Uvedite zdrave navike ishrane deteta još od ranih dana




Veliki je broj tema o kojima se razmišlja kada dolazi prinova u kuću – novorođenče koje će ispuniti dom toplinom, nežnošću i neizmernom ljubavi. Sve lepe emocije se beskrajno nižu, ali roditelje često muče i određene dileme, kao i pitanja koja nisu uvek jednostavna za odgovor. 

Na primer, često postoji dilema kakvu opremu odabrati kada je u pitanju krevetac, kolica, da li i kakva je hranilica potrebna, kao i šta će konkretno olakšati odgajanje deteta. Sve navedeno je veoma bitno za bezbrižno detinjstvo, ali u domenu pravilne ishrane, mnogo je stvari koje će kvalitetno će olakšati svakodnevnicu roditelja i odrastanje mališana. 

Kvalitetne flašice, cucle i posuđe – za ukusne prve zalogaje

Najraniji period velikog broja dece obogaćen je mlečnom ishranom koja se dobija dojenjem, što je najbolja opcija za bebe. Svakako, kako nisu sve majke u mogućnosti da pruže svoje mleko bebi, koristi se adaptirano – prihrana sa svim potrebnim nutritivnim svojstvima, tada se koriste flašice različitih dimenzija i oblika cucle. 

Bitno je odabrati kvalitetan brend, koji ima najprirodniji oblik gumiranog vrha – cucle, koja će biti najsličnija bradavici, pružiti optimalan protok tečnosti, bez udaha vazduha. To je izuzetno značajno zbog sprečavanja pojave grčeva kod beba, odnosno da se izbegnu gasovi, stomačne tegobe, i samim tim snažan plač i nesanica. Kasnijim odrastanjem, značajno je da izbor posuđa – šerpica, tanjira i escajga bude na bezbedan način, od ekološki prihvatljivih i kvalitetnih materijala.

Hranilice za bebe – rešenje koje pruža olakšice deci i roditeljima

Sticanje navike jela na jednom, istom mestu, položaju i uz razvoj pravilnih manira tokom obroka, omogućavaju inovativne hranilice za bebe. U pitanju je bebi oprema koja se nabavlja već nakon prvih nekoliko meseci – kada dete počne polako da sedi i koristi nemlečnu ishranu. Najčešće, to je oko 6. meseca starosti, za najveći broj mališana, kada se aktivno mogu koristiti raznovrsne hranilice za bebe. 

U tom smislu, na domaćem tržištu dostupni su brojni modeli, među kojima se izdvajaju dve vrste: jednopoložajne i višepoložajne. I dok se jednopoložajne hranilice za bebe mogu koristiti tokom sedenja u jednom istom položaju, višepoložajne imaju mehanizam promene ugla nagiba naslona na leđa, a često i udaljenosti poslužavnika, odnosno prostora za jelo, kao i visine stolice. Mnogi modeli imaju mogućnost lakog sklapanja, rasklapanja i pretvaranja u klasičnu stolicu, a najčešće su izrađene od drveta ili kombinacije plastike, metala i tekstila. 

Sterilizatori flašica i drugi praktični aparati

Pitanje održavanja higijene u kuhinji i ambijentu u kojem se beba hrani, veoma je važno od najranijeg detinjstva. U tom smislu, pored hranilice za bebe i flašica pre toga, bitno je nabaviti i drugu korisnu opremu – aparate i uređaje. 

U tom smislu, koriste se sterilizatori za čišćenje flašica, umesto njihovog otkuvavanja vodom na šporetu, kao i specijalni uređaji za podgrevanje flašica ukoliko mleko ili čaj ne stoje dugo i mogu se upotrebiti. Takođe, sjajan „pomoćnik“ za pripremu svežih napitaka i jela od prirodnih sastojaka su inovativni sokovnici i blenderi, koji su roditeljima nezamenjiva podrška u kuhinji.

Inovativna tehnologija razvija se neprekidno u svim sferama života i biznisa, pa tako i kada je u pitanju opremanje domaćinstva za dolazak na svet bebe. Kada se radi o ishrani, veoma je važno od prvog dana imati kvalitetnu opremu – flašice, cucle, posuđe i uređaje, a zatim kasnije i udobne hranilice za bebe, što će obezbediti lako hranjenje i sticanje pravilnih navika.


 




Srodni tekstovi:


Čaj od koprive leči mnoge boljke

Kopriva je od davnih vremena poznata kao biljka koja ima raznovrsna blagotvorna dejstva u domenu zdr...

Detaljnije

Saveti za pripremu zdravih i dijetalnih obroka

Zdrava ishrana jedan je od fundamentalnih osnova za kvalitetan, dugačak i srećan život, pa verujemo ...

Detaljnije

Kako da budete zdrave i snažne? Saveti za žene sa endokrinim izazovima!

Endokrini sistem je temelj našeg fizičkog i emocionalnog zdravlja, regulišući sve od m...

Detaljnije

Kako klimatizacija i ventilacija utiču na naše zdravlje

Verovatno ste se nekada u svom životu zapitali da li je dobro da toliko uključujete klimu i kako ona...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS