Kada je potrebno deci kroz terapiju uključiti i probiotik?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Probiotici su ključni u očuvanju mikrobioma i balansa između „dobrih“ i „loših“ bakterija u crevnoj flori. U crevima se nalazi oko 80% imunološkog sistema, što direktno znači da stabilnost u odnosu mikroorganizama u crevima znači i jači imuni sistem koji je spreman da odgovori na različite „napade“. Snažan imuni sistem može da odgovori na viruse, „napade“ na korisne bakterije, alergene koji pretenduju da izazovu snažne reakcije, međutim, sve to može da se spreči jačanjem imunog odgovora.

Pored velikog broja potrebnih vitamina i minerala, tj. hranljivih materija, probiotik zproba decu je značajan faktor upravo zbog uspostavljanja reda u crevnoj flori. Probiotičke kulture odgovaraju za normalan rad i funkcionisanje bakterija i njihovo održavanje u granicama dozvoljenog. U svemu ovome postoji jedan veliki problem, a to je nepostojanje svesti o važnosti uzimanja probiotika redovno i tokom celog detinjstva, već samo u određenim situacijama.

Uzimanje probiotika kod beba

Svoj mikrobiom beba gradi već u majčinom stomaku, a onda njegovo jačanje nastavlja uzimanjem majčinog mleka i korz dodir sa majkom. Međutim, tada je imuni sistem još uvek nestabilan, jer crevna flora nema potpunu jačinu, zbog čega je dobro odmah uvesti probiotik za decu. Uz konsultacije sa pedijatrom, probiotik za decu možete koristiti već u prvim danima bebinog života, a benefiti su veliki: beba neće imati gasove koji je muče, grčeve u stomaku, a probava će biti uredna. Naravno, bakterije u crevnoj flori će organizovati i ojačati imuni sistem, što je u svemu ovome najvažnija stavka.

Uzimanje probiotika sa antibiotikom

Kako se često razboljevaju usled virusa i često se dešavaju upalni procesi, deci se prepisuju antibiotici za lečenje uzroka bolesti, ali se antibioticima narušava crevna flora. Zato se uvek kombinuje probiotik sa antibiotikom. Najbolje ga je uvesti par dana pre započinjanja antibiotičke terapije, ako dete već probiotik ne pije, te uzimati redovno probiotik sa antibiotikom, ali i nastavati sa njim kada se antibiotička terapija završi. Na taj način će se kod deteta očuvati balans crevne flore, pa samom tim i normalno funkcionisanje organizma.

Probiotik za decu starijeg uzrasta

Nakon perioda po rođenju, kada dete već poraste, probiotik ima brojne benefite. Probiotik za decu prvo znači normalan i uredan metabolizam. To će značiti da većina dece koja su redovno uzimala probiotike neće u adolescentskom ili tinejdžerskom periodu imati problem sa telesnom težinom, tj. nekontrolisanim gubljenjem ili dobijanjem kilograma.

Probiotik ima i druge benefite, kao što je uticaj na kvalitetan razvoj mozga i moždanih funkcija. O probavi i metaboličkom sistemu smo već rekli, ali ujedno oni pomažu i u proizvodnji određenih hranljivih materija koje su deci potrebne za normalno i zdravo funkcionisanje.

Istraživanja pokazuju i to da redovno uzimanje probiotika smanjuje ili sasvim eliminiše pojavuneželjenih simptoma nakon bilo koje primljene vakcine, daje podršku zdravlju mokraćnih kanala, vaginalnom zdravlju kod devojčica upravo zbog toga što održava zdravu populaciju bakterija.

Probiotik za decu je svakako potreban i prilikom putovanja, kada se menja klima, te je najbolji način da se izbegnu bolovi u stomaku, dijareja, grčevi, koji u ovakvim situacijama mogu da budu česti kod dece.

Srodni tekstovi:


Koliko su sportske vesti popularne?

Sportske vesti predstavljaju informacije koje se odnose na sport. Sport je postao zanimljiv novinari...

Detaljnije

Kardio ili trening snage - šta je bolje za vaše telo?

Ukoliko ste početnik u vežbanju, a još uz to planirate da vežbate kod kuće jer se još ...

Detaljnije

Kako da uživate u osmehu bez kompromisa?

Svaki osmeh je jedinstven, poput otiska prsta, dok istovremeno nosi priču o nama, našim iskus...

Detaljnije

Ispričajte se sa endokrinologom: Briga o vašim hormonima

Hormoni su tihi, ali moćni dirigenti našeg tela. Iako ih ne vidimo, osećamo njihovu prisutnos...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS