Ekcem izaziva nelagodnost kod dece. Evo kako možete da im olakšateEkcem kod dece se obično javlja u prvoj godini života i zna da stvara poprilične probleme mališanima i roditeljima. Uporni svrab i crvenilo su samo neki od simptoma. Vremenom, deca koja imaju ekcem mogu da dobiju i alergije. Zato takva deca zahtevaju posebnu negu, koja im može biti pružena.

Neka prirodni materijali budu iz njih

Uz malu bebu preporuka je da uvek budu prirodni materijali, najbolje pamuk ili bambus. Oni neće dodatno iritirati bebu, pa bez obzira gde se ekcem nalazi, a to je obično na zglobovima ruku i nogu, kao i licu, uvek joj oblačite, pre svega udobnu i prijatnu za nošenje odeću. Ne sme ništa da joj dodatno izaziva svrab te se trudite da i prekrivač bude pamučan.

Održavajte bebi redovno higijenu

Noktići su posebno važni. Pored toga što ćete odabrati kozmetiku pogodnu za njene tegobe, važno je da joj redovno održavate higijenu tela i noktiju. Izbegavajte brisanje vlažnim maramicama, već i tu koristite suve krpice za brisanje napravljene od viskoze, ali i, kad god možete, periite pelenske regije umesto da ih brišete. Beba će vam na tome biti zahvalna. Noktići su kod beba jako oštri te lako mogu češanjem da naprave ranice, pogotovo na licu.

Dušek za krevetac je veoma važan

Izaberite dušek za bebe sa antialergijskim i antibakterijskim platnom. Na ovaj način pomoći ćete bebi, koja se često zbog svraba vrpolji da mirnije spava. Dušek za krevetac obavezno prekrivajte pamučnom posteljinom kako bi bebi bila prijatna za spavanje. Trudite se da posteljinu redovno menjate, pogotovo jastučnicu.

Ne stvarajte sterilnu atmosferu

Koliko god da je beba osetljiva i trudite se da vam kuća blista, nemojte stvarati sterilnu atmosferu. Nije realno da bilo ko u takvim uslovima živi. Beba ima šanse da prevaziđe ekcem do pete godine, ili kad nastupi pubertet tako da su stimulansi iz okruženja važni da jača imunitet. Naravno, redovna higijena stana, često provetravanje sobe je važno.

Ekcem “bukne” u zimskim mesecima jer mu hladnoća prija pa je tada potrebna dodatna nega bebine kože. Kada beba počne da jede čvrstu hranu ona takođe može uticati na ekcem. Pratite kako reaguje na određene namirinice pošto je važno da pojedine alergene ne koristite. Činjenica je da se ekcem češće javlja kod beba koje nisu dojene, ali nije pravilo. Ta deca su jako emotivna, nežna pa im je važna ljubav najbližih. Prilikom održavanja bebine odeće ne koristite omekšivače niti dodatnu hemiju, a preporučljivo je i dodatno isprati veš u mašini. Svi ovi saveti pomoći će u održavanju bebine kože, ali oko svega najbolje je konsultovati dermatologa.
Srodni tekstovi:


Izdavanje stanova za studente u Beogradu: Koji je kraj najpopularniji i na šta je potrebno da obratite pažnju?

Jedna od najvećih promena u životu svakog čoveka jeste odvajanje od svog doma i odlazak u neki drugi...

Detaljnije

Planirate da studirate medicinu na nekom prestižnom fakultetu u Engleskoj – Evo šta vam je sve potrebno

Imate i više nego dobre ocene u srednjoj školi, a vaše znanje stranog jezika je...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Šta je test opterećenja i kada se radi?

Koronarne bolesti su već dugo glavni uzrok nesposobnosti za rad, pogoršavanja kvaliteta život...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS