Lasersko skidanje dioptrije – prednosti ove metode


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Uklanjanje dioptrije postalo je veoma važna i popularna tema u savremenom dobu, posebno zahvaljujući otkriću raznovrsnih neinvazivnih metoda, na osnovu kojih se otklanja potreba nošenja naočara. Lasersko skidanje dioptrije predstavlja upravo jedan od načina brzog i lakog poboljšanja vida, u kratkotrajnoj i ambulantnoj proceduri.

Pitanje oslabljenog vida javlja se kod ljudi u različitom starosnom dobu, a najčešće nakon 40. godine, kao kratkovidost ili dalekovidost. Kao i svaka druga intervencija koja podrazumeva upotrebu moderne opreme i uređaja, lasersko skidanje dioptrije realizuje se efikasno i na jednostavan način, uz minimalnu pripremu i oporavak u kratkom roku.

Kako se realizuje metoda skidanja dioptrije uz laser?

Lasersko skidanje dioptrije izvodi se u lokalnoj anesteziji, upotrebom kapi za oči, na potpuno bezbolan i neinvazivan način. U postupku otklanjanja dioptrije vrši se promena oblika rožnjače, uz pročišćavanje prednjeg dela oka i omogućavanja jasnijeg vida, na osnovu čega je olakšano prodiranje svetlosti i usmeravanje direktno ka zadnjem delu ovog organa. 

Inovativna tehnologija iznedrila je napredni laserski mehanizam, na osnovu kojeg se vrši precizno skidanje dioptrije, bez bola, otoka i drugih pojava, dok pacijenti mogu osetiti samo blag pritisak na oko nakon stavljanja kapi, kao i kasnije povremeno peckanje. U jednom danu se može vršiti lasersko skidanje dioptrije sa oba oka, jer je postupak ambulantni, bezbolan i kratko traje, bez zadržavanja u bolnici.

Koje su prednosti laserskog metoda otklanjanja dioptrije?

Mnogo je dobrih strana koje ima lasersko skidanje dioptrije, a prvenstveno se dobija momentalno poboljšanja vida, naravno uz adekvatan oporavak u trajanju od nekoliko dana. Uspešnost poduhvata iznosi i više od 97%, što dokazuju iskustva zadovoljnih pacijenata i ispitanost, proverenost i tačnost same procedure. Uklanjanje dioptrije je potpuno i efikasno, uz bezbolnu, kratkotrajnu i preciznu proceduru. 

Takođe, značajno je istaći da ne postoji potreba oporavka i zbrinjavanja u bolnici, već se odmah nakon intervencije pacijent otpušta iz ustanove. Nakon što se izvrši lasersko skidanje dioptrije nije potrebno nositi naočare, niti sočiva, već samo povremeno korišćenje kapi u slučaju pojave suvoće oka. 

Priprema i oporavak kao kratkotrajne procedure

Za lasersko skidanje dioptrije nije potrebna posebna priprema, niti zahtevan oporavak nakon realizovanog zahvata, naprotiv sve je jednostavno i efikasno. Da bi se intervencija sprovela, važno je da pacijent ima više od 18 godina, i sledeće karakteristike vida: veličina zenice u mračnoj sobi 6 milimetara, dioptrija za kraktovidost jačine sočiva između minus 1 i minus 12, nepromenjena vidljivost u poslednjih 12 meseci, kao i da postoji mogućnost za unapređivanje vidnog polja i jasnoće slike. 

Takođe, trudnice i dojilje ne mogu vršiti lasersko skidanje dioptrije, a svi detalji intervencije dogovaraju se nakon realizovanog oftalmološkog pregleda. Oporavak podrazumeva boravak u zatamnjenim prostorijama nekoliko dana, bez izlaska napolje, sa početnom zamućenom slikom i naknadnim svakodnevnim poboljšanjima. U poređenju sa drugim metodama, laser obezbeđuje nakraći proces trajanja zahvata, minimalne potrebe za pripremom i oporavkom.

Lasersko skidanje dioptrije predstavlja potpuno bezbolnu, efikasnu i neinvazivnu metodu otklanjanja potrebe za nošenjem sočiva, naočara uz unapređenje vida. Bez potrebe za naknadnim korekcijama, zona vidljivosti je značajno veća, slika kvalitetnija i pogled opušten, bez pritiska i glavobolja, zbog čega se ovakvo eliminisanje dioptrije preporučuje svim punoletnim osobama, u skladu sa preporukama oftalmologa.






Srodni tekstovi:


Kada ljubomora postaje bolest?

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osob...

Detaljnije

Hormonska terapija za menopauzu

Stav o hormonskoj spupstituciji značajno je promenjen u odnosu na period pre desetak godina. Indikac...

Detaljnije

Svetlost monitora - kako utiče na vaš vid i šta treba znati

Danas je gotovo nezamisliva pojava da u toku dana ne koristite telefon, kompjuter ili tablet. Tehnol...

Detaljnije

Tri olakšavajuće okolnosti koje će vam pomoći da smršate

U modernom vremenu svi govore o zdravoj hrani i ako ste na društvenim mrežama, sigurno ste us...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS