Šta je katarakta? Simptomi, uzroci i lečenje


Prevencija i lečenje

Promene do kojih dolazi na očnom sočivu dovode do oboljenja, koje je poznato pod nazivom katarakta. 

A u većini slučajeva se radi o oboljenju koje zahteva hiruršku intervenciju, jer promene koje ona izaziva dovode do trajnog oštećenja očnog sočiva.

Šta je katarakta?

Najjednostavnije rečeno, kada određeni deo očnog sočiva ili celo sočivo bude zamućeno, znači da se razvilo oboljenje koje je poznato kao katarakta

Prirodno je da očno sočivo bude prozirno, što znači da osoba koja ima takvo sočivo ima i jasan vid. Međutim, kada se sočivo zamuti, odnosno postane na određenom delu ili na celoj površini neprozirno, to znači da je došlo do pojave ovog oboljenja. 

Koji su simptomi katarakte?

S obzirom na to da očno sočivo biva zamućeno, odnosno neprozirno kada se javi katarakta, jedan od prvih simptoma je i zamućen vid. Vrlo je važno da pacijent bude siguran da je njegova dioptrija u redu, odnosno da do problema sa vidom nije došlo usled pogoršanja dioptrije, a što će svakako utvrditi stručnjak nakon pregleda. 

A pored zamućenog vida, neretko pacijenti kod kojih se javila katarakta po mraku ne vide dobro, a često pojava katarakte dovodi i do učestalih glavobolja. Takođe se javlja i rasipanje svetlosti, pa je jedan od simptoma i blještanje u očima. Vrlo često pacijenti sa ovim oboljenjem vide duplo ili bledo. 

Ukoliko se ne reaguje blagovremeno, katarakta čak može privremeno da dovede i do slepila.

Iako je u pitanju oboljenje koje se u većini slučajeva vezuje za pripadnike starije populacije, postoje slučajevi koji se odnose na urođenu kataraktu. Međutim, u pitanju je pojava koja se izuzetno retko sreće. 

Koji su uzroci?

Činjenica je da je u pitanju oboljenje koje se vrlo često vezuje za starenje organizma. Međutim, postoje i određeni uzroci koji mogu da dovedu do pojave katarakte, kao što su povrede oka ili udarci u oko, zatim hronična upala oka, kao i dijabetes ili kratkovidost. 

Koje vrste katarakte postoje?

Treba napomenuti da izuzev staračke, odnosno takozvane senilne katarakte, a koja se dovodi u vezu sa starenjem organizma i smatra se oblikom ovog oboljenja, koje je najčešće, postoji još i takozvana kongenitalna katarakta. Reč je o urođenoj katarakti, a koja se ili razvija u najranijem životnom dobu ili se čak beba sa tim oboljenjem rodi. 

Još jedna vrsta ovog oboljenja je i takozvana traumatska katarakta, a koja se u većini slučajeva javlja nakon povrede oka. Međutim, ta vrsta katarakte može da nastane i vrlo brzo posle same povrede, s tim da se ponekad javi i nakon nekoliko godina. 

Pored pomenute tri vrste katarakte, javlja se i ona, koja je poznata kao sekundarna katarakta. U većini slučajeva pacijenti koji boluju od dijabetesa ili nekog drugog potencijalno rizičnog oboljenja mogu da obole i od sekundarne katarakte.

Katarakta - dijagnostika i lečenje

Lekar specijalista oftalmologije će vrlo jednostavno ustanoviti da li se kod pacijenta razvila katarakta ili ne. 

Nakon izvršenog specijalističkog pregleda, odnosno urađenog ultrazvuka oka i biometrije, te drugih dodatnih dijagnostičkih metoda po potrebi, on će dijagnostikovati ovo oboljenje ili ne. 

Nažalost, jedini način lečenja jeste operativni zahvat. Pacijent će dobiti jasne instrukcije od oftalmologa o tome na koji način će biti sprovedena operacija, odnosno kako funkcioniše u većini slučajeva tok lečenja.


Srodni tekstovi:


Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Zašto dolazi do pojave policističnih jajnika i kako ih lečiti?

Policistični jajnici, poznati i kao sindrom policističnih jajnika (PCOS), je medicinsko stanje koje ...

Detaljnije

Ovo su najbolje tablete za mršavljenje

Iako je sezona kupaćih kostima prošla, to ne znači da je prošla naša želja da i...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS