Šta podrazumeva reč apstinencija?


Psiha Psiha Ishrana


Reč apstinencija se odnosi na dobrovoljno izbegavanje pružanja ugodnosti sebi različitim telesnim aktivnostima koje uzrokuju zadovoljstvo. Apstinencija se obično odnosi na uzdržavanje od seksualnog odnosa, alkohola ili hrane. Uzdržavanje može biti posledica ličnih preferencija, verskih običaja ili iz uzdržavanje iz praktičnih razloga. U svakom slučaju, radi se o veoma apstraktnom pojmu koji ćemo pojasniti sa medicinske tačke gledišta.

U medicini apstinencija se takođe odnosi na prestanak uzimanja leka koji izaziva zavisnost. Ovo može da dovede do intenzivne žudnje za lekom ili sindroma povlačenja. Uzdržavanje od pušenja preporučuje se i onima koji nameravaju da se podvrgnu operaciji, naročito kozmetičkoj. 

Apstinencija može biti privremeni ili kratkoročni cilj. Ovo uključuje uzdržavanje od kompulzivnog konzumiranja hrane ili kompulzivnog pijenja. Vreme i mera su dobrovoljni i stoga imaju za cilj da unaprede životni stil. Ovo se razlikuje od psihološkog mehanizma represije gde se apstinencija ne prihvata svojevoljno.

Uzdržavanje od hrane

Uzdržavanje od hrane odnosi se na post. Ovo je čin voljnog uzdržavanja od neke vrste hrane i pića ili u potpunosti od hrane tokom kratkog ili određenog vremenskog perioda. Delimični postovi se mogu nastaviti duže vreme. Oni mogu da uključiju uzdržavanje od određene hrane kao što je meso ili samo konzumiranje voća i povrća, ali i recimo vegansku ishranu. Vegetarijanstvo i veganstvo su stoga oblici apstinencije.

Uzdržavanje od pušenja i alkohola

Prestanak pušenja ili apstinencija od pušenja uključuje uzdržavanje od duvana i drugih agenasa kao što je kanabis. Uzdržavanje od alkoholizma ili teetotalizma je praksa i promocija potpune apstinencije od alkoholnih pića. Navedeni razlozi mogu biti verski, zdravstveni, filozofski ili društveni. Trezvenici mogu da se uzdrže od pijenja ili konzumiranja bezalkoholnih pića u prisustvu alkoholnih pića. Umesto toga, mogu izabrati čaj, kafu, sok i bezalkoholna pića. Ponekad je u okviru odvikavanja od alkohola potrebno uvesti i neke oblike farmakoterapije poput benzodijazepina, koji će pacijentima ublažiti tegobe uzrokovane apstinencijom.

Seksualna apstinencija

Seksualna apstinencija je praksa uzdržavanja od nekih ili svih aspekata seksualne aktivnosti samovoljnom. Razlozi za usvajanje seksualne apstinencije uključuju verske ili filozofske razloge, sprečavanje začeća ili polno prenosivih bolesti, zakonske zabrane ili zbog psihosocioloških razloga kao što su prisustvo mentalnih oboljenja poput depresije, anksioznosti itd.

Uzdržavanje od rekreativnih opojnih sredstava

Uzdržavanje od rekreativnih opojnih sredstava ili legalnih i ilegalnih supstanci je još jedan oblik obuzdavanja koji se posmatra sam na sebe. Ovo je korak ka oslobađanju od zavisnosti i detoksikaciji u mnogim organizacijama koje pomažu u suzbijanju zloupotrebe droga. Tokom apstinencije od psihoaktivnih supstanci moguć je razvoj apstinencijalnog sindroma, koji podrazumeva tegobekoje nastaju kao posledica psihičke i fizičke zavisnosti. Treba imati na umu da je fizička zavisnost od psihoaktivnih supstanci daleko teža sa zavladavanje i na pacijenta deluje ozbiljnim simptomima. U terapiji apstinencijalnog sindroma koriste se supstance poput metadona, koje ublažavaju nastale tegobe, ali i sami mogu da uzrokuju apstinencijalni sindrom, koji je ipak daleko blaži u poređenju sa psihoaktivnim supstancama.

Razlozi za apstinenciju

Potpuna ili skoro potpuna apstinencija od zadovoljstava ili iz dokolice može biti rezultat ambicije, karijere ili filozofskih i religioznih razmatranja. Ako izabrani vid apstinencije da željene rezultate, to znači da ste kroz trnovit put došli do željenog cilja,
Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije

Šta je coaching i kako vam može pomoći u životu?

Svi smo se mi nekad našli u situaciji da prosto ne znamo kako da izađemo iz neke situacije. K...

Detaljnije

Ultrazvuk srca kao važan element proveravanja i kontrole zdravlja ljudi

Ispitivanje zdravlja često počinje proverom pravilnosti rada srca, kao vitalnog organa zahvaljujući ...

Detaljnije

Otkrivamo Vam tajnu: Kako kućni ljubimci utiču na Vaše zdravlje?!

Danas svakodnevni stres i brzina života konstantno testiraju granice našeg blagostanja, a taj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS