Čaj od koprive leči mnoge boljke


Prevencija i lečenje

Kopriva je od davnih vremena poznata kao biljka koja ima raznovrsna blagotvorna dejstva u domenu zdravlja, vitalnosti i svežine tela, organizma i duha. Zbog toga, ne čudi podatak da veliki broj ljudi intenzivno koristi čaj od koprive u lekovite svrhe, kao prirodni način oporavka, ozdravljenja i rešenja raznovrsnih problema. 

Često se postavlja pitanje za čaj od koprive, za šta je sve dobar, kakva su iskustva i koliko dugo treba konzumirati kako bi se osetilo da su mnoge boljke izlečene i problemi uspešno eliminisani. U tom pogledu, odgovor nije teško dati, ali u najvećoj meri zavisi od konkretnog stanja organizma, potreba za unosom ove blagotvorne biljke u obliku čaja i dinamike oporavka. 

Čaj od koprive: za šta je dobar i kakva su iskustva korisnika danas?

Raznovrsni recepti mogu rezultirati pripremom koprive u obliku čaja, ali najčešće se radi o jednostavnom prokuvavanju biljke u čistoj vodi, bez ikakvih drugih dodataka. Kada se razmatra čaj od koprive za šta je dobar i kako deluje, važno je istaći da sadrži značajne vitamine i minerale, pre svega A, kompleks B, C, kao i magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum i druge korisne materije potrebne organizmu i snažnom imunitetu. 

Razmatrajući čaj od koprive iskustva korisnika potvrđuju da kvalitetno osnažuje imunitet i da bar povremeni unos šolje jača kosu, kožu i nokte. Takođe, za čaj od koprive iskustva pokazuju da efikasno umanjuje dejstvo sezonskih i drugih alergija, simptome i verovatnoću njihove pojave. Prepoznati su pozitivni efekti i u domenu zaštite prostate, lečenje urinarnih infekcija, trakta i drugih srodnih problema. Ekstrakti u koprivi umanjuju bolove u vezi sa artritisom, kao i brojne tegobe prouzrokovane bolovima i osećajem napetosti, nelagodnosti i stresa. Veoma je poželjno piti čaj od koprive za blistavu kožu lica, protiv akni i drugih nepravilnosti kao i anemije, ali uglavnom se predlaže izbegavanje u trudnoći.

Čaj od koprive: koliko dugo piti u kontinuitetu za blagotvorne efekte i dejstva?

Najveći broj istraživanja daje odgovor na pitanje za čaj od koprive koliko dugo piti u kontinuitetu – svakodnevno, uvek i kad god da se pripremi. Ipak, treba biti oprezan ukoliko su u pitanju trudnice jer se savetuje izbegavanje, kao i kod dijabetičara, osoba koje imaju visok krvni pritisak i probleme sa funkcijama bubrega. Posebno se ne predlaže trudnicama jer pojačava kontrakcije i može izazvati prevremeni porođaj. 

U svim drugim slučajevima, pitanje za čaj od koprive koliko dugo piti najbolje je dati u skladu sa preporukom lekara, jer ne treba preterati u konzumaciji, niti preskakati pravo osveženje, lekovita dejstva i rešenja koja se dobijaju prirodnim putem. Uglavnom se može konzumirati jednom dnevno, bilo da je u pitanju prokuvani koren, list i ekstrakti, zahvaljujući čemu se delotvorno dobija oporavak organizma, pročišćavanje creva, osveženje i hranljivi sastojci poput niza vitamina, minerala i drugih supstanci. 

Kada postoje dileme za čaj od koprive koliko dugo piti, kakva su iskustva, dejstva i slično, važno je imati na umu da se radi o daru prirode koji pripada višegodišnjoj grupi bilaka čiji efekti za lečenje su prepoznati još u davnim vremenima. Kopriva je delotvorna kao dodatak šamponima za osnaživanje kose, u obliku čaja, tretmana, krema i svih drugih preparata i struktura koje će stvoriti sigurno i vidljivo poboljšanje, kako fizičkog izgleda, tako i u samom organizmu.


Pratite naš portal centarzdravlja.rs za još korisnih informacija. 




Srodni tekstovi:


Zakoračite u budućnost mentalnog zdravlja

Svako doba nosi sa sobom svoje specifične izazove i mogućnosti. Dok nam je tehnološki napreda...

Detaljnije

Šta je konizacija, kada se radi i kako izgleda zahvat?

Konizacija predstavlja medicinski, hirurški zahvat tokom kojeg se otklanja mali deo cerviksa....

Detaljnije

Značaj oralne higijene za opšte zdravlje

Oralna higijena često se percipira kao usko povezana samo sa zdravljem usta i zuba. Međutim, njen zn...

Detaljnije

Tri olakšavajuće okolnosti koje će vam pomoći da smršate

U modernom vremenu svi govore o zdravoj hrani i ako ste na društvenim mrežama, sigurno ste us...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS