Ishrana kod proliva


Prevencija i lečenje Roditeljstvo Prevencija i lečenje Roditeljstvo


Proliv je prilično često stanje koje može biti uzrokovano: bakterijskom ili virusnom infekcijom, funkcionalnim probavnim poremećajima, nepravilnom ishranom. Proliv je obično bezopasan i izlečiv sam po sebi, ali ponekad je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Međutim u svakom slučaju, ishrana kod proliva igra ključnu ulogu u procesu lečenja.


Simptomi proliva

Proliv je poremecaj digestivnog procesa, koji karakterišu neuobičajeno često pražnjenje creva i retka stolica. Ovo su glavni simptomi bolesti, koji su često praćeni drugim pojavama kao sto su: nadimanje, nelagodnost u stomaku i crevima, bolovi u stomaku. Loše varenje i retka stolica su prilično česta pojava, koja u većini slučajeva ne zahteva medicinsku intervenciju. Međutim, postoje situacije kada je to neophodno.

Obavezno potražite medicinsku pomoć ako proliv traje duže od 3 dana, ili ako je praćen sledećim simptomima:

  • temperaturom

  • prisustvom krvi u stolici

  • jakim bolom u stomaku

Ishrana kod proliva

Pravilna ishrana je veoma važna za zaustavljanje proliva. Ove namirnice su odlican prirodni lek za proliv:

Pirinač kuvan u vodi


Pirinač važi za odličan prirodni lek za tegobe želuca i creva. Da biste obnovili normalno varenje, uzimajte beli pirinač, jer se lakše vari. Dobro skuvan pirinač usporava pokretljivost creva i odličan je izvor sporih ugljenih hidrata koji obezbeđuju energiju za borbu protiv proliva.

Nemasna riba i belo meso


Za vreme trajanja bolesti treba zaboraviti na teško svarljivo crveno meso i dati prednost nemasnoj piletini, ćuretini, zečetini, kao i ribi poput oslića i bakalara. Ove proizvode je bolje kuvati ili peći bez upotrebe ulja. Takav režim je neophodan, najmanje još 3-5 dana nakon obnavljanja normalnog funkcionisanja creva.

Jogurt


Jogurt na bazi bifidobakterija veoma je koristan za lečenje proliva. Ovi probiotici su uključeni u obnavljanje crevne mikroflore.

Povrće i voće u ishrani kod proliva


Ishrana kod proliva treba da sadrži povrće. Bogato je vitaminima i mineralima i nadoknađuje gubitak ovih hranljivih materija izazvan prolivom. Međutim, treba napomenuti da je povrće u sirovom obliku teško svarljivo i iritira creva. Za vreme bolesti najbolje je povrće koristiti kuvano, u vidu supa i pirea.

Najkorisnije povrće za proliv su šargarepa i krompir. Kuvani u obliku pirea ili pire supe, nežno oblažu gastrointestinalni trakt, apsorbuju višak tečnosti u crevima i na taj način suzbijaju simptome proliva. Supe od povrća na vodi sa žitaricama pomažu telu da se brže oslobodi toksina, uklanjajući ih urinom. Takođe nadoknađuju zalihe minerala izgubljene zbog proliva.

Voće se kod proliva ne preporučuje. Međutim, ima izuzetaka. Banana recimo ima sposobnost da apsorbuju vodu u crevima smanjuje manifestacije dijareje. Pored toga, banane su vredan izvor ugljenih hidrata koji daju energiju telu tokom perioda bolesti. Treba izabrati zrele banane jer su lakše svarljive. Jabuke, kruške i dunje takođe se preporučuju u ishrani tokom proliva. Preporučljivo ih je koristiti pečene ili u vidu kompota. Pektin iz jabuka savršeno vezuje i uklanja toksine. Kruške i dunje imaju protivupalna svojstva i smanjuju simptome proliva.

Unos tecnosti je vazan faktor lecenja proliva


Osim ishrane važan deo lečenja kod proliva je pravilan režim pijenja. Gubitak tečnosti, dehidracija organizma jedna je od najopasnijih posledica proliva. Balans tecnosti možete obnoviti uz pomoć vode, koja se treba često piti u manjim kolicinama, kao i uz pomoć supa i kompota. Dakle, veoma su korisni već pomenuti kompoti od voća koji se preporučuju za dijareju, kao i biljni čajevi, nekih lekovitih biljaka.

Hajdučka trava se efikasno bori protiv nadimanja i normalizuje stolicu. Kamilica ima antiseptička i antispazmodična (smanjuje grčeve) svojstva. Odličan prirodni lek za proliv je i čaj od sušenih borovnica. Veoma koristan napitak koji pomaže organizmu da se nosi sa prolivom je crni čaj. Tanini koje sadrži imaju protivupalno i antiinflamatorno dejstvo.

Namirnice koje ne treba da sadrži ishrana kod proliva


Ishrana tokom proliva treba da bude usmerena na smanjenje simptoma lošeg varenja i vraćanje normalnog funkcionisanja sistema za varenje. Zbog toga je iz ishrane neophodno isključiti proizvode koji pokreću fermentaciju, iritiraju sluzokožu i stimulišu pokretljivost creva.

Ove namirnice obavezno treba isključiti iz ishrane kod proliva:

  • Sirovo voće i povrće, sokove

  • Gazirana i slatka pića

  • Svež hleb, peciva i slatkiše

  • Pasulj

  • Kupus

  • Mleko

  • Prženu i masnu hranu, dimljeno meso i delikatese

  • Začine

  • Kafu i pića sa kofeinom

  • Čokoladu

  • Alkohol

  • Proizvode od celog zrna





Srodni tekstovi:


Nega suve kože

Suva koža često zahteva posebnu pažnju i pravilnu negu kako bi zadržala svoju svežinu, vlažnost i el...

Detaljnije

Negovati prirodnu lepotu ili se dodatno ulepšati - večita dilema

U savremenom dobu ljudi u ogledalu uglavnom vide svoje nedostatke. Ovo se podjednako odnosi na mu&sc...

Detaljnije

Otkrivamo Vam tajnu: Kako kućni ljubimci utiču na Vaše zdravlje?!

Danas svakodnevni stres i brzina života konstantno testiraju granice našeg blagostanja, a taj...

Detaljnije

Šta treba da uradite ako često imate problema sa kašljem?

Često imate problema sa kašljem koji je prilično dosadan i ne znate kako da ga se otarasite. ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS