Kreme za sunčanje kao nezamenjiv i izuzetno važan deo leta


Lepota Prevencija i lečenje


Izloženost sunčevim zracima odličan je način upijanja vitamina D, kao i relaksacije na odmoru, posebno uz zvuke talasa mora ili kupanje na bazenima. Ipak, adekvatna zaštita od UV zračenja treba da bude na koži u svakom trenutku. Kreme za sunčanje su iz tog razloga neizostavan deo opreme za plažu. 

Kada se biraju najbolje kreme za sunčanje, važno je obratiti pažnju na SPF faktor, odnosno oznaku nivoa zaštite od štetnih zračenja. Iako postoje različiti rangovi cena, značajno je kupiti kremu koja će, uz brzo i lako nanošenje, pružiti maksimalnu zaštitu koži, zatim dati osećaj mekoće i nežnosti, kao i obezbediti glatkoću i prijatan miris.

Kako odabrati odgovarajuću kremu za period izloženost sunčevim zracima

Prvi zraci sunca javljaju se periodično tokom godine, početkom proleća i naravno čitavog leta, kada su dani i najduži. Kreme za sunčanje biraju se na osnovu izloženosti zračenju, uz odabir odgovarajućeg SPF faktora. On može imati oznaku 8, 15, 20, 30, čak i 40 i 50, što zavisi od proizvođača i sastava. Na primer, ukoliko krema ima oznaku SPF 20, to znači da dvadeseti deo ultraljubičastih zraka će dopreti do kože ispod namazanog sloja. 

Savet stručnjaka jeste da se kreme za sunčanje koriste na visokim temperaturama čak i kada je oblačno, jer UV zraci mogu prodreti kroz oblake direktno do kože. Najbolje je kupiti kremu koja ima srednji ili viši SPF faktor, bar sa oznakom 30 ili više, posebno tokom vrelih letnjih dana. Mora biti naneta na kožu u periodu od 11 do 15, čak nekada i do 17 časova, jer je tada zračenje na najvišem stepenu. Mogu se kupiti kreme sa specijalnim sastojcima kao što su vitamini i minerali, zatim namenjeni za zaštitu, sunčanje ili potamnjivanje kože, kao i tačno određeni deo – lice ili ostatak tela.

Značaj koji ima kvalitetna krema za zaštitu od sunca nema cenu

Kreme za sunčanje su važna zaštita tokom letnjih vrelih dana, za sve generacije ljudi. Postoje specijalizovane linije namenjene deci, zatim osetljivoj koži, kao i određenim tonovima i raznovrsnoj teksturi. Iako su razvijene brojne formule na bazi sprejeva, kreme su i dalje jednako tražene i popularne, zahvaljujući efikasnom dejstvu i univerzalnom karakteru. Tačnije, one se mogu nanositi na sve delove tela i lica, dok su formule u spreju obično namenjene koži tela. 

Značaj koji imaju kvalitetne kreme ogleda se u vrhunskom efektu sprečavanja pojave crvenila, iritacija i drugih nepravilnosti na koži koje prouzrokuje sunčeva svetlost. Takođe, brojne varijante kreiraju se na vodootpornoj bazi, pa imaju podjednako efikasno dejstvo čak i tokom boravka u vodi. Saveti stručnjaka su da se kreme za sunčanje nanesu na lice i telo bar 30 minuta pre izlaganja sunčevoj svetlosti, kao i da se detaljno i uredno namažu na sve regije tela. To je način da se izbegne pojava ispucale kože i plihova, a sugestija je da krema bude naneta i na delove tela koji su prekriveni odećom.

Kreme za sunčanje imaju velikog uticaja na zaštitu kože od upornih i snažnih UV i UVB zraka, koji su najizraženiji oko podneva i sve do 17 časova. Kupuju se u skladu sa potrebnim zaštitnim faktorom koji se označava kao SPF, i iskusni farmaceut pružiće adekvatnu preporuku u zavisnosti od uzrasta, potreba i intenziteta izlaganja kože suncu.






Srodni tekstovi:


Kako izabrati pouzdanog plastičnog hirurga za botoks?

Odabir pouzdanog plastičnog hirurga za botoks je važna stavka kako biste se osećali prijatno tokom t...

Detaljnije

Astma i sport

Astma - najčešći simptomiAstma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva u plućima. &Sca...

Detaljnije

Savet za roditelje: kako da zaštitite dete od povređivanja u kući

Kada je u pitanju sigurnost deteta, pogotovo u prvoj godini života, za mnoge roditelje predstavlja k...

Detaljnije

Koje lekarske analize treba da radite barem jednom godišnje?

Zdravlje je naš najveći blagoslov, a redovni pregledi kod lekara su ključni za očuvanje i una...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS