Znac i simptomi da je potrebno potražiti stručnu pomoć kod hemoroida


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Hemoroidi su zdravstveni problem koji može da zahvati svakoga, ali zbog neprijatnosti koju nosi ova tegoba, mnogi ljudi odlučuju da je ignorišu ili pokušaju da sami leče. Međutim, važno je da razumete da je pravovremeno traženje stručne pomoći ključno kako bi se ova tegoba lečila adekvatno i kako bi se sprečile moguće komplikacije.

Znaci i simptomi hemoroida

Hemoroidi se obično javljaju kada vene u analnom području postanu proširene i nadute, što može da izazove neugodne simptome. Evo nekih od znakova da možda imate problem sa hemoroidima:

  • Krvarenje iz anusa: javlja se obično tokom pražnjenja creva, a krv može biti vidljiva na toalet papiru ili u stolici.
  • Svrab i peckanje: proširene vene mogu da uzrokuju iritaciju i svrab oko anusa.
  • Bol: hemoroidi mogu da budu praćeni bolom, naročito tokom sedenja, pražnjenja creva ili tokom fizičke aktivnosti.
  • Izbočine oko anusa: možda ćete da primetite meke izbočine u analnoj regiji koje mogu da budu bolne ili osetljive na dodir.
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva: hemoroidi mogu da izazovu osećaj da niste potpuno ispraznili creva nakon pražnjenja.

Kada potražiti stručnu pomoć

U većini slučajeva, hemoroidi nisu ozbiljna zdravstvena pretnja i može uspešno da se leči kod kuće promenom načina ishrane, uzimanjem toplih kupki i primenom lokalnih krema ili masti. Međutim, postoje i situacije kada je potrebno potražiti stručnu pomoć:

  • Intenzivna bol: ako osećate izuzetno jak bol u analnom području koja se ne smanjuje uz primenu kućnih tretmana, obratite se lekaru.
  • Produženo krvarenje: ako primećujete da krvarenje iz anusa traje duže od nekoliko dana ili je izuzetno obilno, posetite lekara radi procene.
  • Trombozirani hemoroidi: tromboza se odnosi na zgrušavanje krvi u hemoroidima, što može da izazove jak bol i oticanje. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pažnju.
  • Promene u stolici: ako primetite promene u boji ili konzistenciji stolice, ili ako primetite prisustvo krvi u stolici, posavetujte se sa lekarom.

Ako imate sumnje: ako ste zabrinuti zbog simptoma ili imate bilo kakve nedoumice, bolje je da se

posavetujete sa lekarom kako biste utvrdili tačan uzrok problema.

Kako će izgledati pregled hemoroida?

Kada se odlučite da potražite stručnu pomoć za svoje hemoroide, važno je da znate šta možete da očekujete tokom posete lekaru. Lekar će verovatno da postavi nekoliko pitanja o vašim simptomima, trajanju tegoba, kao i vašoj medicinskoj istoriji. Možda ćete da budete upućeni na fizički pregled analnog

područja kako bi se procenio stepen i vrsta hemoroida. U nekim slučajevima, moguće je da će biti potrebno da obavite i dodatne testove, kao što su anoskopija ili rektoskopija, kako bi se isključile drugi mogući zdravstveni problemi.

Na osnovu rezultata pregleda, lekar će da vam preporuči odgovarajući tretman. U većini slučajeva, to će biti konzervativni pristup koji uključuje promenu ishrane, primenu lokalnih krema ili masti i tople kupke. U retkim slučajevima kada su hemoroidi ozbiljniji, lekar može da preporuči skleroterapiju ili

hirurški zahvat.

Hemoroidi su česta tegoba koja može da izazove nelagodnost, ali uz pravilnu negu i stručnu pomoć, moguće ih je efikasno izlečiti. Neophodno je da budemo pažljivi prema našem telu i da ne zanemarujemo simptome koji nas muče. Ako primetite bilo kakve znakove hemoroida, nemojte da oklevate da se obratite lekaru. Pravovremeno reagovanje može da spreči pogoršanje tegoba i omogući vam da se brže vratite normalnom životu bez neprijatnih simptoma. 

Vaše zdravlje je važno - zato ga nemojte uzimati zdravo za gotovo, 




Srodni tekstovi:


5 dokaza da vreme utiče na zdravlje

Iako nekada i nismo svesni, nagle promene vremena itekako utiču na zdravlje. Zimski meseci koji su p...

Detaljnije

Stomačni virus kod dece i odraslih - sve što ste hteli da znate

Opšte je poznato da stomačni virus značajno može poremetiti zdravstveno stanje osobe. Poremet...

Detaljnije

Kako rešiti problem erektilne disfunkcije?

Jedan od sve češćih problema, bar kako to govore brojne zdravstvene statistike, jeste erektil...

Detaljnije

Kako ublažiti bolove u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Prirodni lekovi i tehnike oporavka

Redovna fizička aktivnost je poznata kao ključna komponenta zdravog i aktivnog načina života. Međuti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS