korigovanjem ishrane možete doći do željenih rezultata, bez “mučenja” sa vežbanjem. Naravno, s obzirom na to da je svima cilj zdravo mršavljenje i briga o svom telu, držite se proverene kombinacije: izbalansirana ishrana + trening snage + kardio trening.

Srećno!
Srodni tekstovi:


Vežbanje i zdravlje

Biti fizički aktivan i redovno vežbati je jedan od osnovnih preduslova zdravog života. Neko bi rekao...

Detaljnije

Kako mleko i mlečni proizvodi utiču na vaše zdravlje

Mleko i mlečni proizvodi su jedni od najzastupljenijih namirnica u ishrani na našim prostorim...

Detaljnije

Koji su trendovi u plastičnoj hirurgiji popularni?

Potreba ili moda?Da, da, ovo je prvo pitanje na koje se pomisli kada se pomene estetska hirurgija. M...

Detaljnije

3 koraka do normalnog krvnog pritiska

Pre svega treba da znate da povišeni krvni pritisak ne mora da bude ništa što j...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS