Šta poseduju rančevi za vrtić koji su dobri za leđa deteta?


Roditeljstvo Roditeljstvo

Više puta ste sigurno mogli da čujete priču o tome šta je sve važno za normalan razvoj i rast dece, a neretko se kao velika prepreka tome navode činjenice da roditelji nisu dovoljno upoznati sa činjenicom koliko jedan najobičniji ranac može da znači za pravilan ili nepravilan razvoj. Ne samo zbog neinformisanosti, već i zbog želje deteta da ima jedan ranac zbog njegovog izgleda, roditelji su skloni popuštanju pri njihovim željama, ali se onda mogu napraviti veće greške koje kasnije mnogo koštaju.

Rančevi za vrtić, iako nisu predviđeni za veći teret, često su skoro svakog dana na ramenima i leđima deteta, išlo ono u vrtić, na izlet, do parka, u šetnju gradom, jer deca vole da ih nose i stave neke svoje stvari, posebno igračke. Baš iz tog razloga, jer su rančevi za vrtić često uz njih, bitno je da im pružite sigurnost i to da im u njima sve bude lako, bez ikakvog opterećenja. Ako niste sasvim upućeni na šta je potrebno da obratite pažnju, onda evo onih najvažnijih uputa.


Sigurnost ranca za leđa

Najobičniji rančevi deluju kao parče materijala koje je sašiveno u oblik ranca, koji bez stvari koje se u njemu nalaze i nema oblik. Međutim, ranac koji je bezbedan za leđa i ramena deteta mora da poseduje ojačana leđa ranca, tj. anatomski uložak koji se prostire celim delom leđa ranca, široke kaiševe koji idu preko ramena i dodatni kaiš koji se kopča, a uloga mu je da rasporedi teret ranca.

Na ovaj način sav teret iz ranca se raspoređuje na cela leđa i ramena deteta, bez deljenja više tereta na jednu, a manje na drugu stranu. Naravno, teret u ovakvim rančevima je mali, ali je on zapravo dovoljno veliki za dečija leđa da može vremenom da napravi problem.


Veličina ranca

Svaki uzrast ima svoju veličinu svega, pa tako i ranca. Dobar ranac za vrtić, baš kao što mu i ime kaže, prilagođen je svojom veličinom za decu vrtićkog uzrasta, dom su rančevi za predškolsko nešto veći, pa su za osnovnu školu još veći i tako dalje. Važno je da ranac ne bude preveliki, jer će na taj način dete nepravilno hodati, što nije tako retko da se vidi na ulici, a vremenom nepravilan hod, povijanje kičme, čini da se ona nepravilno razvija, pa dolazi do njenog krivljenja i kasnije drugih problema. Iz ovog razloga uvek vodite računa o tome da pored sigurnosti ranca i njegova veličina bude baš onakva kakvu vaše dete zahteva u smislu svog uzrasta i rasta.


Na šta još obratiti pažnju kod rančeva

Jedna od dobrih stvari koju ranac može da ima jeste zadžepak sa karticom na kojoj se ispiše ime deteta. U ovom uzrastu su deca nesvesna činjenice da je potrebno brinuti o svojim stvarima, uvek ih ostavljati na svoje mesto, pa tako može da se dogodi da lako zamene svoj ranac za rancem nekog od drugara. Onda kada imate ispisanu karticu u rancu brzo će se sve to primetiti i rešiti.

Vodite računa i o samim materijalima, jer rančevi za vrtić često se peru, što ručno, što mašinski, pa ćete sigurno voleti da materijali budu otporni, laki za čišćenje i sušenje, jer će vam to olakšati funkcionisanje.
Srodni tekstovi:


Neustrašivo protiv straha

Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih...

Detaljnije

KAKO VEŽBANJEM DO BOLJEG IMUNITETA

 Imuni sistem je složena mreža koja se sastoji od ćelija, tkiva i organa u telu. Održavajući im...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

Ne znate kako da ispunite vreme tokom izolacije - imamo nekoliko saveta za vas

Sama pojava pandemije korona virusa uticala je na donošenje posebnih mera sigurnosti ne samo ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS