Koje sve vrste zavisnosti postoje i kako ih lečiti?


Ostalo Psiha Ostalo Psiha

Zavisnost je posebno stanje u kojem osoba gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. Osobe u ovakvom specifičnom stanju, koje se može okarakterisati kao poremećaj, najčešće imaju jaku potrebu da konzumiraju određene supstance koje su štetne za njihovo psiho-fizičko zdravlje ili da primenjuju određene obrasce ponašanja koje ga mogu životno ugroziti. 

Danas postoji pregršt mogućnosti za zabavu i razonodu, a mi vam izdvajamo na koje sve prividne užitke modernom čoveku postaje sve lakše da se ,,navuče’’. 

Zavisnost o kockanju - kolo sreće se okreće

Kada osoba ima problema sa kockarskom zavisnosti, ona ne može da uspostavi kontrolu nad klađenjem koje postaje impulsivno. Kladionice sve više postaju ,,kulturna’’ mesta, na kojima se okupljaju ljudi različitih starosnih uzrasta, te užitak klađenja prati propratna radnja ispijanja kafe ili piva. 

Mnoge kockarnice postaju alternativa dobrog noćnog provoda, a nekad nije neophodno da se izađe iz kuće da bi se taj provod postigao. Online slotovi su kockarske igre koje se mogu igrati na internetu i simuliraju klasične igre na sreću s fizičkim mašinama za slotove. Utisak je gotovo indetičan kao i sa ,,offline’’ slotovima, a kolo sreće možda ima više sreće kad se okreće na internetu.

Zavisnost o supstancama - kada to više nije radi dobrog provoda?

Alkohol je sinonim dobrog provoda, pogotovu za mlade. Uz alkohol najčešče ide cigara, a za ,,ozbiljnije igrače’’ i neka vrsta droge. Kako noćni provod može imati sjane uticaje na emotivni, socijalni, pa i fizički aspekt (puno igranja i skakanja) života, tako se kvalitet istog može ozbiljno narušiti ukoliko se sredstva za postizanje dobrog provoda počnu konzumirati svakodnevno. 

Pored alkohola, cigara i droge, osoba može postati zavisna od lekova. Većina zavisnika time želi da uspostavi ravnotežu, ili ida je vrati ukoliko je narušena ili izgubljena, a mnogi žele da ponovo osete taj intenizivan osećaj superiornosti koji su osetili kada su prvi put probali neku od navedenih supstanci. Kako ne uspeva da postigne isti efekat, osoba teži sve većim dozama i tako postaje i fizički i emocionalno zavisna.

Zavisnost o internetu - u kakvu alternativnu stvarnost bežimo?

Kada je skrolovanje na Instagramu manično, kada se sedi u stolici po 12 sati da bi se prešli beskonačni nivoi ili kada se digitalna stvarnost počne živeti više od ove realne - onda možemo tvrditi da je osoba prešla granicu zdrave upotrebe interneta. 

Posledice ove zavisnosti jesu zanemarivanje društvenih odnosa i svakodnevnih dužnosti i obaveza, a različiti tipovi aktivnosti na internetu mogu aktivirati još neku zavisnost: na primer kompulzivnu kupovinu preko online prodavnica.

Zavisnost o kupovini - svaki dan može biti akcijski

Kompulzivna kupovina predstavlja neprekidnu potrebu za kupovinom stvari kojoj osobi najčešče ne trebaju ili nije finansijski sposobna da to podrži. Zatrpavanjem stvarima osoba najčešče pokušava da nadomesti nedostatak koji nije materijalne prirode.

Kako je uzrok nezadovoljstva ili tuge osobi uglavnom nepoznat, tako akumulisanje različitih proizvoda i rasipanje resursa koji su mogli biti uloženi u nešto značajnije ili bolje, može dodatno pogoršati osećaj anksioznosti i depresije. 

Zavisnost o hrani - mera nije na sredini, već na kraju

Osoba razvija nekontrolisane navike u vezi sa ishranom što može dovesti do dve vrste krajnosti - prejedanja i izgladnjivanja. Koreni nezdravog odnosa prema hrani su neretko emocionalne prirode, ili proističu od nerešenih unutrašnjih konflikta.

Ne isključuje se uticaj sredine na odnos pojedinca prema hrani. Ova stanja mogu dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su anoreksija ili bulimija.

Workaholic ili radoholizam - trend modernog društva

Termin radoholizam je relativno svež termin koji je nastao u drugoj polovini 20. veka, a danas se na ovo stanje gleda sa dve različite perspektive: prva je ona u kojoj se ovakav način rada popularizuje i promoviše, jer se smatra da je takva osoba istinski vredna i da joj je stalo do posla, dok je druga ona koja ovakvo stanje tretira kao bolest zavisnosti koji ne samo da je štetan za pojedinca koji se u takvom stanju nalazi, nego i za celokupno radno okruženje. Ovakve osobe su ujedno i perfekcionisti i neprestano traže savršenstvo u svom radu. Perfekcionizam može pratiti stalni osećaj nezadovoljstva, što dodatno može uticati na psihu pojedinca.

Radoholičari provode toliko vremena na poslu da zanemarjuju druge oblasti svog života, kao što su prijatelji, porodica i vreme za odmor. Prekomerni rad može uzrokovati fizičke probleme kao što su umor, iscrpljenost, nesanica, anksioznost i depresija. 

Ono što je zajedničko svim bolestima zavisnosti jeste gubitak kontrole i negativni efekti koji se šire na različite aspekte života. Ključno je prepoznati rane znakove ovih bolesti i hrabro potražiti odgovarajuću podršku i tretman. Lečenje podrazumeva terapiju, podršku grupe, razvijanje radnih navika, a nekad i primenu lekova.

Bolesti zavisnosti ne treba posmatrati kao slabosti već kao kompleksne poremećaje koji zahtevaju saosećanje, podršku i stručnu pomoć, a ne osudu i zlonamerno komentarisanje.




Srodni tekstovi:


Ko je dobar kandidat za zatezanje očnih kapaka?

Zatezanje očnih kapaka ili stručno blefaroplastika može biti naćin da se prevaziđu samo estetske pro...

Detaljnije

Kompletan vodič: Kako odabrati peškir koji će trajati?

Uneti dodir luksuza u svoje kupatilo najlakše je postići odabirom onih malih detalja, među ko...

Detaljnije

Kako do zdrave i zategnute kože?

Starenje je prirodan proces, a prvi znaci obično se pojavljuju već oko dvadesetpete godine života. G...

Detaljnije

8 zdravih namirnica koje morate da uvrstite u svoju ishranu

U vrtlogu naših svakodnevnih obaveza, lako je upasti u zamku biranja praktičnosti umesto kval...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS