Šta je konizacija, kada se radi i kako izgleda zahvat?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Konizacija predstavlja medicinski, hirurški zahvat tokom kojeg se otklanja mali deo cerviksa. Tačnije, obuhvata sve od biopsija grlića materica do uklanjanja vaginalnog dela materice.  Sam zahvat se sprovodi ili radi postavljanja dijagnoze ili u terapijske svrhe. 

U velikom broju slučajeva, konizacija se vrši kada postoji sumnja na prisutnost prekanceroznih ili kancerogenih promena na cerviksu materice ili kada postoji potreba za lečenjem određene abnormalnosti na cerviksu. 


Kako izgleda konizacija?


Sam proces zahvata nije komplikovan, niti bolan. Pre svega se rade određeni dijagnostički testovi, provere zdravlja, najčešće PAPA test i kolnoskopija. Kada se utvrdi potreba za daljim ispitivanjima ili za određenim lečenjem, onda se lekar odlučuje na konizaciju. Pacijentkinja je u toku zahvata najčešće u lokalnoj anesteziji, te se u sklopu samog zahvata uz skalpel, električni nož ili laser, otklanja manji konusasti komad tkiva cerviksa ili se radi amputacija vaginalnog dela materice. Sama priroda zahvata zavisi, kao što je već i naedeno, od toga da li se radi u svrhu dijagnostikovanja ili kao deo lečenja. 

Nakon završenog uzimanja tkiva, područje se najčešće tretira hemostaticima, što dovodi do zaustavljanja krvarenja, a uzeti uzorak tkiva se dalje šalje na patohistološke analize kako bi se utvrdila njegova priroda, priroda same promene, što donosi konačan sud o kompletnoj dijagnozi. 


Oporavak nakon zahvata


Sam oporavak nakon urađene konizacije nije isti kod svake pacijentkinje, jer zavisi od samog zdravstvenog stanja, a najviše od toga koliko je tkiva uzeto prilikom zahvata, koja mu je veličina i kolika je dubina uklonjenog tkiva. Uglavnom ne postoje ozbiljnije poteškoće, zbog čega se ovaj zahvat i radi ambulantno. Neki od najčešćih simptoma nakon svega najpre su bol i nelagodnost u donjem delu stomaka, kao i u vaginalnom području. Međutim, radi se o bolu koji rešavaju standardni analgetici koje lekar i prepisuje i preporučuje. Pored toga, može doći do krvarenja, koje nije obilno već blago. Tokom tog krvarenja ne biste smeli koristiti tampone, a ujedno se izbegavaju seksualni odnosi u ovom periodu. Kada su odnosi u pitanju, najbolje je posavetovati se sa ginekologom o periodu apstinencije. 

Ozbiljnije poteškoće su vrlo retke, pa ako primetite obilno krvarenje, neuobičajen vaginalni iscedak, jak i oštar bol, te groznicu, bitno je da se javite svom lekaru, kako biste proverili da li je sve u redu. Oporavak nakon konizacije prema rečima doktora uvek traje nekoliko nedelja, iako se sve pacijentkinje vrlo brzo vraćaju svim svojim svakodnevnim aktivnostima. Ono šta je u ovom periodu najvažnije jeste da pratite ušute lekara, da odlazite na zakazane preglede, jer se osim praćenja trenutnog stanja nakon zahvata, proverava i područje gde je promena nastala, kako bi se utvrdilo da se ponovo određena promena na cerviksu nije javila. 


Dijagnostička i terapijska konizacija


Dijagnostička konizacija se radi u slučajevima kada je potrebno otkriti prirodu promene na cerviksu, zbog čega se uzima isečak tkiva, tj. vrši se biopsija grlića materice. Terapijska konizacija se vrši kada je promena identifikovana, te se na taj način uklanja sa grlića materice, što predstavlja unapred određeni deo tretmana, odnosno lečenja, kako bi se sprečilo dalje širenje na grliću materice ili predstavlja jedan od koraka lečenja kancera grlića materice u ranim fazama. 







Srodni tekstovi:


Hladno vam je u stanu? Ne znate kako da sačuvate zdravlje! Možda je pravo vreme da razmislite o zameni stolarije?!

Zima je mesec koji neko voli, dok neki ne podnose hladnoću koju sa sobom nosi. Bilo hladno ili ne, v...

Detaljnije

Ekcem izaziva nelagodnost kod dece. Evo kako možete da im olakšate

Ekcem kod dece se obično javlja u prvoj godini života i zna da stvara poprilične probleme mali&scaro...

Detaljnije

Čokolada - namirnica koje se ne treba odricati

Čokolada - mnogima omiljena poslastica, a koja u nama izaziva osećaj krivice svaku put kada je pojed...

Detaljnije

Bliži se nova školska godina? Šta će vam sve trebati za vaše mališane?

Septembar samo što nije stigao,  a sa njim i nova školska godina. Lista primljene...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS