UTICAJ STRESA NA ASTMU


Ishrana Prevencija i lečenje


Astma je hronično respiratorno oboljenje i postoji nekoliko faktora koji je mogu dosta otežati. Emocionalna stanja poput anksioznosti i stresa mogu pogoršati stanje svakog asmatičara i učiniti svaki simptom teže podnošljivim. 

Ovakve promene su veoma uobičajene kod pacijenata, tako da oni uočavaju pogoršanje svog stanja svaki put kada dožive neku situaciju koja je neprijatna, negativna i potresna. U slučaju da se Vama dešava ovako nešto, preduzmite sve što možete da bi eliminisali sav stres iz svakodnevnice ili ga bar ublažite što više možete. 

Borba protiv stresa je prilično naporna i ume da bude dugotrajna, a asmatičar olakšanje može pronaći u brojnim prirodnim lekovima, delotvornim metodama i promenama u životnim navikama. 

Svaka olakšica će doprineti ublažavanju efekata bolesti i pomoći pacijentu da se neometano bori protiv nje.

DEFINISANJE STRESA

Stres predstavlja emocionalni odgovor osobe na zahteve, gubitke, pretnje i opasnost, a predstavlja deo naše svakodnevnice. Stres može da potiče iz raznovrsnih izvora i može nastupiti u bilo kom trenutku našeg života. 

Do njega neretko dolazi kada se najmanje nadamo, a upravo tada proizvodi najviše efekata na ljudsko telo. Najčešće, stres potiče od pritiska na poslu od strane nadređenih, poteškoća u savladavanju školskog gradiva, konflikata u odnosima sa dragim osobama i finansijskih poteškoća. 

U nekim slučajevima se pokretač stresa ne može identifikovati, ali su takve situacije retke. Svako od nas individualno doživljava stres i on ne utiče isto na sve.

DA LI JE STRES GENERALNO LOŠ ZA ČOVEKOVO ZDRAVLJE?

Svi razmišljamo o stresu kao o veoma lošoj i nezdravoj pojavi, ali ne mora on uvek da ostavi takav efekat. Naime, kod nekih osoba on služi kao pokretač i motivator i one jednostavno znaju da se suoče sa svakom stresnom situacijom na pravi način. 

Stres može da pomogne kod suočavanja sa izazovima i da nas drži u fokusu i u pripravnosti. Međutim, nismo svi isti i svaki veći ili manji stres doživljavamo burno i lično. 

Asmatičari uglavnom pripadaju ovoj drugoj grupi. Posebno je opasan hroničan oblik stresa.

STRES KOD ASMATIČARA

Utvrđeno je da česte stresne situacije pogoršavaju astmu, podjednako na direktan i indirektan način. U slučaju da se bolest neadekvatno kontroliše ili uopšte ne leči, verovatnoća da će se ovakve pojave događati je veća u odnosu na slučajeve kod kojih je astma otkrivena na vreme i redovno tretirana. 

Nakon doživljenog stresa, osoba sa astmom teže diše, oseća stezanje u grudima i jače kašlje. Reakcija imunološkog sistema je veoma usporena, a oslobađaju se hemikalije koje stvaraju upalne reakcije u telu. 

Čak i medikamenti koje osobe sa astmom moraju redovno uzimati ne deluju adekvatno zbog efekata stresa. 

Često se zbog doživljenih emocija nesvesno preskaču terapije ili zaboravlja inhalator nakon izlaska iz kuće ili stana, što asmatične napade može itekako zakomplikovati.

ZAŠTO STRES PODSTIČE NAPADE ASTME?

Tačni razlozi zbog kojih stres pogoršava simptome astme i zašto je okidač za asmatične napade još uvek nisu dovoljno istraženi od strane medicinskih stručnjaka. 

Postoji nekoliko mogućih pretpostavki, a dalja ispitivanja su neophodna. Sama veza između bolesti kao što je astma i emocija pacijenta je veoma kompleksna i smatra se da postoje područja u mozgu koja jednako kontrolišu i fizičke i psihičke aspekte astme.

ŠTA JOŠ OSIM STRESA MOŽE DA POGORŠA STANJE OSOBE SA ASTMOM?

Postoji još mnogo okidača za asmatične napade i faktora koji pogoršavaju simptome astme. Da bi se pacijenti izborili sa njima, moraju ih pravilno identifikovati i znati kako da njihov negativan uticaj spreče.

Često, alergeni nalik polenu, grinjama i česticama prašine, mogu uticati na naglo pogoršanje zdravstvenog stanja asmatičara. Tu su i jaki mirisi parfema, osveživača prostorija i ukrasnih sveća. 

Duvanski dim i hemijska isparenja proizvode takođe negativne efekte. Ne treba zaboraviti ni ekstremne vremenske uslove, kao što je vrlo suv vazduh.

KONTROLOM STRESA KONTROLISAĆETE I SAMU ASTMU

Ne paničite i ne reagujte burno, već se opustite koliko god možete. Ovo ćete naučiti vremenom i istovremeno lakše upravljati i samom astmom. 

Skoncentrisaćete se na redovno uzimanje terapije i nošenje inhalatora, a takođe ćete popraviti kvalitet života uopšte. 

Takođe, prostoje brojni prirodni suplementi protiv stresa i nervoze koji mogu dati povoljne rezultate.

Malo truda i rada na sebi znači mnogo, a ukoliko Vam je neophodna dodatna pomoć, možete je potražiti kod lekara koji prati Vaše stanje, kao i kod svog ličnog psihologa.






Srodni tekstovi:


Šta znači SPF i u kojoj meri treba koristiti kreme sa faktorom?

Sunce je suštinski deo naših života, pružajući toplotu i svetlost koja održava sva ži...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Šta je konizacija, kada se radi i kako izgleda zahvat?

Konizacija predstavlja medicinski, hirurški zahvat tokom kojeg se otklanja mali deo cerviksa....

Detaljnije

Kako se rešiti celulita uz pomoć adekvatne ishrane

Celulit predstavljaju nagomilane, masne naslage koje se nalaze na samo nekoliko milimetara ispod kož...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS