Lasersko skidanje dioptrije – prednosti ove metode


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Uklanjanje dioptrije postalo je veoma važna i popularna tema u savremenom dobu, posebno zahvaljujući otkriću raznovrsnih neinvazivnih metoda, na osnovu kojih se otklanja potreba nošenja naočara. Lasersko skidanje dioptrije predstavlja upravo jedan od načina brzog i lakog poboljšanja vida, u kratkotrajnoj i ambulantnoj proceduri.

Pitanje oslabljenog vida javlja se kod ljudi u različitom starosnom dobu, a najčešće nakon 40. godine, kao kratkovidost ili dalekovidost. Kao i svaka druga intervencija koja podrazumeva upotrebu moderne opreme i uređaja, lasersko skidanje dioptrije realizuje se efikasno i na jednostavan način, uz minimalnu pripremu i oporavak u kratkom roku.

Kako se realizuje metoda skidanja dioptrije uz laser?

Lasersko skidanje dioptrije izvodi se u lokalnoj anesteziji, upotrebom kapi za oči, na potpuno bezbolan i neinvazivan način. U postupku otklanjanja dioptrije vrši se promena oblika rožnjače, uz pročišćavanje prednjeg dela oka i omogućavanja jasnijeg vida, na osnovu čega je olakšano prodiranje svetlosti i usmeravanje direktno ka zadnjem delu ovog organa. 

Inovativna tehnologija iznedrila je napredni laserski mehanizam, na osnovu kojeg se vrši precizno skidanje dioptrije, bez bola, otoka i drugih pojava, dok pacijenti mogu osetiti samo blag pritisak na oko nakon stavljanja kapi, kao i kasnije povremeno peckanje. U jednom danu se može vršiti lasersko skidanje dioptrije sa oba oka, jer je postupak ambulantni, bezbolan i kratko traje, bez zadržavanja u bolnici.

Koje su prednosti laserskog metoda otklanjanja dioptrije?

Mnogo je dobrih strana koje ima lasersko skidanje dioptrije, a prvenstveno se dobija momentalno poboljšanja vida, naravno uz adekvatan oporavak u trajanju od nekoliko dana. Uspešnost poduhvata iznosi i više od 97%, što dokazuju iskustva zadovoljnih pacijenata i ispitanost, proverenost i tačnost same procedure. Uklanjanje dioptrije je potpuno i efikasno, uz bezbolnu, kratkotrajnu i preciznu proceduru. 

Takođe, značajno je istaći da ne postoji potreba oporavka i zbrinjavanja u bolnici, već se odmah nakon intervencije pacijent otpušta iz ustanove. Nakon što se izvrši lasersko skidanje dioptrije nije potrebno nositi naočare, niti sočiva, već samo povremeno korišćenje kapi u slučaju pojave suvoće oka. 

Priprema i oporavak kao kratkotrajne procedure

Za lasersko skidanje dioptrije nije potrebna posebna priprema, niti zahtevan oporavak nakon realizovanog zahvata, naprotiv sve je jednostavno i efikasno. Da bi se intervencija sprovela, važno je da pacijent ima više od 18 godina, i sledeće karakteristike vida: veličina zenice u mračnoj sobi 6 milimetara, dioptrija za kraktovidost jačine sočiva između minus 1 i minus 12, nepromenjena vidljivost u poslednjih 12 meseci, kao i da postoji mogućnost za unapređivanje vidnog polja i jasnoće slike. 

Takođe, trudnice i dojilje ne mogu vršiti lasersko skidanje dioptrije, a svi detalji intervencije dogovaraju se nakon realizovanog oftalmološkog pregleda. Oporavak podrazumeva boravak u zatamnjenim prostorijama nekoliko dana, bez izlaska napolje, sa početnom zamućenom slikom i naknadnim svakodnevnim poboljšanjima. U poređenju sa drugim metodama, laser obezbeđuje nakraći proces trajanja zahvata, minimalne potrebe za pripremom i oporavkom.

Lasersko skidanje dioptrije predstavlja potpuno bezbolnu, efikasnu i neinvazivnu metodu otklanjanja potrebe za nošenjem sočiva, naočara uz unapređenje vida. Bez potrebe za naknadnim korekcijama, zona vidljivosti je značajno veća, slika kvalitetnija i pogled opušten, bez pritiska i glavobolja, zbog čega se ovakvo eliminisanje dioptrije preporučuje svim punoletnim osobama, u skladu sa preporukama oftalmologa.


Srodni tekstovi:


Prvi put kod ginekologa - evo kako izgleda pregled

Kao što i sami znate poseta ginekologu je od velikog značaja. Preventivni pregledi mogu da pr...

Detaljnije

Vožnja bicikla najbolja fizička aktivnost

Ako volite da vozite bicikl onda vam zima sigurno teško pada. Iako nije bilo naleta snega, bi...

Detaljnije

Koje sve aktivnosti podstiču razvoj dečijeg mozga?

Biti roditelj nije ni malo lak posao. Većina njih brine da li će biti dovoljno snalažljivi kada je v...

Detaljnije

Demencija - uzročnici, simptomi i prevencija

Iako u mladosti prirodno ne razmišljamo na temu starenja, svima nam se verovatno nekada provu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS