Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti


Ishrana Ishrana

Šta su aditivi?

Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se poboljšali ukus, izgled, konzistencija i trajnost proizvoda. Aditivi su vrlo česti u procesiranoj hrani, a koriste se i u mnogim drugim proizvodima kao što su kozmetika, lekovi i boje. Neki od najčešćih aditiva u hrani su konzervansi, boje, zaslađivači, emulgatori, stabilizatori i arome.

aditivi u pecivu

Zašto se dodaju u hranu? 

Postoje mnogi razlozi za dodavanje aditiva u hranu. Jedan od glavnih razloga je produženje trajnosti hrane. Konzervansi se često dodaju kako bi se sprečilo kvarenje i produžio rok trajanja hrane. Takođe, aditivi se koriste kako bi se poboljšao ukus i izgled hrane, kao i kako bi se poboljšala konzistencija i tekstura.

Osim toga, aditivi se dodaju i kako bi se održala sigurnost hrane. Mnogi aditivi se koriste za sprečavanje razvoja bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu biti štetni po zdravlje. Takođe, dodaju se i da bi se poboljšala nutritivna vrednost namirnica. Na primer, dodavanje vitamina i minerala u neke vrste hrane može pomoći u poboljšanju ishrane ljudi. Aditivi se takođe koriste kako bi se olakšala proizvodnja hrane. Na primer, emulgatori se često koriste kako bi se sprečilo odvajanje sastojaka i poboljšala stabilnost proizvoda.

Međutim, važno je napomenuti da neki aditivi mogu biti štetni po zdravlje ako se koriste u velikim količinama ili ako se koriste na način koji nije propisan. Zbog toga postoji stroga regulativa koja propisuje koji aditivi su bezbedni za upotrebu i u kojim količinama se smeju koristiti. Takođe, važno je da potrošači budu upoznati sa aditivima koji se nalaze u hrani koju kupuju, kako bi mogli da donesu informisanu odluku o tome koju hranu će kupiti i konzumirati.

U koje namirnice ili hranu se aditivi najviše dodaju? 

Aditivi se najčešće dodaju u procesiranu hranu kao što su zamrznuta hrana, konzervirana hrana, gazirana pića i slatkiši. Međutim, aditivi se mogu naći i u svežoj hrani, kao što su meso, riba i povrće.

Na primer, neki proizvođači dodaju aditive u sveži hleb kako bi poboljšali konzistenciju i povećali rok trajanja. Aditivi se često koriste i u industrijskoj proizvodnji mesa i ribe kako bi se poboljšala tekstura, ukus i izgled proizvoda. Dodavanje aditiva u mlečne proizvode kao što su jogurti, sir i kiselo mleko može pomoći u poboljšanju njihove stabilnosti i produženju roka trajanja.

Takođe, aditivi se mogu naći i u namirnicama koje se ne smatraju procesuiranom hranom, kao što su voće i povrće. Na primer, neki proizvođači dodaju aditive u voće i povrće kako bi se produžio rok trajanja i sprečilo kvarenje. Ovi aditivi mogu biti konzervansi ili sredstva za zaštitu od oksidacije.

Koji su efekti aditiva? 

Postoje različiti efekti aditiva u hrani, a neki od njih su dobro dokumentovani. Na primer, neki aditivi mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi, dok drugi mogu izazvati probleme sa varenjem. Takođe, neki aditivi su povezani sa povećanim rizikom od određenih bolesti, kao što su rak i srčana oboljenja.

Pored toga, neki aditivi mogu uticati na ponašanje i raspoloženje ljudi. Na primer, neka bojila koja se dodaju u hranu, kao što su tartrazin i azorubin, mogu izazvati hiperaktivnost kod dece. Takođe, neki aditivi mogu uticati na hormone u telu i izazvati disbalans, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Iako su aditivi u hrani bezbedni kada se koriste u preporučenim količinama, većina ljudi ne zna koliko aditiva unosimo u svoje telo. Upravo zbog toga, mnogi stručnjaci savetuju da se izbegava procesuirana hrana i da se radije biraju prirodne namirnice.

Takođe, važno je napomenuti da se aditivi razlikuju po svom delovanju i neki su sigurniji od drugih. Zbog toga, proizvođači hrane moraju strogo da prate propise o upotrebi aditiva i da se pridržavaju dozvoljenih količina. Takođe, mnogi aditivi prolaze kroz rigorozna testiranja pre nego što budu odobreni za upotrebu u hrani.

Koji sve aditivi postoje? 

Postoji veliki broj različitih aditiva koji se koriste u hrani, a neki od najčešćih su E-brojevi. Na primer, E621 je mononatrijum glutaminat, koji se često koristi kao pojačivač ukusa u hrani. E202 je kalijum sorbat, koji se koristi kao konzervans. E160a je beta-karoten, koji se često dodaje hrani kako bi joj se poboljšao izgled.

Kao i sa svakom drugom stvari, važno je da se aditivi koriste umereno i u skladu sa propisanim standardima. Pre nego što kupite bilo koji proizvod, važno je da pročitate deklaraciju i informišete se o aditivima koji se koriste u njemu. Takođe, ako imate bilo kakve alergijske reakcije ili probleme sa varenjem, važno je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe bilo kog proizvoda koji sadrži aditive.

Šta možemo zaključiti…

Nadamo se da smo uspeli da vam odgovorimo na pitanje sta su aditivi. Oni su sastavni deo procesuirane hrane i često se koriste kako bi se poboljšao ukus, izgled, konzistencija i trajnost proizvoda. Međutim, važno je da se koriste umereno i u skladu sa propisanim standardima, kako bi se izbegle negativne posledice po zdravlje. Kada birate hranu, važno je da pročitate deklaraciju i informišete se o aditivima koji se koriste u njoj, kako biste doneli najbolju odluku za svoje zdravlje.






Srodni tekstovi:


Šta spakovati detetu za ekskurziju

Vaše dete treba uskoro da krene na ekskurziju, a vi još uvek ništa niste spakov...

Detaljnije

Šta možete očekivati u poslednjem tromesečju trudnoće?

Trudnoća je divno putovanje koje ženu vodi kroz različite faze, svaka sa svojim jedinstvenim izazovi...

Detaljnije

Ovo su najbolje tablete za mršavljenje

Iako je sezona kupaćih kostima prošla, to ne znači da je prošla naša želja da i...

Detaljnije

Prepoznajte zašto je beba uznemirena

Šta vam je nalepši deo kada je reč o odrastanju vaše bebe? Mnogi roditelji će r...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS