Čaj od koprive leči mnoge boljke


Prevencija i lečenje

Kopriva je od davnih vremena poznata kao biljka koja ima raznovrsna blagotvorna dejstva u domenu zdravlja, vitalnosti i svežine tela, organizma i duha. Zbog toga, ne čudi podatak da veliki broj ljudi intenzivno koristi čaj od koprive u lekovite svrhe, kao prirodni način oporavka, ozdravljenja i rešenja raznovrsnih problema. 

Često se postavlja pitanje za čaj od koprive, za šta je sve dobar, kakva su iskustva i koliko dugo treba konzumirati kako bi se osetilo da su mnoge boljke izlečene i problemi uspešno eliminisani. U tom pogledu, odgovor nije teško dati, ali u najvećoj meri zavisi od konkretnog stanja organizma, potreba za unosom ove blagotvorne biljke u obliku čaja i dinamike oporavka. 

Čaj od koprive: za šta je dobar i kakva su iskustva korisnika danas?

Raznovrsni recepti mogu rezultirati pripremom koprive u obliku čaja, ali najčešće se radi o jednostavnom prokuvavanju biljke u čistoj vodi, bez ikakvih drugih dodataka. Kada se razmatra čaj od koprive za šta je dobar i kako deluje, važno je istaći da sadrži značajne vitamine i minerale, pre svega A, kompleks B, C, kao i magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum i druge korisne materije potrebne organizmu i snažnom imunitetu. 

Razmatrajući čaj od koprive iskustva korisnika potvrđuju da kvalitetno osnažuje imunitet i da bar povremeni unos šolje jača kosu, kožu i nokte. Takođe, za čaj od koprive iskustva pokazuju da efikasno umanjuje dejstvo sezonskih i drugih alergija, simptome i verovatnoću njihove pojave. Prepoznati su pozitivni efekti i u domenu zaštite prostate, lečenje urinarnih infekcija, trakta i drugih srodnih problema. Ekstrakti u koprivi umanjuju bolove u vezi sa artritisom, kao i brojne tegobe prouzrokovane bolovima i osećajem napetosti, nelagodnosti i stresa. Veoma je poželjno piti čaj od koprive za blistavu kožu lica, protiv akni i drugih nepravilnosti kao i anemije, ali uglavnom se predlaže izbegavanje u trudnoći.

Čaj od koprive: koliko dugo piti u kontinuitetu za blagotvorne efekte i dejstva?

Najveći broj istraživanja daje odgovor na pitanje za čaj od koprive koliko dugo piti u kontinuitetu – svakodnevno, uvek i kad god da se pripremi. Ipak, treba biti oprezan ukoliko su u pitanju trudnice jer se savetuje izbegavanje, kao i kod dijabetičara, osoba koje imaju visok krvni pritisak i probleme sa funkcijama bubrega. Posebno se ne predlaže trudnicama jer pojačava kontrakcije i može izazvati prevremeni porođaj. 

U svim drugim slučajevima, pitanje za čaj od koprive koliko dugo piti najbolje je dati u skladu sa preporukom lekara, jer ne treba preterati u konzumaciji, niti preskakati pravo osveženje, lekovita dejstva i rešenja koja se dobijaju prirodnim putem. Uglavnom se može konzumirati jednom dnevno, bilo da je u pitanju prokuvani koren, list i ekstrakti, zahvaljujući čemu se delotvorno dobija oporavak organizma, pročišćavanje creva, osveženje i hranljivi sastojci poput niza vitamina, minerala i drugih supstanci. 

Kada postoje dileme za čaj od koprive koliko dugo piti, kakva su iskustva, dejstva i slično, važno je imati na umu da se radi o daru prirode koji pripada višegodišnjoj grupi bilaka čiji efekti za lečenje su prepoznati još u davnim vremenima. Kopriva je delotvorna kao dodatak šamponima za osnaživanje kose, u obliku čaja, tretmana, krema i svih drugih preparata i struktura koje će stvoriti sigurno i vidljivo poboljšanje, kako fizičkog izgleda, tako i u samom organizmu.


Pratite naš portal centarzdravlja.rs za još korisnih informacija. 




Srodni tekstovi:


5 razloga zbog kojih je dobro koristiti medicinsku gljivu lavlju grivu za mozak

Dugo vremena smatralo se da su nervne ćelije nedeljive i neobnovljive...Međutim, devedesetih godina ...

Detaljnije

Demencija - uzročnici, simptomi i prevencija

Iako u mladosti prirodno ne razmišljamo na temu starenja, svima nam se verovatno nekada provu...

Detaljnije

Majčina dušica: zdavlje u čaši – lekovita svojstva, primena i načini upotrebe

Majčina dušica je jedna od biljki koja je u našem narodu od davnina u upotrebi i koja ...

Detaljnije

Zašto je higijena u kozmetičkim salonima važna?

Kozmetički saloni su danas defitivno mesto koje svaka žena koja vodi računa o svom izgledu i lepoti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS