Ultrazvuk srca kao važan element proveravanja i kontrole zdravlja ljudi


Ishrana Prevencija i lečenje



Ispitivanje zdravlja često počinje proverom pravilnosti rada srca, kao vitalnog organa zahvaljujući čijem „kucanju“ teku linije života. Uz osećanje simptoma kao što je preskakanje srčanog ritma, umor, vrtoglavica i bol u grudnom košu, kao i mnogih drugih, ili čisto preventivno, uvek je poželjno uraditi ultrazvuk srca. Posebno u stanju intenziviranja simptoma koji pokazuju da postoje tegobe, kardiolog je bitna i prava adresa.

Ultrazvuk srca predstavlja potpuno bezbolan pregled koji realizuju kardiolozi uz savremenu opremu i dostignuća tehnologije, kao rutinski način uspostavljanja najdetaljnije dijagnoze i stanja vitalnog mišićnog organa ljudi. U pitanju je sistem kontrola koji traje kratko, jednostavno se vrši i pogodan za sve generacije, kao neizostavan deo provera u slučaju osećaja sve učestalijih i obimnijih simptoma koji ukazuju na problem sa radom srca.

Kada zakazati ultrazvuk kao kontrolni pregled stanja srca?

Brojne su situacije u kojima je ultrazvuk srca važan i nezaobilazan kontrolni pregled, kao i preventivan način sprečavanja pojave određenih bolesti, problema i tegoba. Naime, u slučaju osećaja simptoma kao što su bol u grudnom košu, otežano disanje, vrtoglavica i slabost, preskakanje srca i srodne pojave, važno je posetiti kardiologa koji će u zavisnosti od procene stanja predložiti i ultrazvuk srca. Posebno je to značajno ukoliko se simptomi pojavljuju sve češće i intenzivnije, jer je blagovremen uvid u rad srca značajan za uspostavljanje dijagnoze i preporučene terapije

Takođe, ultrazvuk se realizuje kao detaljan način saznavanja da li postoje određene nepravilnosti i problemi u okviru vulve ili šupljine srčanog mišića, kao i definisanja uzroka za pojavu simptoma bolova u grudnom košu, otežanog disanja i slično. Odnosno, kardiolog ultrazvučnim pregledom uz upotrebu sonde ili doplera sa gelom, može ustanoviti da li je pojava simptoma povezana sa oštećenjem tkiva ili postojanjem određenih urođenih problema sa srcem.

Načini realizacije ultrazvuka modernim metodama i najboljom opremom

Ultrazvuk srca se još naziva i ehokardiografija, i može se vršiti na nekoliko različitih načina, što zavisi od konkretne klinike, predloga lekara i stanja pacijenta. Naime, najpoznatiji tipovi modernog ultrazvuka su: transtorakalna i transezofagealna ehokardiografija, kao i dopler i stres ehokardiogram. Trasntorakalna metoda vrši se pomoću sonde i talasa ultrazuka koji se očitavaju sa grudnog koša, dok je transezofagealna alternativna i manje se primenjuje za praćenje krvotoka. 

Naime, radi se o upotrebi specijalne varijante sonde koja se direktno dovodi do jednjaka i prilično je neprijanta za pacijente, ali i neophodna kada nije moguće snimiti stanje standardnom metodom. Ehokardiogram pojavljuje se u dopler i stres varijanti, a prvi metod se odnosi na praćenje kretanja toka krvi pod različitim uglovima i može se koristiti kao dopuna standardnog snimka. Ultrazvuk srca uz stres ehokardiogram realizuje se stvaranjem slika uz talase koji se formiraju kao odgovor na stanje stresa, odnosno u pregledu se podrazumeva izloženost vežbanju ili kretanju na traci, a zatim poređenje rada mišića sa snimkom u stanju mirovanja.

Ultrazvuk srca može se realizovati na različite načine i tehnike rada, uz upotrebu inovativne opreme, koja u kombinaciji sa stručnim znanjem i iskustvom najboljih lekara, obezbeđuje detaljan uvid u stanje organizma i posebno pravilnosti srčanih funkcija. U skladu sa pojavom simptoma, preporukama lekara i stanjem pacijenta, može se realizovati jedan ili više načina dobijanja snimka srca putem ultrazvučnih talasa.







Srodni tekstovi:


Spermogram - važnost preventive u očuvanju zdravlja

Bolesti koje se prenose seksualnim putem su jedan od najvećih neprijatelja zdravlja reproduktivnih o...

Detaljnije

Zubni implanti i krunice - sve što treba da znate

Zubni implanti i bezmetalne krunice na njima su najbolje, savremeno rešenje, za nadoknadu izg...

Detaljnije

Značaj oralne higijene za opšte zdravlje

Oralna higijena često se percipira kao usko povezana samo sa zdravljem usta i zuba. Međutim, njen zn...

Detaljnije

Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spolja&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS