Nedostaje vam zub? Nudimo rešenje za blistav osmeh!


Ostalo Ostalo

Najteža situacija u stomatologiji je kada se dođe u stanje da je neophodno vađenje zuba. Ipak, ni to nije kraj i danas ne morate da živite sa osmehom kome fali neki zub. Dentalna hirurgija pored klasičnih proteza nudi i zubne implante kao najsavremeniji način zamene nedostajućeg zuba.

Šta donose zubni implanti, zašto se kaže da je ovo najbolji način da se popuni vilica i postave zubi, da li je komplikovana ugradnja? Donosimo vam sve odgovore iz oblasti implantologije koje vas mogu zanimati vezano za ovu temu.

Šta su to zubni implanti?

Većina nas tokom života izgubi jedan ili više zuba. To nije samo estetski problem jer je kvalitetan zagrižaj u direktnoj vezi sa organima u telu, a manjak zuba narušava tu ravnotežu.

U slučaju da je došlo do vađenja zuba imate dve varijante nadogradnje: most ili zubni implanti.

Most predstavlja nadomešćivanje zubnih krunica koje se fiksiraju za zdrave zube. Zdravi zubi se turpijaju i pripremaju da budu nosioci mosta, ali tako se oni oštećuju i vremenom propadaju. To opet vodi do lošeg položaja mosta i uzrokuje nove korekcije. Vremenom se i desni dodatno povlače pa i tako dolazi do problema dobrog naleganja na vilicu što zahteva korekciju proteze.

Zubni implanti su uveli revoluciju u dentalnu hirurgiju jer imitiraju celu konstrukciju zuba, od korena do krunice. Potrebno je duže vreme i više poseta stomatologu, ali dolazi do najbolje rekonstrukcije zuba u vilici.

U desni se postavlja titanijumski šraf koji imitira koren, a potom se postavlja nosač i krunica. Spolja to sve izgleda kao još jedan u nizu, vaš prirodan zub.

Ugradnja zubnih implanatata

Da bi se pravilno postavio zubni implant potrebno je da prođe i 6 meseci od postavljanja korena pa do poslednje korekcije. Nije strašno kako se čini, jednostavno procedura je takva da zahteva dosta vremena da bi vilica prihvatila veštački koren i on bio dobro pozicioniran za veštački zub.

Nakon svih poseta i dogovora hirurg jednostavnom procedurom postavlja titanijumski šraf u desni. Procedura se izvodi u anesteziji, a kasniji bol se eliminiše sa najblažim analgeticima. Tkivo u desnima ima mogućnost brze regeneracije pa zarastanje započinje odmah. Čeka se između 4 i 6 meseci da bi šraf srastao sa viličnom kosti i tako stvorio pravilnu vezu i nosio sva kasnija opterećenja.

Kada stomatolog proceni da su zubni implanti dobro srasli postavlja se vezivni deo i krunica. Krunica je od izdržljivih materijala i zub može da izdrži veliku silu, bukvalno kao vaš stalni zub.

Tokom celog procesa stomatolog kontroliše da li je šraf dobro srastao, da li se javljaju nekakvi problemi, da li je krunica pravilno nalegla… nakon tih 6 meseci imate najsavremeniju zamenu za prirodni zub, trajnu i bez potrebe za nekim korekcijama.

Stomatologija je napredovala toliko da je danas moguće popraviti svaki problem koji se javi na zubima. Ako ste se našli u situaciji da ste ipak ostali bez nekog zuba pozovite stomatologa i raspitajte se o zubnim implantima. Jednom postavljeni pravilno trajno će menjati vaš nedostajući zub i obezbediti vam prelep, zdrav osmeh i normalnu funkciju žvakanja.




Srodni tekstovi:


Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današ...

Detaljnije

Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?

Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je v...

Detaljnije

Šta je test opterećenja i kada se radi?

Koronarne bolesti su već dugo glavni uzrok nesposobnosti za rad, pogoršavanja kvaliteta život...

Detaljnije

Nekoliko saveta kako da izgledate mlađe i budete zdravi

Pravo je vreme da počnete da mislite o sebi i svom zdravlju. Da biste izgledali mlađe i bili zdravi,...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS