Kako do prevoda medicinske dokumentacije na engleski?


Ostalo Ostalo

sudski tumač za engleski

Jedna od situacija kada vam je neophodan sudski tumač za engleski je slučaj prevoda medicinske dokumentacije i njeno priznavanje od strane stranih lekara. Izlišno je govoriti koliko je važno da svaki podatak bude tačno preveden pa je jasno zašto se traži overen prevod i potvrda da je 100% veran originalu.

Odabrani sudski tumač engleski jezik poznaje odlično, ali da ne bi bilo dileme oko kvalifikovanosti treba znati kako je zapravo došao do licence?  Kakvu medicinsku dokumentaciju prevodi? Kome trebaju ovakve usluge?


Sudski tumač za engleski

Kada je u pitanju svaki sudski tumač za engleski jezik je najtraženiji strani jezik za prevod. Reč je o licu koje ima licencu za prevođenje na strani jezik i sa njega. Svoj prevod overava pečatom i potpisom i tako daje garanciju na tačnost teksta.

Licencu daje Ministarstvo pravde, a do nje se ne dolazi lako. Potrebne su godine iskustva i dokvalifikacija da bi se položio ispit tj. test, i tek onda klasičan prevodilac ulazi u užu grupu za odabir. Ako bude izabran polaže zakletvu i stavlja se u službu prevoda dokumenata za sud i državu, a mimo toga i za privatni sektor. To je dokaz da sudski tumač engleski jezik poznaje dobro kao da mu je maternji.

Ovi prevodi su skuplji i zato se najčešće biraju samo kada je neophodno, mada u slučaju medicinske dokumentacije jasno je zašto je važno da sve bude tačno prevedeno jer razlika može biti i fatalna.


Kakva se dokumentacija prevodi?

Sudski tumač engleski jezik poznaje tako dobro da je kvalifikovan za prevođenje svih tipova medicinske dokumentacije bez obzira koliko je zadatak složen i komplikovan. Ovo je možda i najobimniji posao jer svaka oblast medicine donosi drugačiju definiciju dijagnoza i medicinske pojmove, ali za sudskog tumača to nije problem.

Prevodi se kompletna ili pojedinačna medicinska dokumentacija: otpusti, izveštaji, dijagnoze, zdravstveno osiguranje, dokumentacija za naplatu osiguranja u stranoj zemlji, istorije bolesti…

U ovu oblast spadaju i prevodi uverenja o zdravstvenom stanju koje sudski tumač za engleski prevodi i overava za one koji konkurišu na poslove u inostranstvu što je čest slučaj.

U medicinsku dokumentaciju može spadati prevod koji se odnosi na farmaceutski sektor, biohemiju, toksikologiju, biotehnologiju pa su i kompanije klijenti i traže stručnog licenciranog prevodioca za ovakve prevode.


Prevod medicinskih podataka je vrlo često hitno neophodan

Prevodilačke agencije vam i ovde mogu izaći u susret pa dokumenta možete poslati online i tražiti prevod „danas za danas“ ili „danas za sutra“. Na ovaj način jezička barijera neće biti prepreka nastavku lečenja ili primanju terapije pomoći u inostranstvu.

Jedna od proverenih prevodilačkih agencija koja iza sebe ima višegodišnje iskustvo u prevodu jeste ABC prevodi iz Beograda.


Kada još može da zatreba sudski tumač za engleski?

Pošto ovaj prevodilac overava prevod i sa engleskog na srpski, mnoge ga osobe angažuju i za ovu vrstu prevođenja. Koliko god naše poznavanje engleskog bilo široko kada je u pitanju medicinska dokumentacija svi smo nemoćni.

Umesto da se angažuje klasičan prevodilac, mnogi se odlučuju za bolju opciju i sudskog tumača za engleski koji garantuje da je sve prevedeno i tačno pa je medicinska dokumentacija verna originalu.

Licencirani prevodilac po potrebi vrši i usmeni prevod, ali i izlazi na teren mada u slučaju prevoda medicinskih podataka ovo je ređa situacija jer se u glavom sve obavlja pisanim putem.

Temeljan prevod je neophodan za prevođenje svakog teksta, a naročito medicinske dokumentacije. Dobro je da postoje kvalifikovani stručnjaci, odabrani od države, kojima ni najzahtevnija dokumentacija ne predstavlja problem.






Srodni tekstovi:


Trčanjem do izlečenja depresije i drugih tegoba

„U zdravom telu – zdrav duh.“, predpostavljam da ste često čuli ovu rečenicu i da ...

Detaljnije

Sve što bi trebalo da znate o prvom mesecu trudnoće

Jedini period trudnoće kada se ne osećaju nikakve promene u organizmu i kada se ništa ne de&s...

Detaljnije

Da li znate šta je Gardnerov sindrom?

Polipi debelog creva su male grupe ćelija koje rastu na sluznici debelog creva. Oni su prilično čes...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS