Koji virusi se najčešće javljaju kod dece?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Među virusima koji vladaju u zimskim sezonama, najčešći su svakako virusi gripa i prehlade. 


Virus prehlade

Od virusa prehlade, prednjače rinovirusi, koji zahvataju gornje disajne puteve. 

Prehladu karakterišu zapušenost i curenje nosa sa gušćom sekrecijom koja može biti zelenkasta ili žuškasta. Uobičajeni su i bolovi u grlu, malaksalost, niska temperatura. 

Iako neprijatna, prehlada uglavnom sama prođe u roku od nedelju dana. Ne postoje lekovi koji leče prehladu, zdrav imuni sistem će se jednostavno izboriti sam.

Ipak, postoje načini da ublažite simptome, kao što su kapi za nos. A da biste pomogli telu da se brže izbori, dobro je unostiti puno tečnosti i što više mirovati (iako je kod male dece ovo lakše reći nego učiniti). 


Virus gripa

Grip ima teže simptome od prehlade, zahvatajući disajne puteve i izazivajući kašalj, visoku temperaturu, gubitak apetita, veću malaksalost i bol u mišićima. 

Na sreću, najčešće simtpomi prođu za oko nedelju dana. 

Najbolja zaštita od gripa jeste redovna godišnja vakcinacija. Takođe, za poboljšanje imuniteta u cilju sprečavanja zaražavanja savetuje se redovna higijena, redovna dezinfekcija igračaka i površina ako je neko bolestan u kući, raznovrsna ishrana, vreme provedeno napolju i dovoljno odmora i sna. 


Epštajn-Bar virus (EBV)

EBV je virus koji izaziva bolest zvanu  mononukleoza - poznata i kao “bolest poljupca”, a koji karakterišu povišena temperatura i bol u grlu. 

Ovaj virus ostaje doživotno u telu, a može se ponovo aktivirati kada osoba ponovo postaje zarazna za okruženje. 

Ovaj virus zahteva duže mirovanje od gripa i potrebno je da se “odleži” 2 do 4 nedelje. Deca su obično pošteđena fizičke aktivnosti oko mesec dana.


Citomegalovirus (CMV)

Jedan od veoma zaraznih virusa, ali retko izaziva ozbiljna stanja. Uglavnom simptomi ne traju dugo i nisu previše izraženi. 

Čest simptom jeste osip, a retko se može desiti da izazove upalu pluća ili hepatitis. 

Moguće je da bolest prođe i bez ikakavih značajnijih simptoma. Ipak, virus ostaje u organizmu i može se aktivirati i kasnije, kada dođe do pada imuniteta. 

Ovaj virus je naročito opasan kod trudnica, jer se može preneti na fetus. 


Herpes simpleks

Ovo je virus koji deca zakače najčešće između 1. i 3. godine života. Veoma je zarazan, a karakterišu ga groznice koje se najčešće javljaju na ustima, genitalijama ili drugim delovima tela. 

Nakon inicijalnog oboljevanja, virus ostaje u telu deteta ceo život i može se iznova aktivirati. Groznice se ponovo mogu javiti svaki put kada se dete razboli ili kada dođe do pada imuniteta. 


Adenovirus

Adenovirusi predstavljaju česte izazivače mnogih bolesti - počev od prehlade i respiratornih bolesti, pa do konjuktivitisa, upale grla, bronhiolitisa, crevnih infekcija i upale pluća. 

U zavisnosti od vrste infekcije, potrebne su različite terapije, ali kao i kod svakog virusa - telo se najčešće izbori samo. Infekcije adenovirusom se šire kapljičnim putem. 


Treba zapamtiti:

Ne možemo se u potpunosti zaštititi od virusa, ali oni i nisu toliko loši. U mladom dobu, oni pomažu izgradnju imuniteta jer se imunitet razvija kroz borbu sa njima. 

Ipak, možemo pomoći telu da se brže i lakše izbori sa ovim “pošastima” kroz adekvatnu higijenu, fizički odmor, ali i zdravu fizičku aktivnost, te izbalansiranom ishranom sa puno sezonskog voća i povrća. 
Srodni tekstovi:


Vrste naočara za vid koje su u trendu

Naočare za vid su danas vrlo različite u pogledu proizvođača i brendova, dostupnih modela, oblika, v...

Detaljnije

Treći mesec trudnoće - kako se oseća trudnica i kako se razvija beba

Treći mesec trudnoće obuhvata period od 9-13. nedelje i predstavlja kraj prvog trimestra trudnoće. K...

Detaljnije

Zašto dolazi do povišenog holesterola i šta morate izabciti iz ishrane

Povećani holesterol je jako čest zdravstveni problem. Obično se javlja kod starijih ljudi, ali nije ...

Detaljnije

Blagotvorno dejstvo maline na naš organizam

Ako se vodimo činjenicom da zdravlje nema cenu i da bolestan čovek ima jedinu želju a to je da ozdra...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS