Urinarne infekcije i dijagnostika putem laboratorije


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Tokom života, gotovo da svaka osoba jednom dobije neki oblik urinarne infekcije. Kod žena mogućnost za dobijanje infekcije je znatno veća, pogotovo za one u menopauzi, i veoma je bitno prepoznati početke nastanka ove neprijatne bolesti kako bi se stanje uspešno saniralo i bolest ne bi uznapredovala do te mere da onemogućava normalan život. 

 

Zašto nastaju urinarne infekcije

 Urinarne infekcije najčešće nastaju tako što se štetne bakterije, gljivice, paraziti i drugi patogeni kreću prema vagini, a potom ka bešici i bubrezima. Jedan od vodećih razloga jesu seksualno prenosive bolesti, zatim, loša intimna higijena, anomalije u urinarnom sistemu, dugotrajno zadržavanje mokraće, dijabetes, hormonske promene, oslabljen imunološki sistem i korišćenje određenih lekova koji menjaju mikrofloru kao što su na primer kontraceptivi i antibiotici. Pojava urinarnih infekcija češća je u toplijim mesecima, pa onaj koji poseduje faktore rizika preventivno se može posavetovati sa svojim lekarom i pristupiti terapiji. 

 Pojava ove neprijatne bolesti može imati različite simptome, od blagog peckanja prilikom mokrenja do izražajnih bolova u donjem delu stomaka i leđa uz pratnju opšte slabosti. Dakle, gotovo bez ikakvih komplikacija ali i sa ozbiljnim stanjima urinarnog sistema, zavisno od starosti, pola i opšteg stanja organizma. 

 

Osnovni simptomi urinarne infekcije i dijagnostika

 Učestalo odlaženje u toilet i bol prilikom mokrenja mogu biti sasvim dovoljan znak za uzbunu. Pored toga, mogu se javiti bolovi lumbalne režije, pojačano znojenje, umor, zamućena boja urina uz pratnju neprijatnog mirisa, temperatura, povraćanje i druge nelagodnosti. Ukoliko sumnjate na postojanje urinarne infekcije, posetite vašeg lekara i/ili uradite laboratorijske testove u nekoj od laboratorija širom Srbije kako biste bili sigurni po pitanju dijagnoze. Za dijagnostiku nekad je potreban i ultrazvučni pregled mokraćnih puteva.


Lečenje urinarnih infekcija antibioticima

Lečenje urinarnih infekcija najčešće se vrši antibioticima koji imaju cilj da očiste vaš mokraćni sistem i učine ga sterilnim. Da li su antibiotici učinkoviti otkrićete već nakon nekoliko dana jer bi simptomi trebali nestajati. Ukoliko ne osećate olakšanje niti bilo kakve promene na bolje, već su simptomi izraženiji, poželjno je da iznova uradite analize u laboratoriji. Moguće je da vam treba invanzivnija terapija ili su u pitanju nekakve urođene anomalije prilikom čega bi hirurška intervencija predstavljala jedino rešenje. 

 

Prevencijom protiv infekcije uz pomoć laboratorija Novi Sad

Analize u laboratorijama možete izvršiti gotovo u svakom momentu i svakom gradu širom Srbije, a dijagnostički kvalitet pogotovo ćete dobiti u Novom Sadu zahvaljujući privatnim prestižnim laboratorijama. Na osnovu kliničkih simptoma, laboratorije Novi Sad vrše opštu analizu urina, kulturu mokraće i krvne testove kako bi se otkrile sve komponente koje izazivaju neugodno stanje. Prilikom vršenja analiza mokraća u laboratorijama Novi Sad procenjuju se količine leukocita, nitrita, bilirubina, epitelnih ćelija, proteina, ph vrednost, boju i drugih faktora. Ispituje se sadržina jutarnjeg urina izlučenog u sterilnu posudu. Ova brza i pouzdana analiza otkriva razna patološka stanja i poremećaje organizma. Laboratorije širom Srbije ali i one u Novom Sadu svojim analizama mogu pružiti sve informacije o stvarnom stanju pacijenta. Ne samo da se u njima identifikuje bolest već razni testovi mogu pomoći u određivanju količine vitamina, minerala i drugih elemenata neophodnih za ljudski organizam. Preporuke stručnjaka pre davanja urina na analizu jesu da ne konzumiraju namirnice i lekovi koji mogu uticati na promenu boje urina. Pravovremena dijagnostika od velike je važnosti za efektivnost izlečenja. 

 

 
Srodni tekstovi:


HPV virus – šta predstavlja, koji su simptomi i kako se leči?

Virusi, bakterije i infekcije u organizmu mogu biti veoma brojne i raznolike, kao i poticati iz najr...

Detaljnije

Blistav i svilenkast ten: Kako ukloniti nesavršenosti na koži

Iako je u osnovi period puberteta obeležen kao naročito izazovan kada je održavanje kože u pitanju, ...

Detaljnije

Šta je biorevitalizacija lica i kako izgleda u praksi?

Ako vam se u poslednje vreme često dešava da stojite pred ogledalom i zagledate bore koje su ...

Detaljnije

Oporavak organizma kao bitan faktor normalnog funkcionisanja

Ne postoji osoba koja barem jednom nije doživela povredu izazvanu padom, tokom bavljenja sportom ili...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS