Hod po hladnim pločicama izaziva mnoga oboljenja…


Ostalo Prevencija i lečenje Ostalo Prevencija i lečenje

Hod po pločicama može biti uzrok mnogih oboljenja, naročito kada se radi o dugotrajnom i redovnom stajanju na ovim hladnim podlogama. Iako se čini da su pločice praktične, lako se održavaju i izgledaju estetski privlačno, one mogu negativno uticati na zdravlje, kada stojimo na istima bez papuča ili adekvatnih staza.

ljudi hodaju bosi po plocicama

Do čega sve može doći kada hodate bosi

Jedan od najčešćih problema koji se javljaju kod hodanja po pločicama je bol u stopalima. Pločice su tvrd materijal, što znači da nemaju amortizaciju i ne pružaju dovoljno podrške stopalima. Ovo može dovesti do pojave bolova u stopalima, naročito kod osoba koje imaju probleme sa stopalima ili koje provode dosta vremena stojeći na pločicama.

Osim bolova u stopalima, hod po pločicama može izazvati i bolove u leđima. Tvrdi pod može dovesti do deformacija kičme, što zauzvrat izaziva bol u leđima i ukočenost. Osobe koje provode dosta vremena na pločicama, na primer u kuhinji ili prodavnici, su posebno podložne ovom problemu.

Još jedan problem koji se može javiti kod hodanja po pločicama je umor nogu. Tvrd pod zahteva da mišići nogu rade dodatno kako bi održali ravnotežu i podržali telo. Ovo može dovesti do umora nogu i smanjenja ukupne energije.

Dugo bosi obično stojimo u kuhinji, dok spremamo nešto

Stajanje bosih nogu u kuhinji dok spremamo hranu može biti prijatno i udobno, ali istovremeno može biti i rizično za zdravlje stopala. Hodanje i stajanje na tvrdim površinama poput pločica može izazvati bolove u stopalima, umor nogu, deformacije kičme i druge zdravstvene probleme.

Osim toga, ovakvo hodanje u kuhinji može izložiti stopala riziku od posekotina, uboda, opekotina i drugih povreda koje mogu nastati usled kontakta sa kuhinjskim noževima, toplim posudama, čašama i drugim oštrim ili vrućim predmetima.

Umesto da budete bosi, imajte udobnu stazu za kuhinju ili sobne papuče

Da biste izbegli pomenute rizike, preporučuje se da imate udobne kućne papuče, čak i ako ne planirate dugo da stojite. One će pružiti potrebnu zaštitu stopalima, ublažiti pritisak na nogama i smanjiti rizik od povreda.

Ako želite da vam noge budu bosa dok radite u kuhinji, možete koristiti prostirke ili staze za kuhinju koje će ublažiti pritisak na stopalima, osigurati adekvatnu podršku i smanjiti rizik od povreda. Takođe, važno je voditi računa o higijeni prostirki, kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija i drugih štetnih materija.

Da zaključimo...

Iako nema naučnih tvrdnji da hod po pločicama izaziva slabu bešiku, nošenje udobne obuće i korišćenje staza za kuhinju može ublažiti bolove u donjem delu leđa i uticati pozitivno na funkciju bešike. Stoga, savetuje se da se vodi računa o zdravlju stopala prilikom rada u kuhinji, kako bi se sprečile povrede i očuvalo zdravlje.

Srodni tekstovi:


Ovo belo vino se sjajno kombinuje uz dezerte…

Kada kažemo „kvalitetno vino“, nekako nam na pamet najčešće padne jako crveno vin...

Detaljnije

Fiksna proteza za decu

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, r...

Detaljnije

Kako da uživate u osmehu bez kompromisa?

Svaki osmeh je jedinstven, poput otiska prsta, dok istovremeno nosi priču o nama, našim iskus...

Detaljnije

Sokovi kao vaši dnevni saveznici u zdravlju

Svako jutro pruža nam priliku da napravimo korak ka boljem zdravlju, a jedan od najjednostavnijih na...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS