Koji virusi se najčešće javljaju kod dece?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Među virusima koji vladaju u zimskim sezonama, najčešći su svakako virusi gripa i prehlade. 


Virus prehlade

Od virusa prehlade, prednjače rinovirusi, koji zahvataju gornje disajne puteve. 

Prehladu karakterišu zapušenost i curenje nosa sa gušćom sekrecijom koja može biti zelenkasta ili žuškasta. Uobičajeni su i bolovi u grlu, malaksalost, niska temperatura. 

Iako neprijatna, prehlada uglavnom sama prođe u roku od nedelju dana. Ne postoje lekovi koji leče prehladu, zdrav imuni sistem će se jednostavno izboriti sam.

Ipak, postoje načini da ublažite simptome, kao što su kapi za nos. A da biste pomogli telu da se brže izbori, dobro je unostiti puno tečnosti i što više mirovati (iako je kod male dece ovo lakše reći nego učiniti). 


Virus gripa

Grip ima teže simptome od prehlade, zahvatajući disajne puteve i izazivajući kašalj, visoku temperaturu, gubitak apetita, veću malaksalost i bol u mišićima. 

Na sreću, najčešće simtpomi prođu za oko nedelju dana. 

Najbolja zaštita od gripa jeste redovna godišnja vakcinacija. Takođe, za poboljšanje imuniteta u cilju sprečavanja zaražavanja savetuje se redovna higijena, redovna dezinfekcija igračaka i površina ako je neko bolestan u kući, raznovrsna ishrana, vreme provedeno napolju i dovoljno odmora i sna. 


Epštajn-Bar virus (EBV)

EBV je virus koji izaziva bolest zvanu  mononukleoza - poznata i kao “bolest poljupca”, a koji karakterišu povišena temperatura i bol u grlu. 

Ovaj virus ostaje doživotno u telu, a može se ponovo aktivirati kada osoba ponovo postaje zarazna za okruženje. 

Ovaj virus zahteva duže mirovanje od gripa i potrebno je da se “odleži” 2 do 4 nedelje. Deca su obično pošteđena fizičke aktivnosti oko mesec dana.


Citomegalovirus (CMV)

Jedan od veoma zaraznih virusa, ali retko izaziva ozbiljna stanja. Uglavnom simptomi ne traju dugo i nisu previše izraženi. 

Čest simptom jeste osip, a retko se može desiti da izazove upalu pluća ili hepatitis. 

Moguće je da bolest prođe i bez ikakavih značajnijih simptoma. Ipak, virus ostaje u organizmu i može se aktivirati i kasnije, kada dođe do pada imuniteta. 

Ovaj virus je naročito opasan kod trudnica, jer se može preneti na fetus. 


Herpes simpleks

Ovo je virus koji deca zakače najčešće između 1. i 3. godine života. Veoma je zarazan, a karakterišu ga groznice koje se najčešće javljaju na ustima, genitalijama ili drugim delovima tela. 

Nakon inicijalnog oboljevanja, virus ostaje u telu deteta ceo život i može se iznova aktivirati. Groznice se ponovo mogu javiti svaki put kada se dete razboli ili kada dođe do pada imuniteta. 


Adenovirus

Adenovirusi predstavljaju česte izazivače mnogih bolesti - počev od prehlade i respiratornih bolesti, pa do konjuktivitisa, upale grla, bronhiolitisa, crevnih infekcija i upale pluća. 

U zavisnosti od vrste infekcije, potrebne su različite terapije, ali kao i kod svakog virusa - telo se najčešće izbori samo. Infekcije adenovirusom se šire kapljičnim putem. 


Treba zapamtiti:

Ne možemo se u potpunosti zaštititi od virusa, ali oni i nisu toliko loši. U mladom dobu, oni pomažu izgradnju imuniteta jer se imunitet razvija kroz borbu sa njima. 

Ipak, možemo pomoći telu da se brže i lakše izbori sa ovim “pošastima” kroz adekvatnu higijenu, fizički odmor, ali i zdravu fizičku aktivnost, te izbalansiranom ishranom sa puno sezonskog voća i povrća. 
Srodni tekstovi:


Zdravstvena kriza u digitalnom dobu! Kako dezinformacije utiču na epidemije?

U digitalnom dobu, informacije putuju brže nego ikada pre, imajući moć da oblikuju javno mnjenje, ut...

Detaljnije

Izazovi savremenog roditeljstva

Savremeno roditeljstvo je složen i višestruki zadatak. U eri brzog tehnološkog napretk...

Detaljnije

Beta HCG - da li sam trudna?

Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća...

Detaljnije

Svakodnevne lagane vežbe kod kuće za fitnes početnike

Zdravlje i dobrostanje su od suštinskog značaja za kvalitetan život, a jedan od ključnih elem...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS